Hoe je je prioriteiten kunt verduidelijken

Vind je het moeilijk om je prioriteiten helder te krijgen? Heb je het gevoel dat alles even belangrijk is en dat je nergens toe komt? Deze perceptie kan grote angst veroorzaken. We stellen voor om een ​​reeks nuttige technieken te leren.
Hoe je je prioriteiten kunt verduidelijken
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 29 maart, 2023

Er zitten 24 uur in elke dag, maar soms zou je willen dat het er 30 waren. Elke avond ga je met een ontevreden gevoel naar bed, omdat je het gevoel hebt dat je niet alles bereikt hebt wat je wilde doen. Dit gevoel, van niet alles kunnen bereiken wat je van plan was, kan frustrerend zijn. Bovendien vormt het het substraat van veel van je bezorgdheid.

Je dagelijkse taken en doelstellingen beginnen zich op te stapelen. Je vindt het moeilijk om je prioriteiten te onderscheiden van de minder belangrijke klusjes. Door te proberen alles te doen, bereik je in feite niets. Er wordt vaak gezegd dat je niet meer moet afbijten dan je kunt kauwen. In werkelijkheid is het echter niet altijd gemakkelijk om te weten hoe ver je moet gaan.

De tijd die je elke dag hebt is beperkt, evenals je energie. Daarom is weten hoe je je prioriteiten kunt verduidelijken een manier, niet alleen om efficiënter te zijn, maar het is een mechanisme dat je geestelijke gezondheid verbetert.

Het is al te gemakkelijk om jezelf te bekritiseren telkens als je niet alles uitvoert wat je van plan was te doen. Maar, het is tijd om daarmee te stoppen. Tijd om een hele nieuwe reeks middelen te leren om je te helpen beter te leven.

Als je weet hoe je prioriteiten moet stellen, kun je meer van je tijd genieten en een positiever beeld van jezelf opbouwen.

Vrouw denkt na
Veel van de to-do lijstjes die we dagelijks voor onszelf inplannen zijn niet te doen.

Hoe je je prioriteiten kunt verduidelijken

Nog niet zo lang geleden werd op het gebied van persoonlijke ontwikkeling het belang gezien van het stellen van zinvolle en motiverende langetermijndoelen. Dat gezegd hebbende, wordt de laatste jaren ingezien hoe duur het is om te zien hoe we vaak falen in onze pogingen om deze doelen te bereiken.

Een onderzoek (Engelse link) van de Technische Universiteit van Darmstadt (Duitsland) belicht het effect van het niet kunnen veroveren van de dromen die we onszelf stellen.

Het lijkt erop dat een deel van ons emotionele welzijn ligt in het flexibeler omgaan met onze doelen. En vooral in het weten hoe we onze prioriteiten moeten verduidelijken. In feite is het in een bijna altijd onzekere context de moeite waard om op veilig te spelen.

Door doelen en prioriteiten te kiezen die in overeenstemming zijn met je waarden en doelen kun je dus met meer succes door je dagelijkse routine navigeren, met als gevolg dat je veel van je wensen zult verwezenlijken. Om deze verandering in gang te zetten, moet je eerst een reeks strategieën toepassen om duidelijk te maken wat in je leven prioriteit moet hebben en wat secundair is.

1. Identificeer je waarden

Wat is echt belangrijk voor je, definieert je, en geeft betekenis aan je leven? Soms vergeet je dat. In feite zet je in je hectische en veeleisende dagelijkse leven vaak je waarden opzij en reageer je uit louter traagheid. Bijgevolg beoordeel je niet of wat je doet in overeenstemming is met je principes en verlangens.

Je moet even stilstaan en je bewust worden van de fundamenten die je moet leggen om je leven richting te geven. Herinner je wat je waarden zijn.

Het vergt sterke inzet en oefening om je elke dag te herinneren wat je prioriteiten zijn en je daarop te richten. Dat komt omdat je geest soms meer van je vraagt dan je lichaam aankan.

