Vijf mentale trucs om je leven te verbeteren

Wat als je de vindingrijkheid van je hersenen zou inschakelen, zodat je een beetje beter zou kunnen overleven in de complexe wereld van vandaag? Mentale trucs zijn originele cognitieve middelen waarmee je de negatieve patronen kunt doorbreken die je welzijn belemmeren.
Vijf mentale trucs om je leven te verbeteren
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 24 maart, 2023

Neurowetenschapper David Eagleman beweert dat “als onze hersenen eenvoudig genoeg waren om begrepen te worden, we niet slim genoeg zouden zijn om ze te begrijpen.” Inderdaad, dit orgaan dat iets meer dan 1300 gram weegt en honderd miljard neuronen bevat, is uiterst complex. Dat komt omdat het onze evolutie en aanpassing aan omgevingen die steeds minder simplistisch zijn geworden moet vergemakkelijken.

Je zou kunnen denken dat je zou willen dat je hersenen je in staat stellen om wat gelukkiger te zijn dan je bent. De hersenen zijn echter een orgaan dat ons overleven als soort wil vergemakkelijken. Daardoor kun je ten prooi vallen aan nogal starre patronen, het soort waarin je tegen jezelf zegt: “Probeer het liever niet”, “Vertrouw ze niet” of “Wees voorzichtig”.

In feite laat je je vaak meeslepen door bepaalde automatische processen. Hoewel ze je beschermen tegen zowel echte als denkbeeldige gevaren, gaat dit ten koste van een prijs.

Ze maken je namelijk steeds apathischer en minder gemotiveerd en bereid om aan je dromen en verlangens te werken. Daarom moet je je geest herprogrammeren om deze starre schema’s die een veto uitspreken over je welzijn te doorbreken.

Er zijn enkele eenvoudige trucs waarmee je je vindingrijkheid, innovatie en het soort benaderingen gebaseerd op lateraal denken die altijd zo nuttig zijn, kunt ontsteken. Lees verder om ze te ontdekken.

“Verbeelding is belangrijker dan kennis.”

Albert Einstein

Vijf mentale trucs om je leven te verbeteren
De geest heeft twee grote vijanden: stress en negatieve gedachten. Hulpmiddelen leren om ze te beheersen zal ons welzijn bemiddelen.

Mentale trucs om je leven te verbeteren

Pas jij mentale trucs toe in je dagelijkse routine? Probeer je je hersenen te trainen om wat efficiënter te zijn en voor je te werken en niet tegen je? Mind tricks zijn cognitieve strategieën waarmee je nieuwe, gezondere en efficiëntere manieren van denken kunt creëren en zo je leven kunt verbeteren.

Er zit geen magie in deze middelen. Maar er is vindingrijkheid en er is betrokkenheid. Dit betekent dat je betrokken kunt raken bij het soort redeneren dat, hoewel het enige inspanning vergt, meer oplevert. Om deze behoefte beter te begrijpen, is het goed om je een boek te herinneren dat een paar jaar geleden succesvol was. Het is getiteld, Everything Is F*cked: A Book About Hope, (2019) van Mark Manson.

De auteur van dit werk vergelijkt de geest met een auto. Hij beweert dat we denken dat het onze meest logische, intelligente en rationele benaderingen zijn die deze auto besturen, maar dat is niet zo.

In feite is degene die de controle heeft een robot die gedomineerd wordt door een impulsieve en emotionele geest. Daarom hebben we soms strategieën nodig om de controle over ons leven terug te krijgen en naar de doelen te gaan die we willen.

1. Pijn en frustratie overwinnen

Je hersenen hebben een bepaalde tolerantie voor pijn en frustratie. Je natuurlijke reactie bij het ondergaan van deze ervaringen is om ze te stoppen en te blokkeren. Maar, wanneer het leven oneerlijk is, moet je actieve strategieën toepassen om je beter te voelen. Soms blijf je echter steken in die onaangename ruimte.

In feite ervaar je een oneerlijk soort werkelijkheid, waarin woede en frustratie natuurlijke emoties lijken. Maar, verstrikt raken in negatief gewaardeerde emoties kan je veel leed bezorgen.

 • Strategie: Accepteer het ongemak.

We bedoelen niet dat je je comfortabel moet voelen bij ongemakkelijke ervaringen, maar dat je ze moet tolereren. In feite is een van de belangrijkste mentale trucs die je moet vaststellen het accepteren dat ongemak ook deel uitmaakt van het bestaan.

Om dit te doen, helpt het zeggen van de volgende zin: “Ik accepteer deze ongemakkelijke ervaring. Ik weet dat het slechts tijdelijk is en dat, op de lange termijn, het accepteren ervan me in staat zal stellen te groeien als persoon.”

