Drie handige tips om je geheugen binnen enkele minuten te verbeteren

Geheugen is niet alleen een statische en aangeboren capaciteit. Het kan worden getraind en verbeterd met een paar eenvoudige technieken.
Drie handige tips om je geheugen binnen enkele minuten te verbeteren
Bernardo Peña Herrera

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Bernardo Peña Herrera.

Laatste update: 27 december, 2022

Wil je in een paar minuten drie eenvoudige technieken leren om je geheugen te verbeteren ? Misschien denk je dat je een slecht geheugen hebt of dat je niet zo goed bent in studeren.

Dit artikel is niet bedoeld om je te laten geloven dat iedereen hetzelfde vermogen heeft om te leren, en nog minder voor het bewaren van gegevens. Het zal je echter laten zien dat je je retentiecapaciteit kunt verbeteren als je enkele eenvoudige tips volgt.

Het geheugen is een grote onbekende. Toch is het een centrale cognitieve functie in je intellectuele potentieel. Daarom zullen we beginnen met het te definiëren, zij het heel kort.

Geest van een persoon met tetris-stukken

Geheugen

Het geheugen is een cognitieve en intellectuele functie. Het is een fenomeen van je geest waarmee je informatie uit het verleden kunt codificeren, opslaan en oproepen. Het ontstaat als gevolg van repetitieve synaptische verbindingen tussen neuronen, die neurale netwerken creëren.

Deze netwerken bevorderen, wanneer ze herhaaldelijk worden gestimuleerd – hetzij door evocatie of door herziening – een fenomeen dat langetermijnpotentiëring wordt genoemd.

Het goede nieuws is dat je geheugen een cognitieve functie is die je kunt trainen en verbeteren. Je zult dus niet langer denken dat je een slecht geheugen hebt. Hier zijn drie tips.

Drie handige tips om je geheugen te verbeteren

Lees aandachtig, want je bent nog nooit zo dicht bij het verbeteren van je geheugen geweest als nu.

1. Beschouw de te onthouden informatie als interessant en aantrekkelijk

Het verbaast je waarschijnlijk vaak als iemand zich een gebeurtenis van jaren geleden tot in detail kan herinneren. Of bijvoorbeeld zien hoe sommige mensen met weinig moeite lange lijsten met gegevens kunnen onthouden.

Dit gebeurt simpelweg omdat deze mensen de informatie om de een of andere reden nogal interessant vinden. Misschien zijn ze bijvoorbeeld gepassioneerd door de wet en kunnen ze met weinig moeite het burgerlijk wetboek of het strafrecht uit het hoofd leren. Of misschien houden ze echt van geschiedenis en kunnen ze de lijst van elke gotische koning onthouden (inclusief de jaren dat ze regeerden).

Als je wat je wilt bestuderen als spannend beschouwt en interessant vindt, vergroot je je kansen om het te onthouden. Het is echter natuurlijk onmogelijk om altijd iets te bestuderen dat spannend en zinvol is.

In deze gevallen zou een eenvoudig advies van niemand minder dan Einstein nuttig kunnen zijn. Hij verklaarde: “Beschouw studie nooit als een verplichting, maar als een kans om de mooie en wondere wereld van kennis binnen te dringen.” Je moet voldoende motivatie vinden om wat je studeert nuttig en waardevol voor je te maken.

2. Herhaling

Dit is de methode bij uitstek van de student, maar daarom niet minder belangrijk. Het voortdurend herhalen van belangrijke concepten versterkt inderdaad de synaps van het neurale circuit dat voor dit doel is gecreëerd. Daarom zal toegang tot de inhoud en evocatie worden gegarandeerd. Uiteraard kost deze methode veel inspanning en tijd.

Het is veel beter om de les op je mobiel of een ander apparaat op te nemen en ernaar te luisteren terwijl je het uit je aantekeningen voorleest. De informatie die tegelijkertijd door je twee zintuigen wordt ontvangen, zal je memorisatie van de inhoud verbeteren.

Hoofd van een persoon met een puzzelstukje in het hoofd

3. Verminder de complexiteit van de thema’s door ze lineair en eenvoudig te maken

Dit zou je eerste stap moeten zijn. Het is beter om te beginnen met de eenvoudigste elementen (misschien kun je de taak opsplitsen in min of meer beheersbare delen). Overdrijf niet, probeer elke dag een beetje meer te onthouden. Dat komt omdat je geheugen overbelast raakt als het teveel gegevens tegelijk moet verwerken.

Je kunt thema’s ook aan kleuren koppelen. Gebruik markeerstiften van verschillende soorten en tinten. Of gebruik sleutelzinnen of woorden die je gemakkelijk kunt ontwikkelen of die je kunt associëren met elementen of kopjes van het onderwerp. Op dezelfde manier zou je tekeningen kunnen maken die je vervolgens kunt omzetten in een verhaal met de inhoud van het onderwerp.

Kortom, werk en concentratie zijn de sleutel tot leren, maar je moet ook proberen jezelf te helpen met verschillende handige trucs en technieken. Op deze manier vergroot je je kansen op een herinnering als een olifant.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.