Zes oefeningen om je concentratie te verbeteren en te helpen bij het studeren

Vind je het moeilijk om je aandacht alleen op je studie te richten? Raak je gemakkelijk afgeleid? Zo ja, maak je dan geen zorgen. In dit artikel geven we je een aantal tips en oefeningen die je zullen helpen je concentratie te verbeteren.
Zes oefeningen om je concentratie te verbeteren en te helpen bij het studeren

Geschreven door Mariana Arias

Laatste update: 27 december, 2022

Concentratie is de handeling van het fixeren van je cognitieve middelen op een object voor een bepaalde hoeveelheid tijd. Deze gerichtheid van je psychologische processen kan bewust of onbewust zijn. Wellicht ben jij een van de mensen die op zoek is naar manieren om je concentratie te verbeteren.

Wanneer je je concentreert, moet je misschien moeite doen om bepaalde afleidingen te negeren. Aan de andere kant is dit misschien niet nodig als het onderwerp waarop je je concentreert zo interessant is dat eventuele afleidingen gewoon niet om je aandacht kunnen wedijveren.

In dit artikel zullen we het hebben over gevallen waarin je de concentratie bewust wilt vasthouden, en waarin er sprake kan zijn van aanzienlijke afleidingen die een bedreiging vormen voor de concentratie.

Hoe kun je je concentratie verbeteren?

Als je oefeningen voor concentratie en geheugen uitvoert, zul je in staat zijn om je tijd beter te . Je leeft immers in een wereld waarin je bijna altijd omringd bent door potentiële afleidingen.

Om je aandacht te versterken tegen deze afleidingen, zijn hier enkele oefeningen.

1. Mediteer

Wanneer je mediteert, worden je gevoelens van stress verminderd, verbetert je geheugen en neemt je concentratievermogen toe. Om de gewenste resultaten te bereiken, moet je echter dagelijks mediteren. Als je het niet vaak genoeg doet, zul je je doel, het verhogen van je concentratie, niet bereiken.

Wanneer je wilt mediteren, kun je het beste een comfortabele en rustige ruimte voorbereiden en gaan zitten om te ontspannen, terwijl je diep ademhaalt. Je kunt ontspannende muziek spelen of een kaars aansteken. Het doel is om te proberen volledig ontspannen te blijven en alleen aandacht te besteden aan je ademhaling gedurende ten minste tien tot 15 minuten.

Vrouw mediteert
Meditatie is nuttig om de geest te focussen.

2. Doorbreek je routine

Een goede routine is essentieel om het dagelijks leven succesvol aan te kunnen. Bijvoorbeeld het plannen van je school- of werkdag. Maak daarom voor het slapengaan of tijdens het ontbijt een lijst van je taken voor die dag.

Zorg ervoor dat je in je planning pauzes en vrije tijd opneemt, zodat je geest de tijd heeft om te herstellen. Als je weet hoe je je tijd moet beheren, kun je je beter concentreren en productiever zijn.

3. Beweging

Wandelen is een van de gezondste oefeningen voor het lichaam. Het onthouden van plaatsen, waar je bent, waar je naartoe gaat, of hoe je daar komt, helpt je concentratie en je geheugen te versterken.

Voer tijdens het lopen ook de volgende oefening uit. Tel je stappen in verschillende volgordes: vijf, tien, tien bij tien, honderd bij honderd, enz. Door dit te doen, zul je in staat zijn meer aandacht te besteden aan je lopen en oefen je tegelijkertijd je concentratie en geheugen.

4. Visualisatie

Kijk gedurende één à twee minuten aandachtig naar een voorwerp, eerst een eenvoudig voorwerp, dan een meer uitgewerkt voorwerp. Nadat je je aandacht erop hebt gericht, sluit je je ogen en creëer je een mentaal beeld in je geest.

Het doel van deze oefening is te proberen het voorwerp in detail te visualiseren om het na te maken. Door dit te doen, ben je in staat om je concentratie en geheugencapaciteit te controleren en te zien hoe het verbetert.

5. Puzzels

Het doen van legpuzzels of puzzels help je je geheugen te oefenen en je concentratie te verbeteren. Ze zetten je aan tot logisch denken, nadenken en verbeteren je redeneringsvermogen en je manuele en mentale vaardigheden.

Je kunt een echte legpuzzel kopen. Als je echter niet te veel geld wilt uitgeven of niet veel tijd hebt, kun je ook virtuele uitdagingen van soortgelijke aard doen.

6. Hobby’s (woordzoekers, kruiswoordpuzzels of sudoku puzzels)

Mentale spelletjes zijn niet alleen vermakelijk, maar verbeteren ook je geheugen en aandacht en verbeteren je concentratie. Onderzoek (Spaanse link) toont zelfs aan dat ze de cognitieve achteruitgang die met het ouder worden gepaard gaat, kunnen opvangen of vertragen.

Puzzelstukjes
Hoe langer de geest actief is, hoe minder kans er is op afleiding.

Ideeën om je concentratie te verbeteren

Tot slot volgen hier nog enkele tips die je kunt proberen, samen met de concentratieoefeningen:

  • Voer niet te veel taken tegelijk uit. Doe je dat wel, dan raken je hersenen en mentale capaciteit verzadigd.
  • Zorg voor een goede slaaphygiëne en zorg dat je ‘s nachts voldoende rust krijgt.
  • Tijden van ontspanning en rust tussen het werk, de universiteit of dagelijkse taken door helpen zowel je hersenen als je humeur.
  • Sluit je een tijdje af van je mobiele telefoon en sociale media, enz.
  • Verschillende voedingsdeskundigen raden een gezond dieet aan met voedingsmiddelen die het geheugen en de concentratie verbeteren. Deze omvatten cacaobonen, dadels, walnoten, haver, zaden, linzen, avocado, banaan, bosbessen, enz.
  • Schrijven met pen en papier is te verkiezen boven schrijven op de computer. Dat is omdat het meer concentratie en memorisatie vereist.
  • Bordspellen zijn een van de beste concentratieoefeningen.
  • Leren schaken of domino spelen zou een uitstekende therapie zijn, omdat dit soort spelletjes meer concentratie vereist.

In de regel is het zo dat wanneer je je geest traint, je je meer ontspannen voelt en ook aan productiviteit wint. Concentratie is namelijk noodzakelijk voor je dagelijkse leven, vooral als je thuis moet werken of studeren, met alle mogelijke afleidingen van dien. Als je het moeilijk vindt om je te concentreren, is het van essentieel belang dat je enkele van de ideeën die we hier hebben gegeven in de praktijk brengt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.