2. Nieuwe kansen vinden

Heb je het gevoel dat je op een dood spoor zit? Heb je behoefte aan een verandering in je leven, maar weet je niet waar je moet beginnen? We hebben allemaal momenten van persoonlijke crisis meegemaakt waarop we verlangen naar nieuwe horizonten en nieuwe mogelijkheden om onze existentiële projecten een nieuwe richting te geven.

 • Strategie: Heb een open en ontvankelijke geest.

Een van de meest effectieve mentale trucs om in contact te komen met nieuwe prospects is jezelf vragen stellen.

Dit is een eenvoudige strategie die erin bestaat je geest nieuwsgierig, open en onderzoekend te maken: “Wat heb ik nu nodig? Aan wie zou ik inspiratie, advies of begeleiding kunnen vragen? Hoe zou ik mezelf over een jaar willen zien? Welke verandering zou ik vandaag kunnen aanbrengen om dat te bereiken?”

3. Innerlijke rust bereiken

Stress is een mentale ruis die je versnelt, al je psychologische ruimtes opvult, en je vermogen tot nadenken en beslissen blokkeert. Het is niet gemakkelijk om een innerlijke kalmte te bereiken van waaruit je contact kunt maken met jezelf, zodat je beter kunt denken, je moeilijke emoties kunt sussen, en rustig naar de wereld kunt kijken. Er is echter een eenvoudig hulpmiddel dat helpt.

 • Visualisatiestrategie: je geest is een reservoir van energie.

Anglia Ruskin University, UK heeft een interessant onderzoek gedaan (Engelse link) naar visualisatie en mentale beeldvorming als therapeutische oefening. Het beweert dat deze praktijken nuttiger zijn dan we misschien denken. In feite kunnen ze worden gebruikt als waardevolle geesttrucs om stress en angst te verminderen.

Visualiseer je geest als een reservoir waarin je alleen maar helende en voedende energie kunt gieten. Om deze actie uit te voeren, moet je eerst alles eruit halen wat je innerlijk vertroebelt en vuil maakt. Zodra die giftige elementen zijn verwijderd, vul je het met verheugende dingen: lezen, wandelen, aangename gesprekken, enz. Dit alles zal je interne harmonie en rust geven.

4. Elimineer je negatieve gedachten

Negatieve gedachten zijn de gedachten die roesten en je psychologisch welzijn aantasten. Iedereen heeft ze, maar voor sommigen van ons zijn het uitputtende, irrationele en schadelijke gedachten. Als ze niet gereguleerd en beheerst worden, kunnen ze leiden tot depressie of angststoornissen.

 • Mind Economy Strategie.

Om de productie van je negatieve gedachten te beheersen, moet je ze zien als krakers in je geest. Degenen die alles vernietigen en je niets bieden.

Positieve en veerkrachtige benaderingen dragen bij aan je welzijn en leveren winst op. Daarom is het tijd om die schadelijke aanwezigheden, die je alleen maar naar de ondergang leiden, uit te zetten.

Vrouw met mentale processen
We kunnen allemaal nieuwe mentale middelen en benaderingen implementeren om ons beter te voelen en ons vermogen tot presteren te optimaliseren.

5. Je doelen bereiken

We hebben allemaal meer dan één droom in ons hart, doelen waarvan we niet weten hoe we ze moeten bereiken. Als dit bij jou het geval is, probeer dan deze mentale truc. Het is de WOOP-methode, bedacht door Gabriele Oettingen, hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Hamburg (Duitsland) en auteur van het boek, Rethinking Positive Thinking (2014)

Met dit voorstel biedt ze een rationeel, objectief en praktisch hulpmiddel om doelen op een meer doordachte manier te bereiken.

 • De WOOP-strategie is gebaseerd op het volgende acroniem:
  • Wens .. Visualiseer en detailleer objectief wat je wilt bereiken.
  • Resultaat. Het gewenste resultaat. Hoe zul je je voelen als je bereikt wat je wilt? Wat voor goeds zal het je doen?
  • Obstakel. Welke moeilijkheden denk je tegen te komen?
  • Plan. Zet uiteen welke hulpmiddelen en plannen je in praktijk zult brengen om bovenstaande hindernissen te overwinnen.

De bovenstaande strategieën zijn mentale trucs die je kunt leren en integreren in je dagelijks leven die je welzijn, motivatie en prestatievermogen zullen verbeteren. Het is gewoon een kwestie van jezelf wat meer inzetten en omgaan met alles wat er in je eigen mentale universum gebeurt.

Het is tijd om te stoppen met denken en reageren op de automatische piloot en een meer gerichte en reflectieve mentale aanpak te ontwikkelen. Alleen dan kun je je leven verbeteren en je beter aanpassen aan de complexe werkelijkheid van vandaag.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Holmes, P., and Calmels, C., A neuroscientific review of imagery and observation use in sport. Journal of Motor Behavior, Vol. 40, No. 5, 2008, pp433–445.
 •  Pearson, D. G., Mental imagery and creative thought. Proceedings of the British Academy, Vol. 147, 2007, pp187–212.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.