Subtypes van ernstige depressie: symptomen die je moet kennen

Er zijn maximaal acht subtypen van depressieve stoornis. Elk vereist een specifiek type interventie. Om deze reden is het belangrijk om de symptomen te herkennen om zo snel mogelijk te kunnen handelen.
Subtypes van ernstige depressie: symptomen die je moet kennen

Laatste update: 25 november, 2021

Velen van ons zullen ooit last hebben van een psychisch gezondheidsprobleem. We ervaren deze aandoeningen echter allemaal op verschillende manieren. Dat komt deels omdat de realiteit van elk individu uniek is en een groot aantal van de psychologische aandoeningen meerdere singulariteiten vertonen. Een voorbeeld hiervan is depressieve stoornis en de verschillende subtypes van ernstige depressie.

Heterogeniteit nodigt uit om elke klinische realiteit te benaderen vanuit de specifieke behoeften en omstandigheden van de patiënt/cliënt. Het behandelen van dysthymie (chronische klinische depressie) zal bijvoorbeeld niet hetzelfde zijn als het behandelen van postpartumdepressie.

Daarom is het, naast de academische interesse in deze omstandigheden, het belangrijkste om de typologie van elk te identificeren. Vervolgens kan worden besloten welke therapeutische benadering in elk geval het meest geschikt is.

Vanuit sociaal oogpunt is het belangrijk om te begrijpen dat depressie niet alleen een vluchtige gemoedstoestand is waarin mensen zich verdrietig voelen. In feite is het een complex probleem dat zowel het lichaam als de geest aantast. Bovendien beperkt het in veel gevallen het vermogen van de patiënt om te functioneren.

Een depressieve stoornis is een van de belangrijkste oorzaken van ziekteverzuim. Het is echter niet eenvoudig te detecteren. Dat komt omdat iedereen het op een andere manier ervaart. Bovendien hebben ze vaak al lang last van deze symptomen.

trieste man die in de eetkamer zit en lijdt aan een van de subtypes van ernstige depressie

Hoeveel subtypes van ernstige depressie zijn er?

De Jiao Tong University School of Medicine in Shanghai (China) voerde onlangs een onderzoek uit (Engelse link) dat concludeerde dat ernstige depressie een van de meestvoorkomende psychiatrische stoornissen blijft. Het is ook een met de grootste economische impact, zowel wat betreft de kosten van behandelingen, ziekteverzuim als de eigen financiële situatie van de patiënt.

Tot op de dag van vandaag is het niet duidelijk wat de echte triggers van deze aandoening zijn. Het is echter vanzelfsprekend dat een ernstige depressie het resultaat is van een complexe interactie tussen bepaalde sociale, psychologische en biologische aspecten.

Het is ook belangrijk om er rekening mee te houden dat deze aandoening binnen een breed spectrum valt en dat er maximaal acht subtypes van ernstige depressie zijn. Deze bekijken we hieronder. Ze zijn onderverdeeld in drie categorieën.

Ernstige depressie met comorbiditeit

Bij ernstige depressie met comorbiditeit bestaat de aandoening bij dezelfde patiënt/cliënt naast andere psychische stoornissen.

Psychotische depressie

Depressie met psychotische symptomen is een vrij ernstige vorm van zware depressie. Het manifesteert zich meestal als volgt:

  • De persoon lijdt aan hallucinaties en wanen samen met kernsymptomen van een depressieve stoornis. Dit zijn vermoeidheid, stemmingswisselingen, hopeloosheid, slaap- en eetstoornissen, gevoelens van waardeloosheid, concentratieproblemen en zelfmoordgedachten.

Catatonische depressie

Catatonische depressie (Engelse link) treedt op wanneer de patiënt niet in staat is te bewegen, spreken en reageren op externe prikkels.

Het Basurto Universitair Ziekenhuis in Bilbao (Spanje) deed onderzoek (Engelse link) waaruit bleek dat dit type depressie meestal extreem resistent is tegen interventie. Als het echter vroeg wordt gediagnosticeerd, verbetert de prognose aanzienlijk.

