Hardop denken verbetert je mentale vaardigheden

Hardop denken verbetert je mentale vaardigheden

Laatste update: 21 november, 2018

Hardop denken is niet altijd een teken van waanzin, maar het verbetert ons mentale vermogen. Privé-spraak maakt ons meer gericht, gericht op het ‘hier en nu’. Dit is gedrag dat de moeite waard is om elke dag te oefenen als een mechanisme voor zelfregulering.

Wie heeft gewerkt met kinderen van 5 tot 7 jaar is misschien opgevallen dat kinderen altijd hardop denken. Ze doen het tijdens het spelen, tijdens de interactie met objecten, alleen of zelfs wanneer ze met andere mensen zijn. Het verschilt van het stadium van onrijpheid of het stadium waarin onzichtbare vrienden vaak voorkomen, wat zorgelijk kan zijn. Het speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van het kind.

Door hardop te denken, kunnen onze hersenen informatie beter verwerken om zich te concentreren op het moment.

Hardop denken is een manier om je eigen gedrag te sturen. Bovendien wordt zo de ontwikkeling van denken en taal gelijk gesteld, waardoor egocentrisch taalgebruik gunstig en aanbevolen wordt. Echter, als we een bepaalde leeftijd bereiken, zeggen volwassenen ons om ermee te stoppen omdat het niet sociaal aanvaardbaar is.

We moeten dan leren om de kinderlijke stem te onderdrukken die eens zonder problemen uitgesproken kon worden, waardoor we gewend zijn geraakt aan zijn eigen geluid.

Daarom worden we als we volwassen worden stille denkers en lezers. We doen alles stil (redeneren, werken, lezen enzovoort). We doen dit zonder ons bewust te zijn van de voordelen van een gesprek met de belangrijkste persoon in de wereld: onszelf.

jongen denkt hardop

Hardop denken: privé-spraak

Hardop denken is een beslissende stap in een bepaald ontwikkelingsstadium. Nu moeten we het echter nog steeds doen als we volwassen zijn, of we het nu geloven of niet. Het is een hulpmiddel voor persoonlijke en cognitieve ontwikkeling dat we bij bepaalde gelegenheden kunnen gebruiken. Het gaat er echter niet om de hele tijd hardop te spreken alsof ons brein een luidspreker heeft geïnstalleerd.

Wat we op een bepaald moment van de dag op een bepaald tijdstip moeten oefenen, is wat we ‘privé-spraak’ noemen. Dit is een ondersteuningsmechanisme dat ons ‘feedback’ geeft om te corrigeren, te begeleiden en ons te helpen focussen. Hardop denken houdt in dat je het met respect doet. We zeggen dit omdat sommige mensen hardop denken om beschuldigingen tegen anderen te verspreiden en om blunders of fouten te benadrukken.

Volgens een recent onderzoek uitgevoerd door de University of Wisconsin, gepubliceerd in het Quarterly Journal of Experimental Psychology, kan hardop denken onze neurologische gezondheid ten goede komen. Stress wordt hierdoor veel beter onder controle gehouden. Bovendien vertoont de hersenwinding grote activiteit linksonder, een gebied dat wordt geassocieerd met probleemoplossing, planning en mentale focus.

Verschillende manieren om hardop te denken

Hardop denken of redeneren als we alleen zijn, is niet kenmerkend voor waanzin of geestesziekte. Het is een zelf gestuurde dialoog die we op een bepaald moment van de dag kunnen gebruiken als zelfreguleringsoefening. Ook kan deze gezonde tool verschillende doelen of modaliteiten hebben. Laten we het hierover hebben.

Brein

 

Nadenken over verschillende opties

We maken elke dag constant keuzes. Hardop denken is een manier om te reflecteren, analyseren en analyse van informatie mogelijk te maken. Het helpt ons om ideeën te verduidelijken, doelen te stellen en onze emoties te analyseren.

Zelfmotivatie

Sporters motiveren zichzelf door hardop te denken met woorden van bemoediging en prestatie. En wanneer de tijd daar is, is het vaak niet genoeg om tegen onszelf te zeggen: “Eens kijken. Waarom voel je je zo?” Je hebt zo hard gewerkt om hier te komen, je moet doorgaan.

Stimuleer een positievere dialoog

De negatieve dialoog die ons vertelt “je kunt het niet, je zal falen, probeer het maar geen eens, laat het maar liggen tot morgen,” is ongetwijfeld de meest schadelijke in ons dagelijks leven. Daarom moeten we privé-spraak oefenen om te stoppen wat het ook is dat ons zelfrespect en onze hoop vernietigt.

Hardop denken verduidelijkt ideeën en stuurt onze gedachten in een juist perspectief: naar wat nuttig en constructief is. Met deze zelfregulering helpen we onszelf meer gericht en besluitvaardiger te worden.

vrouwen en hardop denken

Samenvattend is hardop denken op bepaalde tijden van de dag een goede oefening in de geestelijke gezondheidszorg. Het is een effectieve tool die vele cognitieve processen verbetert en ons brein naar een ander niveau tilt. Als we op een bepaald moment iets voelen, kan hardop denken ons helpen iets uit te voeren zonder angst of aarzeling.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.