Het belang van goed leren communiceren

Communicatie is een van de belangrijkste aspecten die aandacht nodig hebben in elk type relatie. Ontdek hier de fundamentele sleutels om het te verbeteren.
Het belang van goed leren communiceren

Laatste update: 02 april, 2022

Hoe vaak zeg je iets en merk je dat anderen het heel anders hebben geïnterpreteerd dan je bedoelde? Hoeveel van je persoonlijke conflicten ontstaan door misverstanden? Je leeft in een samenleving waarin je op talloze manieren afhankelijk bent van andere mensen. Daarom is het essentieel om jezelf te kunnen uiten door goed met anderen te leren communiceren.

Of je nu voorspoedig wilt zijn of gewoon je sociale leven wilt verbeteren, je moet proberen je communicatieve vaardigheden te verbeteren. Om dit te doen, moet je kennis nemen van bepaalde richtlijnen.

Om effectief te communiceren, moeten we ons realiseren dat we allemaal anders zijn in de manier waarop we de wereld waarnemen en dit begrip gebruiken als een gids voor onze communicatie met anderen.”

-Tony Robbins-

De sleutels om goed te leren communiceren

1. Wees beknopt, niet repetitief

Wanneer je een bericht verzendt met te veel herhaalde uitleg, kan je gesprekspartner zich gekleineerd voelen, alsof je denkt dat ze het niet kunnen begrijpen. Het is echter perfect mogelijk om op een eenvoudige manier een belangrijk idee of probleem aan de orde te stellen, zonder zoveel verduidelijkingen en herhalingen.

Bovendien, als je extreem repetitief bent, zal de aandacht van je gesprekspartner afnemen en zullen ze niet meer naar je luisteren, zelfs als je belangrijke informatie doorgeeft. Daarom is het belangrijk om duidelijk, beknopt en niet in herhalingen te spreken.

Man in gesprek met zijn collega's

2. Probeer specifiek te zijn en ter zake te komen

Goed leren communiceren houdt in dat je jezelf specifiek en direct uitdrukt. Zet eventuele onduidelijkheden en generalisaties aan de kant en zeg precies wat je wilt. Als je je direct uitdrukt, zal het effect veel beter zijn.

Het grootste probleem in communicatie is de illusie dat het heeft plaatsgevonden.”

George Bernard Shaw

Te veel nadenken over de zaak kan ook voor verwarring zorgen. Je zou je gesprekspartner kunnen vragen of ze je echt hebben gehoord. Ze protesteren misschien dat je ze zoveel verschillende dingen hebt verteld dat ze niet weten wat je bedoelt. Op dit punt kun je boos worden omdat je niet het gevoel hebt dat ze naar je hebben geluisterd. Toch kan het goed zijn dat je manier van communiceren faalt.

3. Ga niet terug

Het enige dat voortkomt uit het naar voren brengen van problemen uit het verleden en oude wrok bespreken, is pijn en problemen.

Aan de andere kant kan het verleden nuttig zijn om je de weg vooruit te laten zien, zolang je bereid bent er op een positieve manier over na te denken, en je probeert ervan te leren. Telkens blijven herhalen wat er is gebeurd, zonder de bedoeling hebben ervan te leren, levert nooit goede resultaten op.

4. Vind de juiste tijd en ruimte om te communiceren

Er zijn altijd bepaalde zaken waarover niet in het bijzijn van anderen kan worden gesproken. Daarom, wanneer je iets moeilijks met een andere persoon moet communiceren, is het het beste om dit privé te doen.

Daarentegen, als je iemand gaat feliciteren of prijzen, is het raadzaam om dat in het openbaar te doen, waar anderen het ook kunnen horen. Het is niet nodig om overboord te gaan met vleierij, maar als je het op een natuurlijke manier doet, zal de persoon zich zeer gewaardeerd voelen.

Vrienden praten en drinken koffie

5. Behandel problemen afzonderlijk, één voor één

Het is niet raadzaam om meerdere onderwerpen samen te behandelen die niets met elkaar te maken hebben.

Het is begrijpelijk dat je soms van het moment wilt profiteren en een lange lijst met hangende problemen wilt aanhalen. Dit zal echter hoogstwaarschijnlijk alleen woede en ongemak veroorzaken bij je gesprekspartner.

6. Monitor stille communicatie

Wat mondeling wordt gezegd, is niet alles. Je gebaren, de toon en het volume van je stem (Engelse link), evenals de gezichten die je trekt, moeten overeenkomen met wat je zegt. Anders gaat het bericht verloren. In feite is hoe je iets zegt net zo belangrijk als wat je zegt.

Het belangrijkste in communicatie is om te horen wat er niet wordt gezegd.”

Peter drucker

Zoals Elisabeth Corrales (2011) stelt (Spaanse link), moeten we voorzichtig zijn met de non-verbale boodschap aangezien “Vaak deze boodschap sterker is dan de verbale, omdat het zelfs een leugen kan verraden”.

In dezelfde lijn beweert McEntee (1996) dat “door middel van gebaren, gezichtsuitdrukkingen en lichaamsspanning of ontspanning, bepaalde informatie wordt gecommuniceerd over de relatie tussen twee karakters.”

7. Spreek niet in absolute termen

Als je dingen zegt als ‘Je bent altijd dezelfde’, dan pas je labels toe die niet waar zijn. Inderdaad, als je jezelf zo uitdrukt, ben je waarschijnlijk oneerlijk en niet bijzonder eerlijk. Als het oplossen van een conflict je doel is, probeer dan meer relatieve termen te gebruiken, zoals ‘soms’ of ‘vaak’, waardoor je gesprekspartner zich beter zal voelen.

Als je opbouwende kritiek moet geven, verwijs dan naar het gedrag en niet naar de persoon. Het is tenslotte meestal het gedrag en niet het individu dat je van streek maakt. Het is essentieel om het verschil te begrijpen en ook om het duidelijk te maken.

Het belang van goed leren communiceren

Kortom, goed leren communiceren is een kunst en het is de moeite waard om er moeite voor te doen. Het betekent dat je succesvol bent in je relaties, waardoor je uit de buurt blijft van misverstanden en conflicten.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Corrales-Navarro, E. (2011). El lenguaje no verbal: un proceso cognitivo superior indispensable para el ser humano. Revista comunicación20(1), 46-51.
  • McEntee, E. (1996). Comunicación oral para el liderazgo en el mundo moderno. E. M. Entee, COMUNICACIÓN ORAL PARA EL LIDERAZGO EN EL MUNDO MODERNO, 132-182.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.