De slimme manier om met woede om te gaan

Boosheid en irritatie zijn normale emoties en maken deel uit van ons dagelijks leven. Hier zullen we je vertellen hoe met woede om te gaan.
De slimme manier om met woede om te gaan

Laatste update: 11 maart, 2022

Boosheid en irritatie zijn normale emoties en maken deel uit van ons dagelijks leven. Maar soms weten we niet wat we met onze woede aan moeten. Dus ik ben boos… wat moet ik nu doen? We kunnen het negatief of positief uitdrukken; hoe dan ook, woede is een emotie die moeilijk te beheersen is. Sommige mensen weten hun woede onder controle te houden, terwijl anderen zich er misschien door laten meeslepen.

Hij die zijn woede domineert, domineert zijn ergste vijand.

Confucius

Man en vrouw die tegen elkaar schreeuwen

Het eerste dat we moeten doen, is nadenken over wat we met onze woede moeten doen, hoe we moeten handelen met betrekking tot deze moeilijke emotie. Om te beginnen moeten we weten wat voor soort persoon we zijn en welke houding we hebben als we boos zijn.

1. De passieve benadering

Veel mensen verbergen hun woede zonder zich ervan bewust te zijn dat ze het onderdrukken. Dit kan leiden tot angst omdat ze hun frustraties niet kwijt kunnen.

De positieve kant is dat ze zich niet snel opwinden en overprikkeld raken, waardoor ze de kans krijgen om na te denken over hun boosheid in plaats van deze agressief te uiten. Deze benadering is vaak die van mensen die aan een depressie lijden.

2. De passief-agressieve benadering

Dit is de “bom”-benadering, waarbij woede wordt onderdrukt, maar diep van binnen weet de persoon dat hij vroeg of laat zal ontploffen. Ook kan woede op indirecte manieren worden uitgedrukt of door subtiel sarcasme worden getoond.

3. De explosieve benadering

Explosieve mensen kunnen in elke situatie woedend worden en houden zichzelf helemaal niet in. Hun niveau van tolerantie is erg laag, en wanneer ze worden geconfronteerd met een frustrerende situatie, slaan ze toe en kronkelen totdat ze zich ontspannen en opgelucht voelen.

Dit zijn de mensen die tegen een tafel moeten slaan, tegen een muur moeten slaan of kwetsende woorden moeten schreeuwen.

4. De aanpak van de winnaar

Degenen die de winnaarsbenadering volgen, uiten verbaal hun woede. Ze doen het nadat ze volledig hebben begrepen wat hen gek maakte en waarom, zodat ze zich vervolgens op de juiste manier aan de juiste persoon kunnen uiten, zonder agressief te zijn.

Man schreeuwt tegen een vrouw door een megafoon

Wat is jouw aanpak? Als je dat eenmaal weet, kun je nadenken over wat voor soort strategie je wilt volgen als je boos wordt. Vergeet niet dat wanneer we boos zijn, we handelen zonder na te denken. Daarom is het nodig om eerst te reflecteren. Zodra je je aanpak kent, kun je aan de hand van deze stappen je strategie ontwerpen:

1. Ondervraag je woede

Waarom ben ik boos? Heb ik een goede reden? Wat moet ik nu doen? Dit zijn de vragen die je moet stellen over je woede. Als je er goed over nadenkt, is er misschien geen goede reden voor, of in ieder geval niet één die het zo belangrijk kan maken. Vaak kunnen we voorbij gaan aan wat ons boos maakt, maar als dat niet het geval is, zullen we in de volgende stap zien wat de beste manier is om door te gaan.

2. Laat je woede los

Onderdruk het niet! Dit is niet goed en zal er alleen maar toe leiden dat je uiteindelijk niet in staat bent om je woede te beheersen, en je zult het uiteindelijk naar buiten brengen. Met iemand praten, hardop schreeuwen, hardlopen, onder andere, zijn enkele manieren om je woede te laten gaan. Je weg vinden! We zijn allemaal verschillend; wat is jouw manier om je woede te laten gaan?

3. Druk je woede uit in woorden

Als we met iemand praten over wat ons boos maakt, kunnen we kalmeren. We zullen kunnen ventileren. We moeten onze woede niet in onszelf opsluiten, alleen voor onszelf, want misschien hebben we het bij het verkeerde eind! De persoon die naar ons luistert, kan de situatie misschien vanuit een ander perspectief bekijken en ons helpen te zien hoe ze werkelijk zijn.

4. Kies het moment en de plaats

Als we boos worden, is het ergste dat iemand ons kan vertellen dat we moeten kalmeren. Dus, als iemand anders boos is, geef diegene dan de ruimte! Woede is erg besmettelijk en als je het probeert op te lossen, kun je uiteindelijk ook boos worden.

Om die reden, verlaat de situatie en op een ander moment, op een andere plaats, wanneer de tijd rijp is, zul je in staat zijn om met die persoon te praten zodat ze wat van hun frustratie kwijt kunnen.

5. Je lichaam vecht ook!

Zelfs als we onze woede mentaal achter ons hebben gelaten, heeft ons lichaam dat misschien niet. Ons lichaam communiceert ook onze emoties en het duurt langer om de verbinding te verbreken.

Dat is de reden waarom, hoewel we niet meer boos zijn, ons gezicht of onze houding nog steeds tekenen van woede kan vertonen. Wanneer dit gebeurt, moeten we lopen, rennen of iets anders doen, zodat we onze woede fysiek kunnen verdrijven en het op alle mogelijke manieren uit ons lichaam kunnen laten gaan.

En nu… weet je wat je met je woede kunt doen? Het eerste dat je moet doen, is je aanpak bepalen. Wat ga je doen? Vervolgens kun je je  strategie kiezen om te volgen.

De meest effectieve strategie is om met iemand te kunnen praten, maar onthoud dat je het moet doen als je eenmaal bent gekalmeerd. Midden in je boze gemoedstoestand ben je pure spanning, en je kunt ervoor zorgen dat de mensen van wie je houdt pijn voelen, zelfs als je dat niet zo bedoeld.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.