Schildklier en stemming: wat is hun relatie?

Schildklier en stemming zijn gerelateerd. Hier bespreken we alles wat er volgens de wetenschap over het onderwerp bekend is.
Schildklier en stemming: wat is hun relatie?
Sara Clemente

Geschreven en geverifieerd door Psycholoog en journalist Sara Clemente.

Laatste update: 16 februari, 2024

Een subtiele toename of lichte afname van schildklierhormonen kan het gedrag van mensen volledig veranderen. Hun voorkeuren, hun seksuele gedrag, hun eetlust of hun houding worden sterk beïnvloed. Daarom is de relatie tussen schildklier en stemming zeer nauw.

De schildklier is qua grootte vergelijkbaar met een eikel en heeft de vorm van een vlinder. Het is een van de belangrijkste klieren in het menselijk lichaam. Daarom is het zeer waarschijnlijk dat fysieke en emotionele stoornissen ons zullen vergezellen als we last krijgen van problemen die daarmee verband houden.

Sterker nog, het is bekend dat de schildklier-hersenen-emotionele interactie zelfs voor de productie van serotonine doorslaggevend is.

Studies (Engelse link) zoals die uitgevoerd aan het Carl Gustav Carus Universitair Ziekenhuis in Duitsland leggen ons bijvoorbeeld uit dat hypothyreoïdie ervoor zorgt dat we een tekort hebben aan deze neurotransmitter, zoals we weten gerelateerd aan optimisme, welzijn en motivatie.

Schildklierfuncties en disfuncties

De schildklier is de klier die verantwoordelijk is voor het reguleren van de stofwisseling en die ons lichaam voorziet van de hoeveelheid energie die het nodig heeft om zijn basisfuncties uit te voeren. Dat wil zeggen, het bepaalt de snelheid waarmee onze cellen calorieën verbranden en de snelheid waarmee ons hart klopt.

Elke verandering in de schildklierfunctie heeft een modulerende invloed op onze hersenmechanismen. Een van deze meest terugkerende effecten zijn veranderingen in ons emotionele evenwicht en onze motivatie.

Deze klier bevindt zich aan de voorkant van de nek, net onder het strottenhoofd, en scheidt 3 soorten hormonen af. Het zijn de volgende:

  • Enerzijds calcitocine, dat het calciumgehalte in het bloed reguleert. Het wordt gebruikt om ziekten zoals osteoporose te behandelen, omdat het de afzetting van dit mineraal in de botten bevordert.
  • Aan de andere kant thyroxine (T4) en triiodothyronine (T3), die het metabolisme van cellen versnellen en een toename van de lichaamswarmte veroorzaken.
  • T4 is de belangrijkste vorm van schildklierhormoon in het bloed. T3 beïnvloedt de groei en ontwikkeling van het zenuwstelsel en de hartslag.
Dokter palpeert de nek van zijn patiënt om de relatie tussen schildklier en stemming te zien

De twee meestvoorkomende schildklierproblemen zijn:

  • Hypothyreoïdie (trage schildklier): de klier is onderactief en produceert onvoldoende hormonen.
  • Hyperthyreoïdie (overactieve schildklier): de klier is overactief en produceert een overmatige hoeveelheid hormonen.

Hoewel beide voortkomen uit een verandering in de normale werking van deze klier, hebben de twee aandoeningen zeer verschillende gevolgen voor de mensen die eraan lijden, zowel fysiek als psychologisch.

Lichamelijke symptomen van schildklieraandoeningen

Afhankelijk van of we het over de ene of de andere wijziging hebben, zullen de fysieke tekenen die we zullen hebben, op hun beurt anders zijn. In veel gevallen zelfs zelfs tegenstellingen. Natuurlijk zijn beiden het eens over de ontoereikende stimulatie van de verschillende organen van het lichaam.

Lichamelijke symptomen van hypothyreoïdie

  • Gewichtstoename.
  • Onvermogen om koude omgevingen te tolereren.
  • Onregelmatige menstruatie.
  • Lagere hartslag.
  • Vermoeidheid.
  • Constipatie.
  • Droge huid.
  • Haaruitval.
  • Nagel kraken.
  • Spierkrampen.

Lichamelijke symptomen van hyperthyreoïdie

  • Afleiding.
  • Gewichtsverlies.
  • Warmte-intolerantie.
  • Hogere of onregelmatige hartslag.
  • Struma.
  • Vermoeidheid of spierzwakte.
  • Diarree.
  • Misselijkheid en overgeven.
  • Moeilijk in slaap komen.
  • Trillingen in de handen.

Hoe komen ze tot uiting in de stemming?

