Je verlegenheid overwinnen door deze stappen

Verlegenheid kan je ervan weerhouden je doelen te bereiken en te genieten van het moment. Het is een obstakel dat je moet verslaan om mensen te laten zien wie je werkelijk bent.
Je verlegenheid overwinnen door deze stappen

Laatste update: 28 februari, 2022

Je verlegenheid proberen te overwinnen kan als een grote uitdaging voelen. Het is geen ziekte of stoornis, maar verlegenheid is een emotionele aandoening die je gedrag afremt vanuit gevoelens van schaamte.

Verlegen mensen zijn niet bang voor andere mensen. Meestal genieten ze van het gezelschap van anderen. Ze zijn echter wel bang om zich blootgesteld te voelen en het middelpunt van de aandacht te zijn.

Om je verlegenheid te overwinnen, moet je begrijpen waar het om gaat. Het betekent niet per se dat je introvert bent. Niet elke introverte persoon is namelijk ook verlegen.

Een vrouw in de menigte

Wat is verlegenheid?

Er zijn drie aspecten van verlegenheid.

 • Ten eerste is er het biologische aspect. Volgens dit aspect zou verlegenheid genetisch kunnen zijn. Het kan ook worden veroorzaakt door afwijkingen in onze interne afscheidingsklieren, met name de hypofyse en bijnieren.
 • Ten tweede is er het gedragsaspect dat stelt dat verlegenheid aangeleerd gedrag is en dat het meestal begint in de kindertijd. Soms heeft het te maken met de manier waarop iemand is opgevoed of met het feit dat het kind zich niet gewaardeerd voelde door zijn leeftijdsgenoten of de volwassenen om zich heen. Het kan zich ook ontwikkelen na misbruik.
 • Tot slot stelt de psychoanalyse dat verlegenheid een uiting is van een intern conflict. Het wordt geassocieerd met de onbewuste onderdrukking van een of meerdere instincten.

Als een verlegen persoon zich blootgesteld voelt, zal hij ervan overtuigd zijn dat hij iets verkeerds heeft gedaan en dat hij zich niet kan verdedigen. Ze kunnen ook het gevoel hebben dat hun reputatie permanent aangetast is.

Mensen met maskers van emoticons

Stap voor stap je verlegenheid overwinnen

Minstens 50% van de bevolking vindt zichzelf verlegen. Het is een veelvoorkomend probleem dat een ravage kan aanrichten als het leidt tot zorgen of pijn.

Hier zijn enkele stappen om je te helpen je verlegenheid te overwinnen:

 • Identificeer je verlegenheid. Er is een constante verlegenheid en een verlegenheid die afhankelijk is van een bepaalde situatie. De eerste is, zoals de naam al zegt, voortdurend aanwezig. De laatste manifesteert zich alleen als je geconfronteerd wordt met bepaalde mensen of situaties. Identificeer welke soort verlegenheid je hebt.
 • Leer wat de oorzaak is van je verlegenheid. Probeer je de momenten te herinneren waarop je je het meest schaamt. Wat hebben deze momenten gemeen? Wat zijn de belangrijkstee factoren die ervoor zorgen dat je je schaamt? Wie zorgt ervoor dat je je nerveus voelt?

Een praktische gids

Als je het gevoel heeft dat je verlegenheid je ervan weerhoudt om van het leven te genieten, kan therapie nuttig zijn. Tegenwoordig zijn er veel manieren om verlegenheid te overwinnen.

Als je verlegenheid echter niet zo verlammend is, kun je altijd proberen ermee om te gaan met behulp van de volgende strategieën:

 • Accepteer je verlegenheid. Bedenk dat het gewoon een persoonlijkheidskenmerk is dat sommige mensen zelfs aantrekkelijk vinden.
 • Definieer situaties die je verlegenheid opwekken. Maak een lijst van tien sociale situaties waar je het meest bang voor bent. Het maakt niet uit of ze dom of misschien onbeduidend lijken. Probeer specifiek en beknopt te zijn. Bijvoorbeeld het vertellen van een grap en niemand lacht erom.
 • Organiseer je informatie. Ga van de eenvoudigste situatie naar de meer complexe. Bijvoorbeeld, terwijl een eenvoudige situatie je niet al te erg laat schrikken, verlamt een meer complexe situatie je.
Je verlegenheid overwinnen

Volg daarna de volgende stappen

 • Domineer je situaties. Als je eenmaal de stressvolle situaties hebt gedefinieerd, begin er dan één voor één aan te werken. Probeer jezelf bloot te stellen aan soortgelijke omstandigheden om je angsten onder ogen te zien en te overwinnen.
 • Detecteer je verlegenheid. Als je het gevoel krijgt dat je je begint te schamen, stop dan even. Let op wat je denkt en voelt. Ga niet verder totdat je begrijpt wat je op dit moment voelt.
 • Vrolijk jezelf op. Houd een correcte lichaamshouding aan en waardeer elke vooruitgang die je maakt. Vergelijk jezelf niet met anderen en leg de nadruk op je beste eigenschappen.

Op zich is verlegenheid geen probleem. Het wordt een probleem als het leidt tot onaangename emoties die je weghouden van wat je wilt bereiken of doen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Martin, M. A. (2012). Como superar la timidez y el miedo a hablar en público. Barcelona: AMAT.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.