Zeven merkwaardige en fascinerende feiten over je zintuigen

Wetenschappers zijn het nog steeds niet eens over hoeveel zintuigen er zijn. Bovendien is wat we via de zintuigen waarnemen uiterst moeilijk onder woorden te brengen.
Zeven merkwaardige en fascinerende feiten over je zintuigen

Laatste update: 13 november, 2023

Het eerste van de merkwaardige feiten over je zintuigen die we vandaag bespreken is dat ze in feite je contact met de wereld zijn. In feite zijn het complexe functies die verbonden zijn met bepaalde organen van je lichaam die een directe verbinding hebben met je hersenen.

In werkelijkheid zijn wij, als mensen, op het gebied van zintuigen een van de slechtst bedeelde dieren. Er zijn inderdaad veel soorten die ons overtreffen op het gebied van zicht, gehoor, reuk en tastzin. Toch hebben mensen, zelfs met onze beperkingen, wat nodig is om te overleven.

“Er is niets in de intelligentie dat niet eerst door de zintuigen is gegaan.”

Aristoteles

Wat je zintuigen begrijpen over de wereld bestaat alleen in je geest. Het is echter duidelijk dat er een externe werkelijkheid is. Desondanks kun je van deze werkelijkheid alleen vastleggen wat je zintuigen toelaten. Bovendien kun je dat soms onnauwkeurig doen. Kun jij bijvoorbeeld de kleur rood definiëren? Laten we nog een paar merkwaardige feiten over de zintuigen bekijken.

1. Beperking

Zeven merkwaardige en fascinerende feiten over je zintuigen

Nummer één op onze lijst is dat je de wereld niet echt waarneemt zoals hij is. Je neemt hem waar op de manier die je vermogens en de bijbehorende organen mogelijk maken. In feite zijn er veel aspecten van de werkelijkheid die je nooit echt zult ervaren.

Je ogen kunnen bijvoorbeeld geen röntgenstralen of ultraviolette stralen opvangen. Deze elementen bestaan echter wel en kunnen je zelfs schaden. Je oren zijn ook niet in staat om alle geluiden waar te nemen. Je zou bijvoorbeeld niet in staat zijn om bultrugwalvissen te horen praten.

2. Je gezichtsvermogen

Er zijn verschillende merkwaardige feiten over de zintuigen die met zicht te maken hebben. Laten we beginnen met te zeggen dat elk oog, of eigenlijk elke oogbol, ongeveer 28 gram weegt. Ze zitten vol water.

Je oog heeft ongeveer 130 miljoen lichtgevoelige cellen. Ze passen allemaal in een gebied dat lijkt op dat van een postzegel. Je ogen nemen ongeveer 10 miljoen kleuren waar en knipperen tussen de 10 en 24 keer per minuut. Iemand met een gemiddelde levensduur knippert ongeveer 415 miljoen keer in zijn leven.

3. Je reukzin

Er zijn verschillende merkwaardige feiten met betrekking tot je reukzin. Er zijn ongeveer 10 miljoen reukreceptoren in elk neusgat. Daarvan zijn er echter maar ongeveer 1000 gespecialiseerd in het opvangen van slechte geuren.

Vrouwen hebben een sterker ontwikkeld reukvermogen dan mannen. Bovendien is het in de kindertijd nog scherper. Zoals je weet kun je je reukvermogen tijdelijk verliezen als je verkouden bent. Sommige mensen krijgen het echter nooit meer terug.

4. Je smaakzin

Je neemt smaken waar via je smaakpapillen. Deze zitten op je tong en maken deel uit van je gehemelte en slokdarm. Je hebt tussen de 8.000 en 10.000 van deze papillen. Je smaakzin kan echter niet functioneren als je reukzin niet werkt.

Zoute, zoete, bittere, zure en kruidige smaken worden verwerkt door zenuwen aan de basis van deze papillen. Er is ook nog een andere smaak: umami. Deze wordt opgenomen door receptoren die gevoelig zijn voor aminozuren. Het is fascinerend om te bedenken dat je twee ogen, twee neusgaten en twee oren hebt, maar slechts één tong. Zou daar een reden voor kunnen zijn?

5. Je tastzin

Je zou kunnen zeggen dat tastzin de koning der zintuigen is. Dat komt omdat het hele lichaam erbij betrokken is. Het orgaan ervan is de huid. Je hebt ongeveer 16.000 receptoren voor warmte, 150.000 voor kou, 500.000 voor druk en 4 miljoen voor pijn.

De gemiddelde volwassen huid heeft een oppervlakte van 1,7 vierkante meter en weegt 3,5 kilo.

Sommige delen van je lichaam zijn gevoeliger dan andere. Bijvoorbeeld je handen, lippen, gezicht, nek, tong, vingers en voeten. Je vingers zijn zelfs ultragevoelig. Ze kunnen de beweging van een voorwerp detecteren dat slechts een duizendste van een millimeter beweegt. Je minst gevoelige huid zit echter midden op je rug.

Vrouw met lichte huid

6. Je gehoor

Het gehoor is waarschijnlijk het gevoeligste van al je zintuigen. Je oren kunnen zelfs geluiden opvangen die een tienmiljoenste van een seconde ver weg zijn. Bovendien kunnen ze 1.500 verschillende tonen onderscheiden. Het is ook het laatste zintuig dat verloren gaat voordat je sterft.

Je oren rusten nooit. Als je slaapt, remmen je hersenen je vermogen om geluiden op te vangen. Maar als er een hard geluid is, word je zeker wakker. Er zijn veel geluiden die irritant zijn voor mensen. Voorbeelden zijn het huilen van een baby, het kokhalzen van iemand die moet overgeven, de wrijving van een mes tegen glas en een elektrische boor.

7. Zijn er meer zintuigen?

Meestal spreken we van vijf zintuigen. Toch heb je er nog minstens vier, je gevoel voor humor of gezond verstand niet meegerekend. Het zesde zintuig is je bewegingszin. Hiermee kun je versnellingen waarnemen en je evenwicht bewaren.

Er zijn er nog drie:

  • Proprioceptie. Met dit zintuig kun je de positie van de verschillende delen van je lichaam bepalen. Het beïnvloedt ook je evenwicht en coördinatie.
  • Thermoceptie. Hiermee kun je warmte en kou voelen. Bij dieren helpt het om de windrichting te bepalen.
  • Nociceptie. Hiermee kun je pijn waarnemen.

Dit zijn slechts enkele van de merkwaardige feiten over je zintuigen. Deze vermogens en de organen die ze dragen zijn een wonder van de evolutie. In feite zijn het levensechte machines om de werkelijkheid vast te leggen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Beltrán, V. (2016). Los sentidos humanos «conservados u olvidados»? Revista de lexicografía, 22, 73-92.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.