Chronische angst: symptomen, oorzaken en behandelingen

We doen allemaal moeite om sterk te zijn, om onze kwetsbaarheid te verbergen, en om onszelf wijs te maken dat alles in orde is als dat niet zo is. Vaak intensiveren we onze angst echter verder, totdat het leidt tot chronische toestanden van lijden.
Chronische angst: symptomen, oorzaken en behandelingen
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 18 oktober, 2022

Chronische angst treft duizenden mensen over de hele wereld. Overmatige zorgen over een langere periode, slaapstoornissen, constante druk op de borst, angsten en catastroferende gedachten. Het leven in zo’n geestelijk universum is niet gemakkelijk. Toch gaan er vaak weken en maanden voorbij en zelfs jaren. Soms gaat het beter en soms slechter, maar de algehele slijtage is immens.

Je kunt je afvragen hoe iemand zo lang met deze werkelijkheid kan leven. In werkelijkheid raken ze gewend aan het lijden. Dat komt omdat deze aandoeningen meestal ontstaan in de adolescentie of vroege jeugd. Daarom raken lijders “gewend” aan die stijl van denken, aan een lichaam en geest die overreageren op problemen en de dagelijkse complicaties van het leven.

“Ik kan niets doen, i k ben gewoon zo gemaakt. Ik heb een angstige persoonlijkheid” is de rechtvaardiging die veel mensen maken. Toch zijn ze zich er bij het vergelijken van zichzelf met anderen van bewust dat er iets mis is. Want hun denkpatronen beschadigen en verzwakken hen en doven dagelijks hun hoop en dromen. Laten we wat meer te weten komen over deze aandoening.

Wanhopige man

Chronische angst: definitie, symptomen en behandeling

Van een angstige geest naar een serene geest gaan is niet gemakkelijk. Wie aan chronische angst lijdt, leeft maanden en jaren in een psychische toestand waarin zorgen, angst en zorgen buiten proporties zijn. Wat het nog complexer maakt, is dat ze het proberen te verbergen, en dat ze tegenover anderen doen alsof alles goed gaat.

In hun ijver om hoge bekwaamheid en normaliteit te tonen, verbruiken ze een enorme hoeveelheid energie. Bovendien wordt hun angst teruggekoppeld, waardoor die chronischer wordt. Het psychologische veld is zich bewust van de grote complexiteit van deze werkelijkheid.

In feite beweren studies (Engelse link) zoals die van Dr. Alexander Bystrisky aan de Universiteit van Californië dat, hoewel angst misschien niet zo visueel opvallend is als schizofrenie, depressie en bipolaire stoornis, het net zo invaliderend is.

Bovendien lijden sommige mensen jarenlang aan chronische angst, en leidt het vaak tot ernstiger aandoeningen, zoals ernstige depressie. Daarom is het belangrijk om vroeg te reageren en te voorkomen dat dit soort angst zich in de loop der tijd voortsleept.

De symptomen van chronische angst

Angst kent vele vormen, en gezichten en elk individu ervaart het op een bepaalde manier. Werken van vooraanstaande auteurs als Aaron T. Beck, Albert Ellis, Paul Watzlawick, en MH Erickson hebben zich in dit gebied verdiept en waardevolle strategieën voorgesteld om deze situaties wat beter te begrijpen en aan te pakken.

Chronische angst definieert een psychologische toestand die langer dan zes maanden duurt. Het is niet zomaar een tijd van zorgen of een tijdelijke slechte bui. Hier zijn de meestvoorkomende symptomen en tekenen:

 • Overmatige bezorgdheid.
 • Angsten en de neiging te anticiperen op negatieve gebeurtenissen.
 • Concentratieproblemen.
 • Moeilijkheden bij het oplossen van problemen. Dat komt omdat de geest altijd op het ergste anticipeert en geblokkeerd raakt.
 • Gevoelens van angst en schuld. Een lijder aan chronische angst begrijpt niet waarom hij zich zo voelt en geeft zichzelf er de schuld van.
 • Rusteloosheid en onrust door verhoogde adrenalineniveaus.
 • Fobieën.
 • Slaapstoornissen (Engelse link).
 • Tachycardieën, druk op de borst.
 • Uitputting.
 • Opvliegers of rillingen.
 • Licht in het hoofd of tintelingen.
 • Spierpijn of -pijnen.
 • Het gevoel op scherp te staan of onder druk te staan.
 • Het gevoel hebben van een brok in de keel of moeite met slikken.

Wat schuilt er achter chronische angst?

