Geweldige citaten uit het Boek der rusteloosheid

Pessoa schrijft dat ons menselijk leven nergens over gaat. We begrijpen niet wat ons doel is, laat staan hoe we het kunnen bereiken. We vermijden andere mensen die zich in dezelfde omstandigheden bevinden als wij. Voor de dichter is dit het spel van het leven.
Geweldige citaten uit het Boek der rusteloosheid

Laatste update: 30 maart, 2019

Deze citaten uit het Boek der rusteloosheid zijn ware kunstwerken. Deze prachtige tekst wordt beschouwd als het beste proza ​​van Fernando Pessoa en werd gepubliceerd na zijn dood. Het boek bevat enkele fragmenten uit zijn dagboek, korte beschouwingen en wijsgerige spreuken.

De laatste editie van dit boek verscheen in 2010. Andere versies werden al eerder gepubliceerd, maar bevatten ook geschriften van anderen. In de editie van 2010 lezen we alleen nog maar het werk van Pessoa.

Hieronder vind je enkele van de mooiste citaten uit dit boek.

Het Boek der rusteloosheid over willekeurig zoeken

Het Boek der rusteloosheid benadrukt hoe zinloos het leven en hoe absurd het bestaan is. Dit citaat weerspiegelt dat perfect: “Ik ben als iemand die willekeurig zoekt, niet wetend welk voorwerp hij zoekt, noch waar het verborgen is. We spelen verstoppertje met niemand.”

Pessoa schrijft dat ons menselijk leven nergens over gaat. We begrijpen niet wat ons doel is, laat staan hoe we het kunnen bereiken. We vermijden andere mensen die zich in dezelfde omstandigheden bevinden als wij. Voor de dichter is dit het spel van het leven.

Geblinddoekte vrouw

Geesten

Dit is een van de diepzinnigste en mooiste citaten van Pessoa: “De spookgestaltes van het geloof inwisselen voor de schrikbeelden van de rede is niets meer dan het inwisselen van de ene cel voor de andere.” Met deze eenvoudige woorden behandelt de dichter de twee grote concepten van het westerse denken: geloof en rede.

Zoals je weet, staan deze twee wereldbeelden al eeuwenlang lijnrecht tegenover elkaar. Het geloof ontkent de rede en de rede ontkracht het geloof. Pessoa definieert beide als denkbeeldig, maar ook als gevangeniscellen. Beide beperken je perspectief en de manier waarop je denkt.

Niets is perfect

Perfectie is een van de meest abstracte en idealistische concepten die er bestaan. Het is volledig het product van de geest en komt niet overeen met enige realiteit. Wat het nog erger maakt is dat mensen perfectie willen maar het nooit zullen krijgen omdat niets hen ooit tevreden stelt.

Een van de citaten uit het Boek der rusteloosheid luidt: “Maar alles is onvolmaakt. Geen zonsondergang is zo mooi dat deze niet nog mooier kan zijn, geen zachte bries die ons slaap brengt die ons niet een nog vastere slaap kan brengen.” In dit citaat benadrukt Fernando Pessoa dat mensen nooit tevreden zijn.

Het Boek der rusteloosheid over de schoonheid van nutteloze dingen

“Waarom is kunst prachtig? Omdat het nutteloos is. Waarom is het leven lelijk? Omdat het een en al doelen en bedoelingen en intenties is. Alle wegen van het leven lopen van het ene punt naar het andere. Zouden dat wegen zijn die gemaakt zijn op plekken waar niemand komt!”

Kunst heeft geen praktische betekenis. Het is waardevol voor wie het waardevol vind, maar het is niet nuttig. Niemand heeft de Las Meninas nodig om zijn leven te leven, maar ernaar kijken doet ons nadenken. De wereld zal blijven draaien, of de Eiffeltoren er nu wel of niet staat, maar de planeet is mooier omdat hij er staat.

Het tegenovergestelde gebeurt in het gewone leven. Dingen en zelfs mensen zijn alleen waardevol als ze goede dingen doen. Mensen gaan alleen op zoek naar dat wat nuttig is. In deze omstandigheden houdt het leven op groots en subliem te zijn. Met dit specifieke citaat vraagt Pessoa ons om hierover na te denken.

Schilderij van Kaspar Friedrich

De wees van het geluk

Het Boek der rusteloosheid is de autobiografie van Fernando Pessoa en bevat veel ontroerende bekentenissen over eenzaamheid en verwaarlozing.

Een van deze intieme passages luidt: “Ik heb altijd aardig gevonden willen worden. Het heeft me altijd verdriet gedaan als men onverschillig jegens mij was. Als weeskind van het geluk, hunker ik er net als alle weeskinderen naar het object van iemands genegenheid te zijn.”

Door het boek heen definieert Pessoa zichzelf als een mislukking die geen betekenis kan vinden. Hij is een weeskind van het geluk omdat hij zelfs zijn verlangen om gelukkig te zijn heeft verloren.

Illustratie van Fernando Pessoa auteur van het Boek der rusteloosheid

Fernando Pessoa was een van de belangrijkste dichters aller tijden. Het Boek der rusteloosheid toont ons de complexiteit van zijn gevoelens en de scherpte van zijn reflecties. Elke zin is een gedicht dat wacht op een gevoelige lezer als jij om het te ontdekken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Pessoa, F. (2010). El libro del desasosiego (Vol. 101). Ediciones BAILE DEL SOL.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.