Stop met het verspillen van je energie aan negatieve mentale gewoonten

Geestelijke gewoonten bepalen je energieniveau, motivatie en humeur. Ontdek welke tot emotionele uitputting kunnen leiden.
Stop met het verspillen van je energie aan negatieve mentale gewoonten
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 27 december, 2022

In dit artikel zullen we het hebben over enkele negatieve mentale gewoonten die je energie verspillen. Je weet dat jouw energie beperkt is en dat je je uitgeput zult voelen als je te veel beweegt.

Op psychologisch vlak ben je je echter niet altijd bewust van deze dynamiek. Desalniettemin zijn je mentale en emotionele bronnen niet oneindig, en elke dag moet je kiezen waar je ze wilt inzetten en waarin je ze wilt investeren. Als je de verkeerde keuze maakt, voel je je uiteindelijk verdrietig, uitgeput en apathisch.

Je hebt je misschien niet eens gerealiseerd dat de gevoelens van verlangen en motivatie waarvan je zou moeten genieten, zijn verdwenen. Dat komt omdat je gewend bent op de automatische piloot te leven.

Daarom verbaast het je niet langer dat de ene dag vrijwel hetzelfde is als de andere, een eentonige routine die eindigt met een enorm verlangen om te gaan slapen en zowel je lichaam als geest los te koppelen. Als dit je overkomt, moet je misschien je verspilde energie identificeren en er een einde aan maken.

Negatieve mentale gewoonten die je energie verspillen

Geestelijke gewoonten zijn de gedachten waar je vaak je toevlucht tot neemt. Het zijn psychologische plekken die voor jou comfortabel en vertrouwd zijn en waaraan je een groot deel van je tijd besteedt. Toch bieden ze je niet altijd goede resultaten.

Zoals elke gewoonte zijn dit automatische neigingen. Je kiest er niet bewust voor om ze te doen, maar ze blijven zichzelf dag na dag in stand houden. Dit zijn enkele van de meestvoorkomende.

Een man die zich zorgen maakt

Je zorgen maken

Je zorgen maken is misschien onvermijdelijk, maar het is ook een nutteloze en vervelende gewoonte. Je denkt misschien dat je door je zorgen te maken het probleem oplost of de ernst ervan vermindert.

In werkelijkheid bereik je echter alleen jezelf uit te putten en gevoelens van groot emotioneel ongemak op te wekken. Er zijn problemen of ongunstige situaties om deze aan te pakken en indien mogelijk te handelen. Eindeloos ronddraaien in je geest is uiterst schadelijk.

Jezelf excuseren en excuses aanbieden

Nadenken over de veroorzaakte schade en het aanbieden van oprechte excuses is altijd een positieve zet. Desalniettemin zou je nooit de behoefte moeten voelen om jezelf uit te leggen aan anderen, je te verontschuldigen voor het feit dat je bent wie je bent, of dat je niet meer van jezelf kunt geven. Deze neiging, die wijst op een groot gebrek aan zelfrespect, put je energie uit en maakt je kwetsbaar.

Onthoud dat je niet verplicht bent om iemand te plezieren of te voldoen aan wat anderen van je verwachten. Als je geen zin hebt om naar een bepaald etentje te gaan, verzin dan geen excuses, beslis gerust zelf.

Als iemand boos op je wordt omdat je grenzen stelt, niet altijd beschikbaar bent, niet bent wat ze willen, voel dan niet de behoefte om je te verontschuldigen. Je doel is om vrede te hebben met je eigen acties en beslissingen. Als je weet dat je het goed hebt gedaan, zal proberen om anderen het te laten begrijpen je energie verspillen.

Weerstand tegen verandering

Verandering accepteren is een van de moeilijkste taken voor ons. Dat komt omdat je als mens het voorspelbare, het bekende en het stabiele zoekt en verkiest. Het leven stroomt echter constant en er is geen manier om het te stoppen. Als je probeert vast te houden aan de wereld zoals je die kent, onvermoeibaar vechtend om het onhoudbare in stand te houden, zul je uiteindelijk alleen jezelf pijn doen.

