Postcoïtale neerslachtigheid: kenmerken en oorzaken

Voel jij je wel eens somber na seks? Misschien heb je last van postcoïtale neerslachtigheid. Lees dit artikel om er meer over te weten te komen.
Postcoïtale neerslachtigheid: kenmerken en oorzaken

Laatste update: 12 april, 2021

Sommige mensen voelen zich depressief na het vrijen, wat postcoïtale neerslachtigheid wordt genoemd. Dit is volkomen normaal als het gevoel snel voorbij is en de persoon geen orgasme krijgt.

Sommige studies tonen aan dat tien procent van de bevolking postcoïtale neerslachtigheid ervaart. Dit is een onverklaarbare droefheid na het hebben van seks. Het heeft echter niets te maken met de daad op zich. Ook al was het een aangename ervaring, de persoon voelt zich vervolgens toch depressief.

Eigenlijk is postcoïtale neerslachtigheid geen ziekte of een stoornis. In de meeste gevallen is het een soort emotionele toestand die geen grote gevolgen heeft. Als deze toestand echter lange tijd aanhoudt, kan het wijzen op een dieper liggend probleem.

Tot nu toe heeft de wetenschap nog niet alles opgehelderd over deze emotionele toestand. Er zijn verschillende theorieën over. We moeten zeggen dat geen van deze theorieën alle gevallen kan verklaren, want wat voor sommige mensen geldt, geldt niet voor anderen. Dit is te wijten aan het feit dat postcoïtale neerslachtigheid het gevolg kan zijn van vele factoren.

Een man en vrouw lijken ongelukkig in bed

Wat is postcoïtale neerslachtigheid?

Het International Journal of Sexual Health publiceerde een studie waarin werd gesproken over depressie na het vrijen. Hoewel het van persoon tot persoon kan verschillen, is het belangrijkste symptoom een gevoel van droefheid dat optreedt net na de geslachtsgemeenschap.

Er wordt echter gezegd dat dit gevoel onverklaarbaar is, omdat het niet lijkt te correleren met het plezier van de ervaring. Deze emotionele toestand duurt meestal maar een paar minuten. Sommige mensen houden dit gevoel echter enkele uren aan, en sommigen voelen zich zelfs enkele dagen depressief.

Mensen beschrijven het gevoel als leegte. Ze hebben zin om te huilen, maar kunnen niet verklaren waarom. Ook voelen ze zich prikkelbaar en slechtgehumeurd en willen ze zich afzonderen.

De fysiologische oorzaken

Volgens de artsen Brian Bird, Robert Schweitzer en Donald Strassberg, die deze aandoening hebben bestudeerd, treedt er tijdens de seks een soort hormonale verandering op. Later, na het hoogtepunt, probeert het lichaam zich te stabiliseren. Deze dynamiek veroorzaakt een abrupte daling van de hormoonspiegels, waardoor depressie ontstaat.

Dr. Richard A. Friedman is directeur van de Weill Cornell Medicine’s Department of Psychiatry. Volgens hem is er tijdens een orgasme een sterke afname van de activiteit van de amygdala (Engelse link). Dit gebied van de hersenen regelt het gevoel van angst.

Tijdens de seks, neemt het gevoel van angst en alles wat ermee samenhangt dus merkbaar af. Na een orgasme willen de hersenen snel herstellen van deze sensaties, omdat het essentieel is om te overleven. Dat is de reden waarom deze emoties terugkaatsen, wat dat vreemde gevoel van leegte veroorzaakt.

De psychologische oorzaken van postcoïtale neerslachtigheid

De mens is niet louter biologie. Daarom kan wat er met ons gebeurt niet alleen verklaard worden met hormonen en neurotransmitters.

Als dit het geval zou zijn, zou iedereen last hebben van postcoïtale neerslachtigheid. Er zijn echter opmerkelijke verschillen wat dit aspect betreft. Dit is te wijten aan het feit dat symbolische elementen zich ook vertalen in gevoelens.

Sommige psychologen hebben aangegeven dat postcoïtale neerslachtigheid intenser is bij mensen die gemengde gevoelens hebben over seks. Soms voelen mensen zich schuldig over het ervaren van plezier in seks als gevolg van een zeer strenge opvoeding of persoonlijke trekjes of trauma’s.

Ook kan deze aandoening het gevolg zijn van het niet kunnen bereiken van een orgasme. De persoon voelt zich dan gefrustreerd, wat zich uit in een depressie.

Een man en vrouw liggen in bed en slapen

Wanneer moet je je zorgen maken?

Deze aandoening komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Zoals we al zeiden, is het in de meeste gevallen normaal. Als het na een paar minuten verdwijnt, is er geen reden om je zorgen te maken.

De duur van deze emotie is een bepalende factor, evenals de intensiteit van het gevoel. Als het lang duurt en de ervaring intens is, is het waarschijnlijk dat er andere onderliggende problemen zijn. Dit kan gewoon een manifestatie zijn van een ernstigere staat van depressie waarvoor professionele hulp nodig is.

Het kan ook zijn dat het verdriet voortkomt uit slechte seks of de houding van je seksuele partner. Als dit het geval is, kan de depressie een waarschuwingsteken zijn van een probleem in de relatie. Het beste is om een professional te raadplegen als het probleem aanhoudt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Araya Baltra, R., Rojas Castillo, G., & Fritsch Montero, R. (2000). Depresión y género en Santiago de Chile. Acta Psiquiatr Psicol Am Lat, 46(4), 325-35.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.