Zoals we al hadden verwacht, De relatie tussen schildklier en stemming is zeer nauw. M. Bauer, T. Goetz en T. Glenn, psychiaters aan de Universiteit van Dresden, onthullen in een onderzoek dat de interactie tussen schildklierziekten en verschillende psychische stoornissen zoals depressie of stress zeer significant is. Andere resultaten zijn de volgende:

  • Variaties in hormoonspiegels hebben niet alleen een directe impact op de fysieke sfeer, maar ook op de cognitieve en emotionele sfeer. Om deze reden zijn de psychologische symptomen en stemmingswisselingen die ze veroorzaken even belangrijk.
  • In feite zijn psychische stoornissen de belangrijkste reden waarom patiënten met hypothyreoïdie naar de dokter komen.
  • Een van hun klachten is een voortschrijdend verlies van initiatief en interesse als gevolg van een algemene vertraging van mentale processen.
  • Dit zorgt ervoor dat ze geheugenproblemen, intellectuele achteruitgang, aandachts- en concentratieproblemen (vooral bij rekentaken) en gedachten vertonen die ze als verward beschouwen. De schildklier is erg gevoelig voor psychologische prikkels.

Daarom hebben patiënten met een lage schildklieractiviteit, dat wil zeggen met hypothyreoïdie, een stemming die dicht bij verdriet, nostalgie, melancholie en zelfs depressie ligt. In ernstigere gevallen die niet adequaat worden behandeld, kan de aandoening leiden tot dementie.

1-4% van de patiënten met stemmingsstoornissen heeft hypothyreoïdie.

Van zijn kant veroorzaakt hyperthyreoïdie meestal prikkelbaarheid, nervositeit, hyperactiviteit, ongeduld en plotselinge stemmingswisselingen. Het wordt geassocieerd met verhoogde angst, mentale opwinding, emotionele labiliteit (plotselinge stemmingswisselingen) en slapeloosheid. Het is een feit dat, als ze niet worden gestopt, wanen en hallucinaties kunnen optreden, evenals zeer ernstige hart-, bot-, spier- en voortplantingsproblemen.

Ongeveer 60% van de mensen met hyperthyreoïdie heeft angststoornissen en 31-69% heeft depressieve stoornissen.

Vermoeide vrouw

Depressie en schildklier

Enkele van de emoties die het nauwst verband houden met de schildklier zijn woede, woede of ergernis. Aan de andere kant hebben zowel hyperthyreoïdie als hypothyreoïdie één punt gemeen: het optreden van duidelijk depressieve symptomen.

Je moet hier bijzonder voorzichtig zijn, omdat het gebruikelijk is om depressie te verwarren met een probleem in de schildklier. Dat wil zeggen: hoewel er beginnende tekenen van een depressie zijn, betekent dit niet dat deze op zichzelf bestaat.

Bij hypothyreoïdie valt het depressieve ziektebeeld meer op. Dit komt omdat, door de hormoonproductie te verminderen en de stofwisseling van het lichaam te verminderen, de niveaus van serotonine, noradrenaline en gamma-aminoboterzuur (GABA) in de hersenen ook afnemen.

We zien al dat schommelingen en veranderingen in de schildklierfunctie hand in hand kunnen gaan met ernstige psychische stoornissen, waarrond de verkeerde oorsprong kan worden vastgesteld. Voordat u met de behandeling van depressie begint, is het daarom noodzakelijk om zeker te zijn wat de schildklieractiviteit is.

Conclusies

Het is moeilijk om veranderde schildklierhormoonspiegels te hebben en de fysieke en emotionele instabiliteit niet op te merken. Wat dus meestal gebeurt, is dat door de behandeling van schildklierstoornissen bepaalde psychische stoornissen verbeteren en zelfs kunnen verdwijnen.

De relatie tussen schildklier en stemming wordt een steeds duidelijker realiteit. Vandaar het belang van preventie en vroege diagnose voor een bevredigende oplossing.

Er zijn veel tekenen en symptomen die ons erop wijzen dat er iets in ons lichaam niet goed gaat. Radicale veranderingen in de mate van vermoeidheid bij een vergelijkbare mate van inspanning, uitgesproken prikkelbaarheid of problemen met inslapen kunnen enkele van deze veranderingen zijn.

Daarom kunt u bij het minste vermoeden het beste een specialist raadplegen. Denk dat je met een simpele bloedtest kunt weten hoe je schildklier werkt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Bauer, M., Goetz, T., Glenn, T., y Whybrow, PC (2008). La interacción tiroides-cerebro en trastornos de la tiroides y trastornos del estado de ánimo. Revista de Neuroendocrinologíahttps://doi.org/10.1111/j.1365-2826.2008.01774.x
  • Bauer, M., Heinz, A., y Whybrow, PC (2002). Hormonas tiroideas, serotonina y estado de ánimo: sinergia y significado en el cerebro adulto. Psiquiatría Molecularhttps://doi.org/10.1038/sj.mp.4000963

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.