Jouw houding bepaalt jou

Het leven is altijd een kwestie van houding, vooral als je met andere mensen omgaat. Ongeacht je prestaties, rijkdom of persoonlijke situatie, jouw houding zegt veel over je. Lees hier meer.
Jouw houding bepaalt jou
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Yamila Papa

Laatste update: 27 december, 2022

Het maakt niet uit welke universitaire diploma’s je hebt, wat je baan is of waar je woont. Het is de manier waarop je met anderen omgaat en jouw houding ten opzichte van hen die alles over jou zeggen. Met andere woorden, hoe je je gedraagt tegenover degenen die je nodig hebben, degenen die van je houden en zelfs met degenen die je niet erg mogen.

Vriendelijkheid, altruïsme en solidariteit zijn gemakkelijk uit te spreken woorden. Als het echter gaat om het tonen van deze kwaliteiten, kan het een wat gecompliceerder proces zijn. Desalniettemin, als je erin slaagt, zullen dit de kwaliteiten zijn die je persoonlijkheid bepalen en waarvoor je herinnerd zult worden.

“Houding is een klein ding dat een groot verschil maakt.”

Winston Churchill

Houding

Houding is de manier waarop je de verschillende situaties benadert waarmee je in het leven te maken krijgt. Het zijn de gewoonten die jou kenmerken en die iedereen van je kent.

Als je bijvoorbeeld bij het binnenkomen van een winkel de verkopers begroet of als je iemand in nood ziet, en niet aarzelt om te helpen, dan vertoon je verschillende houdingen. Houdingen zoals vriendelijkheid, beleefdheid, vrijgevigheid en altruïsme.

Getekende gezichten met verschillende houdingen

Dit woord wordt vaak gebruikt in zaken of in relaties, maar je realiseert je misschien niet dat het van toepassing is op alles wat je overkomt. Het is van toepassing wanneer je obstakels tegenkomt, weer opstaat na een val of geleidelijk de moeilijkheden van de doelen waarmee je wordt geconfronteerd toeneemt.

Jouw houding is niets zonder de acties die het manifesteren. Het zijn ongetwijfeld deze daden die ons definiëren als mensen, vrienden, partners, collega’s en burgers.

Is houding geboren of gemaakt?

Uitgaande van het feit dat je goede bedoelingen hebt en dat je de nodige middelen tot je beschikking hebt om langs deze lijnen vooruit te komen, zou je kunnen denken dat die houding aangeboren is. Het is echter niet zo eenvoudig.

In feite hebben de berichten die je van de samenleving ontvangt over wat goed en fout is en de opeenstapeling van je eigen ervaringen ook veel te zeggen bij het vormgeven van je levenshouding. Dit komt omdat je houding extreem gevoelig is voor de versterking die ze ontvangen.

Houding wordt ook aangeleerd. Als je bijvoorbeeld als kind een beloning krijgt omdat je je goed gedroeg in een bepaalde situatie, zul je waarschijnlijk hetzelfde gedrag vertonen als je de volgende keer een soortgelijke situatie tegenkomt. Bovendien zal het voor jou gemakkelijker zijn om soortgelijk gedrag aan te leren. Bijvoorbeeld door als volwassene misschien altijd op tijd te zijn.

De waarde van je acties

Elke keer dat je iets zegt of doet, communiceer je met de mensen om je heen. Dit kan positieve of negatieve gevolgen hebben. Het maakt niet echt uit wat je denkt, want niemand kan in je hoofd komen. Om deze reden zijn alleen de feiten geldig en moet je oppassen dat jij alleen deze onder woorden brengt.

Het heeft geen zin om te denken “Ik zal deze persoon helpen” als je het niet echt doet. In feite, als je je zo gedraagt, lieg je, zowel tegen jezelf als tegen de ander (als je het ze verteld hebt dat je ze zou helpen). Als gevolg daarvan projecteer je het beeld van iemand die onbetrouwbaar is, wiens woorden eigenlijk niets betekenen. Inderdaad, niemand, zelfs jij niet, zou erom wedden dat je je beloften nakomt.

Naast je relaties met anderen, heeft je houding ook betrekking op je eigen dromen, ideeën of doelen. Maar zelfs als ze de beste ter wereld zijn, als je geen actie onderneemt, heb je er niets aan.

Woorden gaan, houdingen blijven

Praten en praten, maar niet doen, is ook een manier om ervoor te zorgen dat anderen een verkeerde indruk van je krijgen. Als je iets wilt overbrengen en wat je zegt is waarheidsgetrouw, dan moet je het altijd met de juiste houding begeleiden.

Onthoud dat acties niet verdwijnen en niet worden vergeten. Je moet altijd je authenticiteit tonen en trouw zijn aan je waarden. Beloof vooral niets waarvan je niet zeker weet of je het kunt waarmaken.

Ben je overtuigend en komen je daden overeen met je woorden? Zeg je altijd alles wat je wilt zeggen of houd je dingen voor jezelf? Reflecteer op je manier van zijn en handelen met anderen en stel jezelf in hun plaats.

Je houding helpt je te onderscheiden

Jonge man die de handen vasthoudt van een oude vrouw met een zorgzame houding

Het zijn niet je kleding, je kapsel of de manier waarop je loopt die je maken tot wie je bent. Wat jou echt onderscheidt van de rest, is jouw houding ten opzichte van moeilijkheden en prestaties in het licht van je overwinningen en nederlagen.

In de wereld van vandaag zijn we gewend aan massaproducten. Om deze reden hebben we de neiging om degenen die met de hand zijn gemaakt te vergeten. De soorten die uniek en onherhaalbaar zijn.

Je moet zijn zoals dat handgemaakte stuk dat zoveel meer waard is vanwege zijn handwerk en ontwerp. Je wilt opvallen en niet hetzelfde zijn als alle anderen. Verantwoordelijk moet je zijn, geen excuses maken, anticiperen op de feiten, positief zijn en het vermogen hebben om je emoties te beheersen.

Vergeet niet jouw beloften na te komen, denk na voordat je handelt en analyseer welke dingen je doet om de indruk die je op anderen geeft, te verbeteren en de manier waarop jij, en zij, jou definiëren.

“De betekenis van dingen ligt niet in de dingen zelf, maar in onze houding ten opzichte ervan.”

-Antoine de Saint-Exupery-


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.