Hoe jezelf beschermen tegen negativiteit

Heb je het gevoel dat je leven een voortdurend probleem is geworden en dat je omringd bent door moeilijkheden? Misschien ben je ondergedompeld in te veel negativiteit zonder het te beseffen. Hieronder staan ​​we wat stil bij deze gedachten en omstandigheden.
Hoe jezelf beschermen tegen negativiteit

Laatste update: 14 oktober, 2023

Ze zeggen dat niemand wetend geboren wordt. Dat is waar. Maar als er iets heel verdrietigs in je leven gebeurt, heeft dat de neiging om je te laten realiseren hoe overstuur je vroeger was over dingen die er op de lange termijn eigenlijk helemaal niet toe deden. In feite, hoe je negativiteit de overhand laat krijgen.

Iedereen is wel eens negatief. Bovendien laat je jezelf af en toe ook besmetten door de negativiteit van anderen. Maar kun je jezelf beschermen tegen dit soort negativiteit dat je soms overneemt zonder dat je het doorhebt?

Leef je omringd door negativiteit?

We leven allemaal omringd door negativiteit. Collega’s, familieleden, kennissen, het tv-nieuws, enz. Ze zijn allemaal in staat om ons op een bepaald moment negativiteit bij te brengen.

Soms slepen mensen die extreem pessimistisch zijn en alleen het slechte in de dingen zien, je mee in hun donkere plekken. Soms zijn ze misschien jaloers op je. Of je wordt meegesleurd in de zorgwekkende wereld van het 24-uurs nieuws dat alleen maar vol staat met misdaden, tragedies en ecologische rampen.

Wat gebeurt er uiteindelijk? Nou, elke dag, afhankelijk van hoe kwetsbaar je bent, zonder dat je het doorhebt, word je geleidelijk overgenomen door negativiteit.

Meisje met vlinders

Uiteindelijk word ook jij een negatief persoon, zonder vreugde en zonder motivatie. Je ziet het leven slechts in twee kleuren, zwart en wit, en je realiseert je niet meer dat de regenboog die ook deel uitmaakt van je leven vol kleuren is.

Als je echter actie onderneemt, kun je jezelf beschermen tegen de negativiteit die je omringt. Want uiteindelijk ben je verantwoordelijk voor je eigen leven en je eigen geluk.

“Intense negatieve emoties absorberen alle aandacht van het individu en belemmeren elke poging om aandacht te besteden aan iets anders.”

Daniel Goleman

Hoe kun je jezelf beschermen tegen negativiteit?

Creëer je eigen geluk

Wat maakt jou gelukkig? Wat het ook is, doe er je voordeel mee.

De glimlach van een kind, koffie drinken terwijl je naar de regen kijkt, je favoriete muziek op vol volume afspelen, lachen met een vriend… Zoek ernaar en lok het uit.

Leg het nieuws even aan de kant, laat negatieve mensen achter je en omring jezelf met alles wat iets toevoegt aan je leven en niets wegneemt.

“Ik neem al deze negativiteit en gebruik het als brandstof en ik ga een zilveren randje vinden.”

Bradley Cooper

Heb positieve gedachten

Negatieve gedachten achtervolgen ons allemaal. Ze zijn onvermijdelijk. Maar laat je er niet door meeslepen. Wees je ervan bewust wanneer negatieve gedachten je inhalen en maak er een eind aan.

Is er onlangs een familielid overleden? Omring jezelf met andere dierbaren, vooral kleintjes, die geluk uitstralen.

Heeft je partner je verlaten? Ook al heb je daar nu geen zin in, open je ogen en zie hoeveel andere interessante mensen er op de wereld zijn. Met andere woorden, “draai de rollen om”.

Accepteer je fouten en mislukkingen zonder jezelf te straffen

We maken allemaal fouten en we ervaren allemaal mislukkingen. We staan echter weer op en gaan door. Geef niet op. Zie elke fout als een kans om te leren en te veranderen.

Wanneer je de negativiteit niet laat winnen en je er controle over houdt, zul je je gesterkt voelen en uiterst tevreden met jezelf. Ze zeggen inderdaad dat het geheim van wijs zijn ligt in het maken van fouten en het herstellen ervan. Daar is een reden voor.Wees zeker van jezelf

Meisje aan zee

Leer om je beste vriend te zijn, om zeker te zijn van wat je wilt en van wat je bent. Laat je niet beïnvloeden door de meningen die anderen over je hebben.

Heb je altijd al willen zeggen dat je “karakter hebt”? Heb je er ooit bij stilgestaan dat karakter hebben betekent dat je zeker bent van jezelf? Maar niet op een pretentieuze manier. Het betekent ook dat je opzij schuift wat anderen over je zeggen.

Eigenlijk moet je gewoon ontspannen. Want hoe goed je dingen ook doet, niet iedereen zal het ooit goedkeuren. Op dezelfde manier zul je het ook niet altijd met iedereen eens zijn. Zodra je je hier volledig bewust van wordt, zul je je veel beter en gelukkiger voelen.

Gewoon ontspannen

Vaak ben je zo gestrest door werk en verplichtingen dat alles negatief wordt. Maak daarom ruimte voor jezelf, geef jezelf de tijd om te ontspannen en niets te doen. Alleen of met anderen.

Een beetje frisse lucht, sporten, muziek… ze kunnen er allemaal voor zorgen dat je de dingen heel anders gaat zien. Al deze activiteiten wekken je endorfine op, de hormonen die verantwoordelijk zijn voor je geluk.

Denk eraan, laat je niet meeslepen door negativiteit door jezelf te beschermen. Je leeft maar één keer. Waarom probeer je niet gelukkig te zijn?


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.