Geagiteerde depressie

Bij een geagiteerde depressie overlappen verschillende stemmingen elkaar, wat een grote complexiteit aan het leven van de patiënt toevoegt.

Naast de basissymptomen van de depressieve stoornis zelf zijn in feite constante zorgen, rusteloosheid, opwinding, het gevoel de controle te verliezen en aanhoudende angst. Dit type depressie manifesteert zich ook naast prikkelbaarheid en zelfs vijandigheid.

Gemengde depressie (manisch en hypomanisch)

De patiënt gaat door staten van grote activiteit en opwinding en momenten van grote emotionele uitbundigheid die na een tijdje leiden tot neerslachtigheid, apathie en angst, enz.

Subtypes van ernstige depressie volgens begin en duur

Zoals we eerder vermeldden, ontwikkelt een ernstige depressie zich bij elke patiënt op een unieke en specifieke manier. Om deze reden is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan andere factoren, zoals het uiterlijk en de duur:

  • Ernstige seizoensgebonden of langdurige depressie. In dit geval kan de aandoening een specifieke duur hebben die op verschillende tijdstippen van het jaar verschijnt en verdwijnt. Bipolaire stoornis of seizoensgebonden affectieve stoornissen vloeien in veel gevallen voort uit deze vormen van depressie. Er zijn echter mensen die maanden of zelfs jaren aan dit soort depressies lijden.
  • Ernstige postpartumdepressie. Depressie die optreedt nadat een vrouw is bevallen, kan ook leiden tot een depressieve stoornis.
Trieste vader met zijn jonge zoon die lijdt aan een van de subtypes van ernstige depressie

Ernstige depressie volgens zijn kenmerken

Onder de verschillende subtypes van ernstige depressie is het de moeite waard om die te benadrukken die, vanwege hun kenmerken, een speciale sectie verdienen. Dit zijn:

  • Melancholische depressie. Dit bestaat uit een ernstige vorm van depressie die verschijnt met een gebrek aan motorische respons, slapeloosheid, gewichtsverlies, constante schuldgevoelens, onvermogen om te reageren op de omgeving en anhedonie, enz.
  • Atypische depressie. In dit geval verschijnt meestal een beeld van symptomen die totaal tegengesteld zijn aan melancholische depressie. De patiënt ervaart gewichtstoename en hypersomnia (constante behoefte om te slapen). Er treden echter ook gevoelens van verdriet, neerslachtigheid, enz. op. Als een enkelvoudig kenmerk moet worden opgemerkt dat er bij atypische depressie momenten zijn waarop de patiënt in staat is te reageren op positieve stimuli en situaties.

Door de subtypes van ernstige depressie te beschrijven, kunt u iets heel eenvoudigs begrijpen. Dit is het feit dat de aandoening een zeer complexe, multifactoriële en uitdagende aandoening is op alle niveaus.

Met een juiste diagnose kan een arts echter een succesvol behandelplan opstellen. Onthoud dat depressie kan worden behandeld en overwonnen zolang professionele hulp wordt gezocht.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Fava M, Uebelacker LA, Alpert JE, Nierenberg AA, Pava JA, Rosenbaum JF. Major depressive subtypes and treatment response. Biol Psychiatry. 1997 Oct 1;42(7):568-76. doi: 10.1016/S0006-3223(96)00440-4. PMID: 9376453.
  • Musil, R., Seemüller, F., Meyer, S., Spellmann, I., Adli, M., Bauer, M., Kronmüller, K. T., Brieger, P., Laux, G., Bender, W., Heuser, I., Fisher, R., Gaebel, W., Schennach, R., Möller, H. J., & Riedel, M. (2018). Subtypes of depression and their overlap in a naturalistic inpatient sample of major depressive disorder. International journal of methods in psychiatric research27(1), e1569. https://doi.org/10.1002/mpr.1569
  • Li, Z., Ruan, M., Chen, J. et al. Major Depressive Disorder: Advances in Neuroscience Research and Translational Applications. Neurosci. Bull. 37,863–880 (2021). https://doi.org/10.1007/s12264-021-00638-3

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.