Overmatige vermoeidheid (hypersomnia)

Hypersomnie of oververmoeidheid is een van die problemen die door velen vaak worden verwaarloosd of ondergewaardeerd. Dat is een slechte zaak, want de invloed ervan op de prestaties kan zeer negatief zijn. Het artikel van vandaag gaat over de oorzaken ervan en de succesvolle maatregelen die je ertegen kan nemen.
Overmatige vermoeidheid (hypersomnia)

Laatste update: 15 september, 2021

Volgens schattingen lijdt ongeveer 4-6% van de bevolking aan hypersomnie of overmatige vermoeidheid. Het is een veelvoorkomend probleem dat vaak niet wordt herkend, vooral door degenen die erdoor worden getroffen.

Mensen verwarren het meestal met vermoeidheid en gewone moeheid, maar het kan vele oorzaken hebben. Daarom is een professionele beoordeling de beste manier om een nauwkeurige diagnose te krijgen.

De gevolgen zijn aanzienlijk, hoewel veel mensen de aanwezigheid van deze overmatige slaperigheid in hun leven hebben genormaliseerd. Het leidt echter vaak tot een afname van het concentratievermogen en het vermogen om dingen te onthouden.

Bovendien veroorzaakt het stemmingswisselingen en belemmert het in hoge mate de dagelijkse activiteiten. Lees verder om meer te weten te komen over deze neurologische aandoening en de mogelijke oorzaken.

Een slaperige vrouw

Wat is overmatige vermoeidheid of hypersomnie?

Hypersomnie is ook bekend onder de term overmatige vermoeidheid overdag. Dit is een fysiologische toestand die mensen onverklaarbaar slaperig maakt overdag. De persoon ervaart dus overdag een subjectief verdovend gevoel en het belemmert het normaal functioneren. Een arts kan pas de diagnose hypersomnie stellen als de symptomen minstens drie maanden lang dagelijks aanwezig zijn.

Het is niet altijd makkelijk om vast te stellen wat er aan de hand is. Sommige mensen denken dat ze extreem moe zijn en hebben geen idee waarom. Om de detectie van hypersomnie te vergemakkelijken, moet je echter nagaan in welke mate je je slaperig voelt in situaties zoals:

  • televisie kijken
  • reizen als passagier in een auto tijdens ritten van een uur
  • zitten in een openbare ruimte zoals een bioscoop of een conferentiezaal
  • het lezen van een boek
  • uitrusten tijdens het zitten na het eten

Als je in de meeste van deze situaties erg moe bent, dan is het heel goed mogelijk dat je dit probleem hebt. De oorzaken variëren echter en kunnen van persoon tot persoon aanzienlijk verschillen. Het is dus belangrijk om de oorzaak te achterhalen om de gevolgen te verhelpen en te verzachten.

Wat veroorzaakt oververmoeidheid?

Te weinig slaap of slaap van slechte kwaliteit

Om overdag goed te kunnen functioneren, moet de mens ‘s nachts goed slapen. Wanneer iemand lijdt aan chronische slapeloosheid, eist het slaaptekort zijn tol. Zo is er sprake van hypersomnie bij mensen die gedurende een aanzienlijke periode elke nacht slechts vijf of minder uren slapen.

Dit kan het gevolg zijn van slapeloosheid of van een levensstijl waarin iemand zijn slaapuren beperkt omwille van werk of sociale redenen. Dit maakt het moeilijk voor hen om ‘s morgens op te staan. In feite kunnen zij gedurende de dag plotselinge vlagen van slaperigheid ervaren.

Als je je nachtelijke slaap onderbreekt of fragmenteert, zal deze allesbehalve herstellend zijn. Mensen met slapeloosheid, rusteloze benen of ademhalingsstoornissen worden ‘s nachts op verschillende tijdstippen wakker. Daardoor neemt de kwaliteit van hun slaap af en ontstaat er hypersomnie.

Iemand die voor de tv slaapt

Primaire slaapstoornissen

Er zijn verschillende aandoeningen waarbij hypersomnie een van de belangrijkste symptomen is. Narcolepsie begint bijvoorbeeld meestal met overmatige slaperigheid overdag. Daarna komen er andere symptomen bij, zoals kataplexie, slaapverlamming en hypnagogische hallucinaties.

Ook aandoeningen zoals idiopathische hypersomnie of het syndroom van Kleine Levin komen met dit symptoom voor. Bij hen is er een aanzienlijke toename van het totale aantal slaapuren, evenals een min of meer onweerstaanbare neiging tot slapen overdag.

Andere oorzaken

Onder de vele oorzaken van overmatige slaperigheid overdag zijn er encefalopathieën, trauma en dementie. Het kan zelfs een symptoom zijn van depressieve episodes of te wijten zijn aan het gebruik van bepaalde drugs.

Kortom, het is een veelvoorkomend symptoom van verschillende organische, neurologische en psychiatrische aandoeningen. De aanwezigheid ervan maakt het moeilijk voor degenen die eraan lijden om een functioneel en bevredigend leven te leiden, omdat het hun cognitieve functies en emotionele toestand aantast.

Je moet een arts raadplegen als je denkt dat jij, of iemand in je omgeving, zich in deze situatie zou kunnen bevinden. In sommige gevallen waarschuwt dit symptoom je voor de aanwezigheid van andere aandoeningen die ingrijpen vereisen. En in andere gevallen is het gewoon een uitnodiging om meer rekening te houden met je slaapbehoeften.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Echeverría, A., Uribe, E. M., Álvarez, D., & Giobellina, R. (2000). Valor de la escala de somnolencia de Epworth en el diagnóstico del síndrome de apneas obstructivas del sueño. Medicina60(6), 902-6.
  • Erro, M. E., & Zandio, B. (2007). Las hipersomnias: diagnóstico, clasificación y tratamiento. In Anales del sistema sanitario de Navarra (Vol. 30, pp. 113-120). Gobierno de Navarra. Departamento de Salud.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.