Het belang van je excuses aanbieden aan kinderen

Je excuses aanbieden aan een kind is verantwoordelijk. Als vader, moeder of leraar moet je je excuses kunnen aanbieden aan een kind. Geef het goede voorbeeld en leer kinderen dat iedereen fouten maakt.
Het belang van je excuses aanbieden aan kinderen
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Je excuses aanbieden aan kinderen is belangrijk. Veel ouders denken echter dat het aanbieden van je excuses aan hun kinderen een teken van zwakte is. Nee, als je een fout maakt, zullen ze niet slechter over je denken. Dit is een geweldig moment om hen iets te leren over verantwoordelijkheid, iets waar we allemaal aan moeten denken.

Elke ouder of leerkracht probeert kinderen te leren hoe belangrijk het is om zich te verontschuldigen als ze iets verkeerd doen, als ze liegen of als ze impulsief zijn en uiteindelijk iets gevaarlijks doen. Weten hoe je je ergens voor moet verontschuldigen is erg belangrijk in het leven.

Een tekening van een moeder en haar kind

Door kinderen al op jonge leeftijd te leren hoe ze hun excuses moeten aanbieden, wordt het voor hen makkelijker om empathie te voelen. Het helpt hen om verantwoordelijkheid te nemen voor hun daden en zichzelf onder controle te houden. Dit soort gedrag is niet altijd zo eenvoudig te leren. Soms doen volwassenen niet alles wat ze zeggen.

Volwassenen houden er niet van om zich te verontschuldigen,  omdat ze zich ervoor schamen, waardoor kinderen denken dat ze geen fouten kunnen maken. Toch moet je iets belangrijks leren. Als je leert om je excuses aan te bieden en dat ook doet, kan dat je relatie met kinderen verbeteren. Ook zal het makkelijker zijn om de kinderen waarden bij te brengen.

Het spijt me zeggen is als ik hou van je zeggen met een gewond hart in de ene hand en je gesmoorde trots in de andere.

-Michelle E. Goodrich-

Twee kinderen omhelzen elkaar

Het belang van je excuses aanbieden aan kinderen

Om het belang van je excuses aanbieden aan kinderen te begrijpen, kun je denken aan een moment waarin iemand je pijn deed, je beledigde of tegen je loog en zich er niet voor verontschuldigde. Dit doet pijn en het laat een litteken achter dat de tijd nooit weg zal nemen.

Stel je nu eens voor hoe een kind zich voelt als het gekwetst wordt door een ouder, hun leraar of iemand anders om wie hij of zij geeft. Als een kind nooit een verontschuldiging hoort, is dit wat ze ervan zullen leren:

Wat leert een kind als je je excuses aanbiedt?

Sociaal gedrag kan emoties en gevoelens oproepen die mensen kunnen veranderen. Het belang van je excuses aanbieden aan kinderen ligt in het aanleren van meer samenwerking, respect en kennis van het leven met anderen. Op deze manier leren ze het volgende:

  • Dat iedereen fouten maakt. De volgende stap is om te herkennen wat ze fout hebben gedaan en die situatie te herstellen.
  • Hoewel iedereen zich schaamt als ze zich verontschuldigen, is het een daad van verantwoordelijkheid waarna ze zich beter zullen voelen.
  • Als ze hun excuses aan iemand aanbieden, zullen ze zich beter voelen.
Je excuses aanbieden aan kinderen

Wanneer moeten ouders hun excuses aanbieden aan hun kinderen?

  • als je je niet aan je beloftes houdt
  • als je tegen ze schreeuwt
  • iets vergeten waar ze naar uitkeken
  • als er iets gebeurt dat je ervan weerhoudt om tijd met hen door te brengen
  • als je het ergens niet mee eens bent en ook als ze zich beledigd voelen

Hoe bied je je excuses aan aan een kind?

Het is belangrijk om te weten hoe je je excuses kunt aanbieden aan een kind, op een juiste en effectieve manier. Het gaat er niet alleen om te zeggen dat het je spijt, je moet het goed doen.

  • Een kind kan zich rot voelen over iets waarvan je denkt dat het geen betekenis heeft. Ontken hun emoties niet. Herken het wanneer je en kind onrecht hebt aangedaan en verontschuldig je oprecht.
  • Als je je excuses aanbiedt aan een kind, leg dan uit waarom je het doet. “Ik verontschuldig me, omdat ik je beloofde dat we naar de film zouden gaan, en dat deden we niet. Je moeder moest een andere dienst draaien. Ik wilde mijn belofte houden, maar ik kon het niet. Het spijt me.”
  • Als je het gevoel hebt dat je iets verkeerd hebt gedaan, wacht dan niet te lang om je te verontschuldigen. Zorg ervoor dat ze niet te lang gefrustreerd en teleurgesteld blijven.
  • Beloof ze ten slotte dat het niet meer zal gebeuren. Vertel hen dat je harder je best zult doen en laat hen zien dat je om ze geeft. Dit is een manier om het goede voorbeeld te geven, hen te inspireren om hetzelfde te doen en van jou te leren.

Kortom, in staat zijn om het goede voorbeeld te geven en kinderen de waarde van vergeving te leren, zal leiden tot een meer humane en respectvolle samenleving.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Craig E. Smith, Diyu Chen, Paul L. Harris (2010) When the happy victimizer says sorry: Children’s
    understanding of apology and emotion. British Journal of Developmental Psychology (2010), 28, 727–746

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.