Stop met vragen Waarom ik?

Als er dingen misgaan in je leven, stop dan met vragen "Waarom ik." Ontdek waarom ze fout gingen. Dit helpt je om je meer bewust te zijn van je acties. Vervolgens kun je deze indien nodig herzien en wijzigen. Je kunt ook profiteren van nieuwe kansen.
Stop met vragen Waarom ik?

Laatste update: 27 september, 2021

Als er zich problemen voordoen in je leven, heb je misschien de neiging om te vragen: “Waarom ik?” Het is inderdaad te gemakkelijk om te bedenken hoe oneerlijk het leven is en jezelf in de slachtofferrol te plaatsen. “Ik ben een goed mens,” zou je kunnen zeggen. “Ik help altijd anderen. Het is zo oneerlijk!”

Echter, vragen “Waarom ik ?” bereikt weinig. Het enige dat er gebeurt, is dat je verzandt in je zorgen en wordt ondergedompeld in een spiraal van gedachten en emoties die je uiteindelijk uitgeput maken.

Om deze reden moet je stoppen met jezelf af te vragen “Waarom ik?” Zoek in plaats daarvan uit wat je eraan kunt doen. Want als je je tegenslagen als leerkansen gaat zien, neemt je welzijn toe.

Natuurlijk zijn er bepaalde gebeurtenissen, zoals ziektes of ongelukken, waar je geen controle over hebt. Je hebt echter nog steeds de vrijheid om te beslissen hoe je ermee omgaat.

Een beeld van een denkende vrouw

Waarom obstakels in de weg leggen?

Als je ontdekt waarom iets is gebeurd, verander je van slachtoffer in leerling. Zoals we al zeiden, fixeren op de “Waarom ik?” vraag stelt je niet in staat om verder te gaan of te leren. Als je echter ontdekt waarom het is gebeurd, kun je de controle terugkrijgen en de teugels van je leven terugnemen. Je erkent dat je vrij bent.

Stel je een persoon voor die herhaaldelijk faalt op het werk. Hij is intelligent, hij heeft gestudeerd en hij is perfect in staat om te slagen. Hij is echter al een tijdje werkloos.

“Waarom ik?” vraagt hij zich af. “Ik ben intelligent, ik heb zo hard gestudeerd en gewerkt. Toch hebben sommige mensen niet eens gestudeerd en hebben ze een betere baan dan ik. Ik schijn ook geen vrienden te hebben. Waarom belt niemand me?” Met dit soort benadering komt hij vast te zitten in een oneindige cirkel zonder ontsnapping. Bovendien komen de antwoorden op zijn vragen nooit.

Als hij echter een andere houding aanneemt, kan hij zich afvragen: “Hoe kan ik hiervan leren?” Er kunnen meerdere antwoorden zijn. Kijk bijvoorbeeld in andere richtingen, school je om, breng meer tijd door met familie of ga op reis. Door dit soort houding aan te nemen, is hij in feite klaar en bereid om elke kans te grijpen die op zijn pad komt.

Wanneer je vaststelt waarom iets is gebeurd, voorkom je dat je in de val loopt om slachtoffer te worden van omstandigheden of traagheid. Want in werkelijkheid ontstaan er door de bekende “selffulfilling prophecy” veel problemen. Inderdaad, als je denkt dat niets ooit goed voor je gaat en je altijd pech hebt, zal dat waarschijnlijk ook zo zijn.

Een vrouw die er verdrietig uitziet en misschien vraagt Waarom ik

Wat kun je regelen?

Als je accepteert waarom iets is gebeurd, accepteer je er ook de verantwoordelijkheid voor. Vergeet echter niet dat er altijd bepaalde dingen zullen zijn die volledig buiten je controle zullen plaatsvinden.

Je kunt op elk moment een wijziging doorvoeren. Neem het eerdere voorbeeld. Deze persoon moet misschien stoppen met proberen de perfecte baan te vinden en een minder ambitieuze baan accepteren. Hij zal misschien merken dat het zetten van deze eerste stap het moeilijkst is, maar het is de enige manier waarop hij uiteindelijk zijn doel zal bereiken.

Weten waar je acties je in de toekomst toe kunnen leiden, is essentieel om veranderingen aan te brengen. Als er iets is dat je vandaag kunt doen, doe het dan! Anders zou je kunnen ontdekken dat iets, of dat nu het leven, toeval of traagheid is, je in de weg staat.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.