2. Wijs een schema toe aan de waarden die je hebt vastgesteld

Je dagen moeten worden ingedeeld in relatie tot de tijd die je aan elke waarde toekent. Als je baan twee van de waarden omvat die je het meest dierbaar zijn, zoals rechtvaardigheid en mededogen, moet je je werkuren wijden aan het uitdrukken van die waarden.

Aan de andere kant, als je belangrijkste waarde liefde en familie is, organiseer dan je dag om zoveel mogelijk tijd te besteden aan deze dimensies. Zij zijn je echte prioriteiten.

3. De techniek van domeinprioriteiten

Je leven is georganiseerd in verschillende existentiële domeinen. Ze orkestreren je tijd en energie. Een andere techniek om je je prioriteiten te verduidelijken is je te verdiepen in elk van deze domeinen en je het belangrijkste in elk onderdeel te herinneren. Bijvoorbeeld:

  • Werkprioriteiten. Wat is op dit moment het belangrijkst in je werk?
  • Relatieprioriteiten. Waar moet je het meest voor zorgen en prioriteit aan geven in je relatie?
  • Gezinsprioriteiten. Aan welke aspecten moet je het eerst aandacht besteden?
  • Gezondheids- en welzijnsprioriteiten. Wat moet je elke dag voorrang geven om je goed te voelen in je lichaam en geest?

4. De lepeltechniek: wanneer heb je de meeste energie?

In 2003 stelde Christine Miserandino in haar persoonlijke blog, waarin ze het leven met lupus beschrijft, de lepeltheorie voor. Volgens dit voorstel heeft ieder mens een bepaald energieniveau, dat altijd een grens heeft. Je moet weten op welk moment van de dag je de meeste energie hebt om de taken uit te voeren die prioriteit hebben.

Je moet bedenken dat je geest je soms vraagt om meer dingen te doen dan je lichaam aankan. Als je weet wat je grenzen zijn en hoever je energie reikt, kun je realistischer doelen stellen.

Je prioriteiten zullen niet altijd hetzelfde zijn, omdat je in de loop van de tijd verandert. Maar soms kunnen onvoorziene gebeurtenissen ervoor zorgen dat je je op sommige gebieden concentreert en niet op andere. Je moet weten hoe je je aan deze eisen en variaties kunt aanpassen.

5. Plan: je prioriteiten kunnen elke dag veranderen

Je verantwoordelijkheden kunnen veranderen afhankelijk van de dag van de week. Daarbij komt nog het element van het onvoorziene. Een prioriteit van vandaag kan bijvoorbeeld morgen naar de achtergrond worden verschoven.

Om deze veranderingen te accepteren moet je mentaal voorbereid zijn. Je flexibel opstellen en je kunnen aanpassen aan dit soort veranderingen is een hulpmiddel waaraan je moet werken.

Misschien vind je het nuttig om een agenda bij te houden waarin je je prioriteiten voor de volgende dag noteert. Zo kun je taken plannen, je tijd beter beheren, en het gevoel hebben dat je je leven onder controle hebt.

Vrouw schrijft in een schrift
Door een agenda te hebben om op te schrijven wat onze prioriteiten in de volgende dagen zullen zijn, kunnen we onze tijd en energie beter beheren.

Het effectief integreren van deze technieken om je prioriteiten te verduidelijken kost tijd, evenals een vastberaden inzet voor jezelf. Het herkennen van je prioriteiten is een vaardigheid die je kunt trainen. Om dat te doen zul je echter vaak moeten vechten met je eigen geest, omdat je eraan gewend bent dat die je vraagt meer te doen dan je kunt.

Je moet het feit internaliseren dat meer doen niet betekent dat je efficiënter zult zijn of dat je meer lof zult oogsten dan anderen. Je moet je krachten en energieën te allen tijde richten op de meest relevante activiteiten. En vergeet niet dat, af en toe, je prioriteit moet liggen bij rusten en niets doen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.