Verandering moet gebeuren en zal vroeg of laat plaatsvinden met of zonder jouw toestemming. Zou het daarom niet beter zijn om je open te stellen voor die nieuwe realiteit, los te laten en je te concentreren op de kansen die voor je liggen? Dit is zeker de beste manier als je geen energie meer wilt verspillen.

Anderen proberen te veranderen

Mensen om je heen hebben een enorme invloed op je welzijn. Het genieten van gezonde en harmonieuze relaties met positieve en gelijkgestemde mensen vervult je dus met vreugde en enthousiasme, verbetert je zelfrespect en beschermt zelfs je gezondheid. Integendeel, schadelijke banden vernietigen je langzaam.

U hebt het recht en de mogelijkheid om die links te kiezen, de links die niet meer stromen te beëindigen en op elk moment nieuwe te starten. Wat je niet kunt doen, is mensen veranderen. Als je dit probeert, zul je merken dat je tegen de stroom in zwemt. Bovendien zul je niet altijd succesvol zijn.

Natuurlijk kan een persoon veranderen, maar ze zullen dat doen wanneer ze daar zin in hebben en niet wanneer jij dat nodig hebt. Ze zullen het doen op basis van hun eigen overtuigingen en met hun eigen middelen. Je aandrang en inspanning om dit werk voor hen te doen, zal niet vruchtbaar zijn en zal alleen maar leiden tot frustratie en slijtage.

Jezelf mentaal bekritiseren

Deze laatste negatieve mentale gewoonte is een van de meest schadelijke en uitputtende.

Stel je voor dat iemand je constant achtervolgt en je elke stap en actie beoordeelt. Deze persoon benadrukt op elk mogelijk moment je mislukkingen en fouten en wat je beter zou kunnen doen. Ze noemen je onbekwaam, middelmatig, waardeloos en ontoereikend. Zou dat niet verschrikkelijk zijn?

In feite is de kans groot dat je met dezelfde soort oneindige kritische stem in je hoofd leeft. Je bent er zelfs zo aan gewend geraakt dat je de aanwezigheid ervan niet eens meer in twijfel trekt.

Daarom, als jij je vaak moe, apathisch en ongemotiveerd voelt, begin dan met te observeren hoe je tegen jezelf praat (Engelse link) en wat je over jezelf denkt. Deze berichten bepalen je humeur en kunnen je momentum geven of wegnemen.

Een vrouw die zich zorgen maakt, een negatieve mentale gewoonte

Het veranderen van de negatieve mentale gewoonten die je energie verspillen

Herken jij jezelf in een van bovenstaande? Als dat zo is, moet je weten dat je elke dag je energie verspilt, je zou kunnen investeren in je eigen welzijn, om van je geest een aangenaam en positief toevluchtsoord te maken en een motor die je tot actie aanzet.

Nu je weet hoe je deze schadelijke manier van denken en deze houding, die je energie opslurpt, kunt identificeren, kun je beginnen het te veranderen. Het zal echter niet gemakkelijk zijn om ermee te beginnen. Want je zult altijd goed op je interne dialoog moeten letten.

Sterker nog, je zult in staat moeten zijn om het te stoppen en het te vervangen (Spaanse link) door andere soorten woorden en gedachten als je merkt dat je terugvalt in die oude negatieve mentale gewoonten. In feite moet je de manier waarop je hebt leren denken afleren en nieuwe, positievere en functionelere mentale paden genereren. Gelukkig heb je alleen tijd en doorzettingsvermogen nodig. Wellicht ook interessant voor jou

Nutteloze emoties: schuldgevoelens en zorgen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Nutteloze emoties: schuldgevoelens en zorgen

In dit artikel gaan we het hebben over zorgen en schuldgevoelens. In wezen zijn dat nutteloze emoties. lees verder voor meer informatie.  • Froján Parga, M. X., & Calero Elvira, A. (2011). Guía para el uso de la reestructuración cognitiva como un procedimiento de moldeamiento. Psicología conductual.
  • Kaufman, G., & Raphael, L. (1984). Relating to the self: Changing inner dialogue. Psychological Reports54(1), 239-250.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.