Wat kun je doen als je partner en jij lijden aan depressie?

Hoe sta je in het dagelijks leven als zowel jij als je partner aan een depressie lijden? Ieder moet verantwoordelijkheid nemen voor zijn eigen genezingsproces, maar ook de ander ondersteunen. Wij leggen uit hoe.
Wat kun je doen als je partner en jij lijden aan depressie?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 14 januari, 2023

Heb je je partner gevraagd hoe hij of zij zich vandaag voelt? Het is maar al te gemakkelijk om deze elementaire zaken over het hoofd te zien. Het zijn echter de soorten die wederzijdse zorg en dagelijkse steun in een relatie bevorderen. Sterker nog, als er één ding is dat je niet moet negeren, dan is het wel het psychologisch welzijn van zowel jou als je partner. De vraag is wat je kunt doen als je partner en jij lijden aan depressie.

Volgens een rapport (Engelse link) van de American Psychiatric Association (APA) krijgt één op de zes mensen ooit in zijn leven te maken met een depressie.

Dit betekent dat het kan voorkomen dat in een relatie beide partners gediagnosticeerd worden met een stemmingsstoornis. Dit zijn complexe situaties die opmerkelijke uitdagingen met zich meebrengen.

Lijden aan depressie

Het is moeilijk om het beste van jezelf te geven aan je geliefde als je zelf ook worstelt met wanhoop. Het is stressvol om hen te verzorgen en te steunen als je je ook lichamelijk en emotioneel uitgeput voelt. Om nog maar te zwijgen over hoe je voor je kinderen moet zorgen, als je die hebt. Dit alles kan je gevoelens van angst nog verergeren, evenals de geestelijke belasting zelf.

Als je allebei aan een depressie lijdt, heb je gespecialiseerde steun nodig. Je zou kunnen denken dat, nu jullie beiden lijden, de situatie veel erger zal zijn. Er zijn echter specifieke strategieën die kunnen helpen. Er zijn namelijk veel effectieve behandelingen en strategieën om depressie te overwinnen. Daarom kunnen jullie het overwinnen, zelfs als jullie er allebei aan lijden.

Het belangrijkste in alle gevallen is om een diagnose te krijgen. Maar veel stellen gaan door momenten van ontmoediging en wanhoop, maar nemen niet de stap om gespecialiseerde hulp te krijgen.

Hand in hand
Liefde is het hulpmiddel waarmee je elkaar kunt steunen als je allebei met een depressie te maken hebt.

Wat te doen als jij en je partner aan een depressie lijden

Er zijn meerdere variabelen achter dubbele depressie in een relatie. Het kan het gevolg zijn van langdurige werkloosheid, het verlies van een kind, een onopgelost trauma, of andere factoren die niet gemakkelijk te definiëren zijn. Vaak kan er een gemeenschappelijke oorzaak zijn die het triggert, waardoor beide leden naar dezelfde emotionele resonantie neigen.

Op andere momenten ontstaat deze toestand onafhankelijk van elkaar bij elke partner, maar komt uiteindelijk samen in hetzelfde gedeelde scenario. Bitterheid en wanhoop kunnen teruggekoppeld worden door dynamieken die het ongemak versterken.

Een voorbeeld hiervan is wanneer de ene partner begrip en steun van de ander nodig heeft, maar die niet krijgt omdat de andere partner niet de kracht heeft om die te geven.

Uit een onderzoek (Engelse link) van de State University of Florida (VS) blijkt dat deze realiteit vaker voorkomt bij oudere paren. Vaak kan isolatie, gevoegd bij de ziekte, ertoe leiden dat beide echtgenoten een depressieve stoornis ontwikkelen. Dit kan hun kwaliteit van leven dramatisch beïnvloeden.

Als jij en je partner aan een depressie lijden, is het belangrijkste om een diagnose te krijgen en de situatie niet op zichzelf te laten voortschrijden. Anders zal het intensiveren en muren en afstand tussen jullie opbouwen. Externe steun en het hebben van een therapeutische strategie zijn doorslaggevend. Er zijn ook een aantal nuttige tips die van pas zullen komen.

Je moet de zorg voor je partner of jezelf niet alleen op je nemen. Je hebt een ondersteunend netwerk nodig om te helpen.

1. We vechten allemaal anders tegen depressie

Misschien kan je partner gewoon doorgaan, ook met werken, terwijl jij vrij hebt moeten nemen. Op een andere manier omgaan met depressie betekent echter niet dat een van jullie er minder of meer last van heeft.

We ervaren en gaan allemaal op een andere manier om met depressie. Daarom is het even waarschijnlijk dat ieder van jullie een andere psychotherapeutische aanpak nodig heeft.

2. Je hoeft geen verantwoordelijkheid te nemen voor het lijden van je partner

Als jij en je partner aan een depressie lijden, is het laatste wat je moet doen de verantwoordelijkheid nemen voor de genezing van die van hen, waardoor de last op jouw schouders komt te liggen. Sterker nog, als je het op deze manier benadert, zullen jullie allebei falen.

