Wat vijf minuten stilte voor je hersenen kunnen doen

Wat vijf minuten stilte voor je hersenen kunnen doen
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Soms is vijf minuten stilte voldoende om je rust, balans en innerlijke vrede te herstellen. Slechts een kort moment verwijderd van het lawaai en de eindeloze gesprekken, en plotseling beginnen onze hersenen op een ander niveau te werken. Dus, zoals verschillende studies onthullen, hebben mensen ook stilte nodig om nieuwe verbindingen en hersencellen te creëren.

Het onderwerp is ongetwijfeld heel interessant. Iedereen weet op de een of andere manier dat het genieten van een moment van gekozen stilte een daad van grote therapeutische kracht is. We zeggen “gekozen” omdat verschillende experimenten hebben aangetoond dat wanneer mensen gedurende dagen of weken worden onderworpen aan volledig isolement en stilte, er nadelige effecten zullen zijn.

Wij zijn sociale mensen en we hebben interacties en omgevingen vol met prikkels nodig om te leven en te groeien. Nu, net zoals we die ervaringen vol met dialoog, muziek en gezelligheid nodig hebben, verlangt ons brein ook naar zijn momenten van stilte. Dit is geen opwelling. Het is een fysiologisch principe zoals eten of slapen.

Sterker nog, we kunnen bijna zeker zeggen dat stilte een onderdeel moet zijn van een van de meest fundamentele niveaus in Maslow’s hiërarchie van behoeften.

Verlicht brein

Vijf minuten stilte en je brein verandert

Kunnen slechts vijf minuten stilte zoveel voordelen hebben? De realiteit is ja, en dat zeggen we niet zomaar. Een studie gepubliceerd in het tijdschrift “Brain, Structure and Function” onthult dit feit. De neurowetenschap van stilte in het tijdperk van lawaai komt steeds sterker naar voren. Het krijgt meer relevantie tot het punt dat toerisme gericht is op het vergemakkelijken van contact met deze dimensie.

De beroemde “stilte-retraites” maken al deel uit van toeristische pakketten in landen zoals Finland. Maar ook op andere plaatsen met een geschikte omgeving om de stilte volledig te omarmen. We moeten echter enige logica toepassen voordat we ons laten meeslepen door ideeën over vakantie. Het is niet echt nodig om de wereld over te reizen om wat vrede te krijgen voor onze hersenen.

Stilte helpt ons nieuwe hersencellen te ontwikkelen

We leven in een wereld vol ruis. Televisie, onze favoriete artiesten die via onze koptelefoon spelen terwijl we over straat lopen, verkeer, gesprekken, achtergrondmuziek in winkels en supermarkten… We leven in steden waar stilte niet bestaat, waar geluid een deel van het leven is en ons consumeert.

Als we nu konden genieten van vijf minuten volledige stilte per dag, zouden er verschillende dingen gebeuren. Een daarvan is dat er nieuwe cellen in de hippocampus zouden ontstaan. Dit hersengebied is gerelateerd aan ons geheugen en onze emoties. Het tweede dat zou gebeuren, is dat deze cellen ons in staat zouden stellen om helderder te denken en om beter contact te maken met onze omgeving en onszelf.

Neuronen van de hersenen

Stilte verbetert onze gevoeligheid en empathie

Dit feit is interessant. Zoals we al weten, zijn er veel delen van de hersenen die geassocieerd worden met gevoeligheid en empathie. Een van deze delen is de rechtse superieure colliculus. Er is waargenomen dat wanneer dit deel beschadigd wordt, onze empathie vermindert. Bovendien worden we langzamer bij het nemen van beslissingen. We tonen ook minder interesse in wat er om ons heen is.

Genieten van momenten van vrede of elke dag slechts vijf minuten stilte toestaan, verbetert de functionaliteit van de rechtse superieure colliculus. Bijgevolg verbetert stilte het vermogen van onze hersenen om empathie te voelen en meer opgewonden te raken.

Minder stress, betere beslissingen

Wanneer onze omgeving overmatig lawaai maakt, wordt de amygdala actief. Deze kleine structuur is als onze beschermer tegen gevaar en bedreigingen. Het interpreteert de risico’s om ons heen en degenen die we moeten ontvluchten. Hoe opvallend het ook mag lijken, luide geluiden of het geluid van het verkeer zijn vervelend voor dit deel van de hersenen. Deze geluiden creëren een verdedigingssignaal dat een stressreactie genereert door de afgifte van cortisol te stimuleren.

Nu is het gemakkelijk in te zien waarom we vijf minuten stilte zouden moeten hebben. Zoals een studie in de “American Psychological Association” onthult, is stilte niet alleen een uitstekende manier om stress te verminderen, maar het laat ook serotonine, endorfine en oxytocine vrij…

Bovendien verbeteren enkele momenten van stilte ons gevoel van welzijn. We krijgen meer vertrouwen in de manier waarop we onszelf waarnemen en we zijn ook beter gefocust bij het nemen van beslissingen. We kunnen ook de stilte en het positieve effect op onze cognitieve processen niet negeren.

Stilte versterkt ons geheugen en focust onze aandacht beter. Daardoor stelt stilte ons in staat om informatie sneller te verwerken. Het geeft ons het gevoel dat ons geweten “ontwaakt” is. We voelen ons meer verbonden met het heden en zijn voorbereid op wat het ons kan brengen.

Man die naar een golf kijkt

Tot slot, zoals Friedrich Nietzsche zei: “De weg naar alle grote dingen gaat door stilte.” Laten we er daarom vaker doorheen lopen. Laten we leren de knop van onze lawaaierige buitenwereld van tijd tot tijd uit te schakelen om een noodzakelijke wandeling door onze stille innerlijke universums te maken. Als we ze verlaten, zullen we niet meer hetzelfde zijn.  Wellicht ook interessant voor jou

Theory of Mind: de basis van empathie
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Theory of Mind: de basis van empathie

De Theory of Mind (ook wel ToM genoemd) is het vermogen om onderscheid te maken tussen je eigen geest en die van anderen. Het is een concept dat er...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.