Vermoeidheid: een modern probleem

Extreme vermoeidheid is een probleem waar veel mensen in de huidige maatschappij last van hebben.
Vermoeidheid: een modern probleem
Sergio De Dios González

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Laatste update: 14 mei, 2023

Het moderne leven kan bijna hels en ondraaglijk zijn. Bovendien kan het problemen veroorzaken. Verschillende technologieën, lange en vermoeiende werktijden, economische problemen en eindeloze activiteiten die in het dagelijks leven moeten worden uitgevoerd, veroorzaken vermoeidheid bij een groot deel van de wereldbevolking.

Dit probleem is nog niet precies als zodanig erkend. Desalniettemin, als je er last van hebt, is het een echte last. Er zijn talloze problemen die met vermoeidheid samenhangen. Vele komen buitengewoon vaak voor. Hier zijn er enkele om op te letten.

Vermoeidheid en stress

Uitgeputte vrouw

Soms verhindert vermoeidheid je om je dagelijkse activiteiten normaal uit te voeren. Het is de eerste stap op weg naar zorgen en stress met betrekking tot je verplichtingen.

Het kan zelfs leiden tot zulke ernstige situaties als huiselijk geweld of slapeloosheid. Deze kunnen voorkomen dat je je bewust bent van je dagelijkse activiteiten, wat vaak een vicieuze cirkel genereert.

“Elke dag tijd nemen om te ontspannen en te vernieuwen is essentieel om goed te leven.”

-Judith Hanson Lasater-

Depressie

Vermoeidheidbeperkt de kwaliteit en kwantiteit van de activiteiten die je kunt uitvoeren. Het kan ook leiden tot depressie.

Je moet deze situatie aanpakken. Je moet je agenda analyseren om na te gaan welke activiteiten en verplichtingen je kunt veranderen, uitstellen of annuleren, te beginnen met de minst noodzakelijke.

“Genezing komt van verantwoordelijkheid nemen: je realiseren dat jij het bent – en niemand anders – die je gedachten, je gevoelens en je daden creëert.”

-Peter Shepherd-

Eenzaamheid

Als je moe bent, verlies je vaak alle intentie om met de mensen om je heen om te gaan. In feite heb je het gevoel dat je alleen maar wilt rusten en slapen.

Hoewel het aan te raden is om wat tijd voor jezelf te nemen, is het ook belangrijk om je relaties te onderhouden om eenzaamheid te voorkomen.

Eenzame vrouw

Ongelukken

Een van de meest zichtbare gevolgen van vermoeidheid zijn ongelukken. Die kunnen gebeuren als je zo uitgeput bent dat je de controle verliest, zowel over je lichaam als over voorwerpen die schadelijk voor je kunnen zijn.

Als je moe bent, is het normaal dat je kleine valpartijen of stoten oploopt. Je kunt echter ook ernstige auto-ongelukken meemaken die ook anderen schade kunnen toebrengen.

Oplossingen voor problemen door vermoeidheid

Als je last hebt van vermoeidheid, moet je cafeïne en tabak vermijden. Dat komt omdat die vaak verhinderen dat je lichaam voldoende rust krijgt.

Het is ook uiterst belangrijk om je slaapgewoonten in de gaten te houden. Slaap is immers het beste middel dat je hebt om je te helpen herstellen na een dag hard werken.

Als je langere tijd niet kunt slapen, kun je kiezen voor korte dutjes van 20 tot 40 minuten of maximaal een uur. Hoewel je lichaam dan niet op dezelfde manier uitrust als wanneer je langer slaapt, kan het toch tot op zekere hoogte herstellen en zich in feite opfrissen.

Je moet ook op je voeding letten. Het moet altijd gevarieerd en gezond zijn om de juiste toevoer van vitaminen en mineralen te garanderen die je lichaam nodig heeft om goed te functioneren.

Vrouw rust uit

Je leven is belangrijker dan welke activiteit dan ook

Tot slot moet je onthouden dat je leven en gezondheid van het grootste belang zijn. Daarom moet je jezelf tijd gunnen om te sporten, te socialiseren en een betere kwaliteit van leven te hebben.

Het is ook uiterst belangrijk om orde in je leven te handhaven, je prioriteiten vast te stellen en je dag op basis daarvan aan te passen. Dit betekent niet dat je je werk moet verwaarlozen ten gunste van je gezin. Niettemin moet je wel alles zijn respectievelijke ruimte geven.

Elke activiteit moet namelijk zijn eigen moment hebben en je moet leren hoe je een evenwicht tussen al die activiteiten kunt bewaren. Op die manier zul je een leven kunnen leiden dat zowel aangenaam als ontspannen is.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.