Ieder van jullie moet verantwoordelijk zijn voor je eigen genezingsproces. Tegelijkertijd moeten jullie elkaar steunen. Dat gezegd hebbende, moet je ervoor zorgen dat je jezelf niet verwaarloost door te proberen je partner uit de afgrond te trekken.

Je bent op een gezamenlijke reis. Jullie kunnen beiden bondgenoten en elkaars toevluchtsoorden zijn. Steek echter niet al je energie in je geliefde in die mate dat je uiteindelijk geen kracht meer hebt.

3. Ontwikkel je eigen hulpbronnen

Ieder van jullie zou een eigen psycholoog, arts, psychiater, enz. moeten hebben. Jullie zouden ook elk jullie eigen persoonlijke hulpbronnen moeten hebben. Hiermee bedoelen we dat jullie beiden binnen jullie bereik moeten hebben wat voor jullie het beste werkt in jullie eigen genezingsproces. Dat kunnen vrienden zijn, familie, of hobby’s om gedragsactivering te bevorderen, enz.

Als jullie allebei aan een depressie lijden, moeten jullie voor jezelf zorgen, zodat jullie in een gezonde positie zijn om elkaar te helpen.

4. Schema’s en routines

Je moet een aantal gewoonten en routines hebben die je in staat stellen je leven weer onder controle te krijgen. Het is cruciaal dat je activiteiten uitvoert die je sociale banden bevorderen en je interesse om dingen te doen weer wekken.

In dit verband kan het feit dat jullie allebei aan een depressie lijden een voordeel zijn. Als je bijvoorbeeld geen zin hebt om te gaan wandelen of sporten, kan je partner je motiveren (en omgekeerd). Goede voeding en contact hebben met je vrienden en familie is ook essentieel.

Ouder stel aan het strand
Je bent ieder verantwoordelijk voor je eigen geestelijke gezondheid. Je kunt niet alle verantwoordelijkheid op de schouders van je partner leggen als je allebei met een depressie te maken hebt.

5. Adopteer zelfbewustzijn om je depressie te begrijpen

Depressie is gebouwd op het fundament van gedachten, emoties en gedragingen die het versterken. Ieder van jullie heeft zijn eigen persoonlijke omstandigheden waarvan je op de hoogte moet zijn. Daarom moet je voldoende zelfbewustzijn ontwikkelen met betrekking tot de interne dynamiek die je lijden verergert.

Dit is iets wat je alleen doet. Dat gezegd hebbende, kun je ook elkaar helpen. Als je bijvoorbeeld merkt dat je partner niet uit bed wil komen, kun je een activiteit voorstellen.

Je moet in gedachten houden dat depressieve episodes in golven komen. Bijgevolg zullen er momenten zijn waarop jij je beter voelt en je partner geïmmobiliseerd is. Dit kan voor jullie beiden een voordeel zijn, omdat je dan elkaars beste versterking wordt.

6. Wederzijdse zelfzorgregels

Het is een goed idee om enkele wederzijdse richtlijnen voor zelfzorg af te spreken. Niet alleen zal dit je helpen om betere vorderingen te maken in de behandeling van je stoornis, maar je zult ook je relatie versterken. Dit is wat je moet doen.

  • Zorg voor communicatie tussen jullie. Wees open met elkaar over al je gevoelens, gedachten en behoeften op een oprechte manier. Wacht niet op elkaar om te raden wat er aan de hand is.
  • Vraag elkaar hoe het met je gaat. Wees respectvol en empathisch met je woorden, handelingen en intenties op een wederzijdse manier.
  • Ontwikkel een systeem van hoe jullie elk verzorgd willen worden. Er zullen momenten zijn waarop je eenzaamheid nodig hebt, en andere momenten waarop het voor jou nuttig is om met een vriend te praten en niet met je partner. Je moet dit met zijn tweeën bespreken en ervoor zorgen dat je elkaars wensen respecteert.

Onthoud ten slotte dat dit soort situaties geenszins uitzonderlijk zijn. Depressie kan, net als elk ander psychisch probleem, op elk moment in ieders leven de kop opsteken en veel lijden veroorzaken. Daarom komt het soms voor dat beide partners tegelijkertijd aan een psychische aandoening lijden. Zorg er altijd voor dat je hulp vraagt en benader het lijden nooit alleen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Girard JM, Cohn JF, Mahoor MH, Mavadati SM, Hammal Z, Rosenwald DP. Nonverbal social withdrawal in depression: evidence from manual and automatic analysis. Image Vis Comput. 2014;32(10):641-647. doi:10.1016/j.imavis.2013.12.007
  • Pradeep N, Sutin AR. Spouses and depressive symptoms in older adulthood
  • King-Casas B, Chiu PH. Understanding interpersonal function in psychiatric illness through multiplayer economic games. Biol Psychiatry. 2012;72(2):119-125.. Sci Rep. 2015;5:8594. doi:10.1038/srep08594

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.