Sinustachycardie: het racende hart

Als je last hebt van angstgevoelens, kun je een plotselinge snelle hartslag ervaren, die gepaard gaat met angstgevoelens. Dit kan er zelfs toe leiden dat je je afvraagt ​​of je een hartaanval krijgt. Tachycardieën zijn een typisch symptoom van deze aandoening. Waardoor worden ze veroorzaakt en wat kan er aan gedaan worden?
Sinustachycardie: het racende hart
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 18 september, 2023

Hartkloppingen, een gevoel van verstikking, het gevoel dat je hart tekeer gaat zonder goede reden… Veel mensen hebben wel eens last van sinustachycardie. Het is een situatie van grote angst waarin je zelfs kunt denken dat je een hartaanval krijgt.

Deze gevallen worden vaak gezien op de spoedeisende hulp van ziekenhuizen. In feite kan angst bepaalde klinische symptomen vertonen die even complex als divers zijn. Er is ook onderzoek (Spaanse link) dat het verband beschrijft tussen angst en de activatietoestand die optreedt bij een hartslag van meer dan 100 slagen per minuut.

Ondanks de impact is sinustachycardie niet ernstig. Het gaat meestal gepaard met ongeveer tien minuten ongemak en een gevoel van alarm dat zelden verder gaat. Aan de andere kant zijn er twee aspecten waar je altijd rekening mee moet houden.

De eerste is het uitsluiten van andere onderliggende aandoeningen of ziekten. Het tweede is leren omgaan met stressvolle momenten en problemen, zodat ze niet leiden tot chronische angsttoestanden die op de lange termijn hun tol kunnen eisen op je gezondheid.

Man met een hart in zijn hand

Sinustachycardie: oorzaken, kenmerken en strategieën

De oorzaak van sinustachycardie ligt in de emotionele onrust zelf. Bovendien is er nooit maar één reden voor het ontstaan van een angststoornis. Soms loopt er een caleidoscoop van oorzaken door elkaar. Bijvoorbeeld genetische factoren, de manier waarop je de werkelijkheid filtert en verwerkt sinds je adolescentie, de vraag van jezelf, je levensstijl, etc.

Er zijn dus veel triggers en oneindig veel manieren waarop je angst kunt ervaren. Er is bijvoorbeeld adaptieve en maladaptieve angst, angst veroorzaakt door specifieke gebeurtenissen zoals spreken in het openbaar, en chronische angst. Dit soort wordt geïntegreerd in de gegeneraliseerde angststoornis. Helaas wordt deze meestal niet bijzonder effectief behandeld.

Als je bijvoorbeeld aan deze stoornis lijdt, neem je vaak je toevlucht tot de traditioneel voorgeschreven benzodiazepinen. Deze maskeren echter alleen je symptomen en lossen het oorspronkelijke probleem niet op of voorzien je niet van vaardigheden om je dagelijks leven aan te kunnen.

Daardoor voel je je gevangen door je symptomen. Dit is het geval bij sinustachycardie. Laten we wat meer te weten komen.

Wat gebeurt er en waarom?

Bij sinustachycardie overschrijdt je hartslag de 100 slagen per minuut (een gezonde hartslag ligt tussen de 60 en 100). Daarnaast ervaar je andere organische symptomen zoals:

  • Het gevoel alsof je een steek in je borst hebt.
  • Een sterke en onregelmatige hartslag.
  • Het gevoel alsof je stikt.
  • Je duizelig of licht in je hoofd voelen.
  • Een droge mond hebben.

Sinustachycardie ontstaat door een teveel aan adrenaline. Meestal bereik je een toestand waarin je emoties zich overmatig opstapelen. Deze maken adrenaline en andere hormonen aan die op een bepaald moment reageren. Ze reageren ook op de activering die je angst veroorzaakt. Dit is om je te helpen reageren op een risico of bedreiging (die in veel gevallen niet eens bestaat).

Je bloedbaan wordt overspoeld met adrenaline en je hart gaat tekeer. Soms ga je zelfs hyperventileren. Dit gebeurt wanneer je te veel koolstofdioxide uitdrijft en te veel zuurstof opneemt.

Hart met een stethoscoop

Is sinustachycardie ernstig?

Zoals we eerder al zeiden, is sinustachycardie niet ernstig. In feite is het meer dan een probleem op zich, het moet worden gezien als een symptoom dat er een onderliggend probleem is, iets dat aandacht nodig heeft. Dr. Christopher Celano en zijn collega’s deden onderzoek (Engelse link) dat in dit opzicht een belangrijke bevinding liet zien.

Ze ontdekten dat over het algemeen de ernstigste gevallen van deze stoornis voorkomen bij mensen die al eerder hartproblemen hadden gehad. Ongeveer 11 procent van de mensen met hart- en vaatziekten ontwikkelt zelfs een gegeneraliseerde angststoornis. Patiënten die een hartaanval hebben gehad of aan een hartaandoening lijden, lijden uiteindelijk ook aan angst voor de ziekte zelf.

Er is echter geen bewijs dat gezonde mensen die aan angst lijden, uiteindelijk aan ernstige hart- en vaatziekten lijden. Ook sinustachycardie leidt uiteindelijk niet tot iets ernstigers.

Aan de andere kant is er één feit waar rekening mee moet worden gehouden. Dit is het feit dat chronische angst, het soort dat langer dan vijf jaar aanhoudt, het hart overmatig kan belasten. Dit kan hypertensie of vaatvernauwing veroorzaken.

Vermijden van sinustachycardie

Hartkloppingen, slapeloosheid, maag- en darmproblemen, spierpijn, vermoeidheid… Angst is een slechte levenspartner. Soms, zelfs als je het gevoel hebt dat alles onder controle is en je in een ontspannen situatie bent, zoals tv-kijken, kan er plotseling tachycardie optreden of, wat nog vaker voorkomt, een angstaanval.

Je moet niet toestaan dat deze toestand chronisch wordt. Het is belangrijk om naar je huisarts te gaan zodat die een organische ziekte of hartprobleem kan uitsluiten. Later kun je misschien naar een psycholoog gaan. Cognitieve gedragstherapie is het meest effectief bij de behandeling van deze stoornis.

Bij dit soort therapie krijg je meer controle over je gedachten en emoties. Daardoor ben je in staat om je gewoonten te veranderen, zowel mentaal als gedragsmatig. Aan de andere kant moet er ook rekening worden gehouden met comorbiditeit. Dat komt omdat het vaak voorkomt dat er naast angst ook depressie optreedt.

De hulp van een gespecialiseerde professional is in al deze gevallen vanzelfsprekend. Met een goede therapie en veranderingen in je omgangsgewoonten kun je beter leven.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Christopher M. Celano , Daniel J. Daunis , M. Anxiety disorders and cardiovascular disease, Psychiatry. PMC 2016 Nov; 18(11): 101. doi: 10.1007/s11920-016-0739-5

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.