Wat is precies het verschil tussen apathie en verveling?

Je vervelen is niet hetzelfde als je apathisch voelen. In feite wordt deze laatste dimensie vaak in verband gebracht met ernstiger psychische aandoeningen, zoals depressie en bipolaire stoornis. We vertellen je er alles over in dit artikel.
Wat is precies het verschil tussen apathie en verveling?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Hoewel sommige mensen denken dat apathie en verveling hetzelfde zijn, zijn ze dat niet. Er zijn duidelijke verschillen tussen de twee. Verveling, vermoeidheid, het gevoel hebben dat het leven geen opwinding heeft, je leeg, gefrustreerd en ongemakkelijk voelen komen vaak voor. We durven te stellen dat iedereen er wel eens doorheen gaat, daarom is het belangrijk om deze emoties te leren onderscheiden.

Rollo May, een bekende existentiële psycholoog, zei altijd dat het tegenovergestelde van liefde niet haat is, maar apathie. Het verwijst naar die staat van desinteresse, een plek waar enthousiasme is vervaagd, ook al maakte het je vroeger ongelooflijk gelukkig.

Het is het gebrek aan sprankeling in de dagelijkse motivatie. Wanneer de apathische toestand naar de oppervlakte komt, betreedt de persoon een dimensie die problematischer is dan de verveling zelf.

Het leren identificeren van het een en het ander kan om verschillende redenen van grote hulp zijn. Ten eerste kan het je helpen te ontdekken in welke gemoedstoestand je je bevindt, aangezien apathie in veel gevallen kenmerkend is voor depressie. Ten tweede is het altijd goed om te weten welke emoties erbij horen om beter met moeilijke situaties om te gaan. Laten we kijken.

Leren om apathie te onderscheiden van verveling

We hebben allemaal wel eens verveling ervaren. Maar apathie komt niet zo vaak voor. Het is waar dat beide emoties behoorlijk negatief zijn. De meeste mensen weten hoe het is om uren op de luchthaven te wachten omdat hun vlucht vertraging had. Denk er over na. Heb je ooit zin gehad om weg te rennen van een saaie vergadering of les?

Ook het omgaan met een verveeld kind kan erg ingewikkeld zijn. Dit is echter niet zo erg als je misschien denkt. In werkelijkheid stimuleert het toelaten van een kind om zich te vervelen hun aangeboren vermogen tot verveling, wat erg belangrijk is.

Volwassenen gebruiken echter niet altijd hun fantasie als ze zich vervelen. In plaats daarvan hebben ze de neiging om deze toestand met frustratie te ervaren. Daarom proberen ze het te vermijden met ongezond gedrag, zoals te veel eten.

Het is essentieel om te weten hoe je onderscheid kunt maken tussen apathie en verveling. In feite had de wetenschappelijke literatuur tot voor kort geen aandacht besteed aan deze dimensies. Nadat er wel aandacht aan werd besteed, bleek dat ze bepalend zijn voor de geestelijke gezondheid.

Een vrouw die apathisch staat tegenover het leven.

De niet-geëngageerde geest: verveling

Verveling is een aversieve toestand die optreedt wanneer wat je extern omringt je helemaal niet interesseert. Het komt naar voren wanneer er geen aantrekkelijke of uitdagende omgevingsstimuli zijn; het kan ook verschijnen wanneer je gedwongen wordt taken uit te voeren die niet lonend voor je zijn. Als niets bevredigend, interessant of motiverend lijkt, kan verveling je overvallen.

In deze psychologische realiteit gaat verveling hand in hand met onbehagen, frustratie en negativiteit. We moeten echter opmerken dat een van de verschillen tussen apathie en verveling is dat de laatste een kortere periode aanhoudt.

Daarnaast definiëren studies zoals die uitgevoerd aan de Universiteit van York verveling als die toestand waarin de geest zich niet aan zichzelf bindt en zich nergens op kan concentreren, wat leidt tot afdwalen.

Zoals Eastwood, Frischen, Fenske en Smilek (2020) aangeven, hoe meer je je gedachten laat afdwalen, hoe meer je je zult vervelen. Het belangrijkste is om je geest te concentreren op iets dat je leuk vindt, zodat dat gevoel weggaat.

Apathie onderscheiden van verveling om je geestelijke gezondheid te verbeteren

Dr. Yael Goldberg van de Universiteit van Waterloo in het Verenigd Koninkrijk voerde een onderzoek uit waarin hij de relevantie benadrukte van het leren onderscheiden van apathie en verveling. Dit komt omdat apathie vaak de oorzaak is van depressie en neurodegeneratieve toestanden zoals de ziekte van Alzheimer. Dat gezegd hebbende, laten we eens kijken hoe we staten van apathie kunnen identificeren:

  • Na verloop van tijd is apathie een stabielere toestand dan verveling zelf.
  • Apathie betekent letterlijk “gebrek aan gevoel.” Dus, terwijl verschillende emoties verschijnen bij verveling, is er bij apathie meer een leegte. Niets prikkelt, stimuleert of interesseert het individu.
  • Aan de andere kant is apathie ook gerelateerd aan anhedonie, wat het onvermogen is om plezier en genot te ervaren. Volgens de DSM-V komt dit kenmerk overeen met symptomen die gepaard gaan met depressie.
  • Hoewel het waar is dat apathie gedurende een bepaalde periode in je leven kan verschijnen en weer kan verdwijnen wanneer je nieuwe drijfveren vindt, kan het onderdeel worden van een grotere psychische stoornis.
  • Apathie is ook kenmerkend voor bipolaire stoornis, ernstige depressie en angst.
Een man die apathie leert onderscheiden van verveling.

Apathische verveling

Zoals we hebben aangegeven, is het belangrijk om apathie te onderscheiden van verveling, maar er moet ook rekening worden gehouden met een andere dimensie. Recente studies door een team van onderzoekers uit Canada, de Verenigde Staten en Europa identificeerden een nieuw type verveling, die ze apathische verveling noemden.

Deze mentale realiteit integreert gevoelens zoals negativiteit, hopeloosheid en aangeleerde hulpeloosheid. Het is gemakkelijk te identificeren:

  • Het onvermogen om zich te concentreren of op te letten.
  • Iemand kan eenvoudigweg zijn aandacht niet richten op de dagelijkse dingen.
  • Schuldgevoel door niet kunnen presteren.

Zoals je kunt zien, lijken deze twee dimensies niet zo op elkaar als je in het begin waarschijnlijk dacht. Het is belangrijk om apathie te onderscheiden van verveling, omdat beide dimensies in ieder geval voor een korte periode een deel van iemands leven worden.

Deze twee kunnen zelfs samen voorkomen door psychologische slijtage. Motivatie en het vermogen om elke dag enthousiast te raken, zijn het beste tegengif.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  •  Eastwood JD, Frischen A, Fenske MJ, Smilek D. The Unengaged Mind: Defining Boredom in Terms of Attention. Perspectives on Psychological Science. 2012;7(5):482-495. doi:10.1177/1745691612456044
  • Goldberg, Yael & Eastwood, John & LaGuardia, Jennifer & Danckert, James. (2011). Boredom: An Emotional Experience Distinct from Apathy, Anhedonia, or Depression. Journal of Social and Clinical Psychology. 30. 647-666. 10.1521/jscp.2011.30.6.647.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.