Chronische angst is als zodanig geen klinische aandoening. Het definieert een toestand waarin ongemak en angst langer dan zes maanden duren. Achter deze situaties schuilt dus in de meeste gevallen een gegeneraliseerde angststoornis (GAD). Deze psychologische entiteit komt vaker voor dan we denken, zozeer zelfs dat sommige mensen er al sinds hun adolescentie aan lijden.

Hier zijn enkele van de triggers voor chronische angst:

 • factoren die verband houden met de persoonlijkheid. De neiging hebben om negatief denken te voeden, geen strategieën hebben om zorgen te beheersen, een laag zelfbeeld of onzekerheid.
 • genetische factoren. Iemand heeft meer kans op chronische angst als een biologisch familielid het ook heeft. Een stabiel en rustig gezinsleven kan echter elk genetisch risico helpen compenseren.
 • omgevingsfactoren. Trauma, stress, of andere negatieve omgevingsfactoren kunnen een individu meer kans geven om chronische angst te ontwikkelen. In feite. is het belangrijk om te herkennen of een geschiedenis van trauma de oorzaak is van de angst, omdat door trauma veroorzaakte angst een andere therapeutische aanpak vereist dan andere typen.
 • maatschappelijke problemen. Grotere sociale problemen zoals klimaatverandering, discriminatie, politieke factoren of een pandemie kunnen chronische angst verergeren.
Vrouw in therapie

Wat voor behandelingen zijn er?

Er zijn behandelingen voor chronische angst. Inderdaad, elk type stemmingsstoornis kan worden aangepakt dankzij psychologische therapie. In sommige gevallen kan de strategie ook gecombineerd worden met psychotrope medicijnen.

Het meest effectieve middel om de wortel van het probleem aan te pakken en de lijder in staat te stellen chronische angst te beheersen is echter psychotherapie. Systematische desensitisatietechnieken, zoals de progressieve ontspanningstechnieken van Jacobson, zijn uiterst nuttige therapeutische benaderingen.

Ookcognitieve gedragstherapie en acceptance and commitment therapy kunnen veel hulp bieden. Het belangrijkste is dat de patiënt meer rationele gedachten leert ontwikkelen, die meer reflectief zijn en gericht op het verkrijgen van meer controle over en welzijn van hun dagelijks leven.

Angst zal niet uit hun leven verdwijnen, het zal altijd aanwezig zijn, maar als ze weten hoe ze ermee om moeten gaan, zal het niet langer een last zijn en een belemmering voor hun welzijn.

Andere strategieën

Andere strategieën om met chronische angst om te gaan zijn:

 • Werken aan stabiliteit. Een van de belangrijkste aspecten van het omgaan met chronische angst is er alles aan doen om een stabiel leven te hebben. Hoewel therapie en medicatie effectief zijn, is niets zo effectief als de juiste omgeving en mensen, dus moet er waar mogelijk verandering komen.
 • Angstige gedachten erkennen. Irrationele gedachten moeten worden geaccepteerd en niet als absolute waarheid worden behandeld.
 • Het ontwikkelen van copingvaardigheden. Het individu kan verschillende copingvaardigheden nodig hebben voor verschillende niveaus van angst. Bijvoorbeeld, echt hoge angst zou kunnen reageren op een andere techniek dan mid-level angst.
 • Het beoefenen van yoga of meditatie. Een vorm van meditatie, yoga of mindfulness toepassen. Er zijn veel verschillende soorten mindfulness praktijken die positieve effecten hebben op angst.

Leven met chronische angst is moeilijk. Degenen die eraan lijden ervaren lichamelijke en emotionele symptomen die hen verhinderen normaal te functioneren in hun dagelijks leven. Dat gezegd hebbende, kan het zoeken van behandeling en het ontwikkelen van copingvaardigheden ook een heel eind komen in het verminderen van de symptomen en het beter omgaan met de aandoening.

Aarzel daarom niet om deskundige hulp te vragen als je je in een dergelijke situatie bevindt. Onthoud dat je ook van een angstige naar een kalme geest kunt gaan.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Bystritsky, A., Khalsa, S. S., Cameron, M. E., & Schiffman, J. (2013). Current diagnosis and treatment of anxiety disorders. P and T38(1), 30–44.
 • Gupta, S. (2022, 31 de mayo). What is cronic anxiety? Verywellmind. https://www.verywellmind.com/chronic-anxiety-symptoms-causes-and-treatment-5272111
 • Karna, B., Sankari, A., & Tatikonda, G. (2022). Sleep disorder. In StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing.
 • Solomon, C. (2015): Generalized Anxiety Disorder. The New England Journal of Medicine, 373(21), pp. 2059 – 2068.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.