Verborgen woede: emotie die persoonlijkheid verandert

Verborgen woede komt vaak voort uit teleurstellingen, onverwerkte trauma's en onrechtvaardigheden. Lees er alles over in dit artikel!
Verborgen woede: emotie die persoonlijkheid verandert
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Verborgen woede, die woede die we voelen maar voor onszelf houden, kan onze persoonlijkheid veranderen. De teleurstellingen die we ervaren, de mislukkingen, de geleden schade, de verloren illusies, en elke gebeurtenis die op onze weg komt, laat een spoor na.

Wat we ons soms niet realiseren, is dat genoemde ervaringen zich vaak vertalen in woede. Als we niet op de juiste manier omgaan met deze interne realiteiten, dragen we het gewicht van het ongemak altijd mee op onze schouders.

Niet veel mensen zijn bekend met boosheid en de manier waarop die ontstaat. We associëren het vaak met uitbarstingen, waarin onze gemene kant naar boven komt, waarbij we uiteindelijk dingen zeggen of doen die we niet menen en waar we later spijt van krijgen.

Iets opmerkelijks is dat we in veel gevallen die woede in onszelf begraven. In plaats van het uit te drukken, besluiten we het te verbergen. Er zit ook een kwantitatief aspect aan deze emotie: hoe meer hij zich opbouwt, hoe meer psychologisch ongemak hij veroorzaakt.

Een overdaad aan woede vertaalt zich niet altijd in een geïrriteerde gezichtsuitdrukking, in iemand die mensen duwt, tegen ze schreeuwt of op een ongepaste manier reageert. Deze emotie veroorzaakt angst, vermoeidheid, een slecht humeur en, in veel gevallen, een een ernstige depressieve stoornis.

Een afbeelding van een man met rook om zijn hoofd

Verborgen woede: de gecamoufleerde emotie die we vergeten te beheersen

Hoewel we het misschien schokkend vinden, kunnen mensen hun hele leven met verborgen woede leven. Zo kan verwaarlozing of mishandeling leiden hiertoe leiden. Woede is niets anders dan het naast elkaar bestaan van verschillende emoties. Het leidt tot verdriet, het gevoel van onrechtvaardigheid en vaak ook tot angst.

Angst voor bepaalde dingen die terugkomen of irrationele angst om je weer kwetsbaar te voelen. Al deze emoties maken deel uit van woede, een vormloze en blijvende malaise die alles in beslag neemt en tegelijkertijd alles vertroebelt.

Woede, boosheid, prikkelbaarheid, agressiviteit, spanning, verlies van controle… Al deze emoties komen bij ons op als we aan woede denken. Het is niet verkeerd om het te relateren aan deze termen, maar de waarheid is dat mensen niet altijd op deze manier reageren als ze deze emotie ervaren.

Woede vasthouden is als het vastpakken van hete kolen met de bedoeling om ze naar iemand anders te gooien; jij bent degene die zich verbrandt.

-Boeddha-

Dr. Thomas Denson van de Universiteit van Michigan legde in een studie uit dat we boosheid op verschillende manieren kunnen voelen. Terwijl sommige mensen ervoor kiezen om het uit te drukken, besluiten anderen om het stil te houden en op een gecamoufleerde manier met zich mee te dragen.

Als je je gedurende langere tijd zo voelt, kan dat zonder meer een enorme deuk veroorzaken in je persoonlijkheid.

Wat zijn de kenmerken van een persoon met verborgen woede?

Het ervaren van emotionele mislukkingen. Een speciaal iemand hebben die ons verraadt. Het niet bereiken van een belangrijk doel. Al deze realiteiten zijn voorbeelden van waarom sommige mensen hun woede in zich verborgen houden.

Hier zijn de tekenen die deze mensen meestal vertonen:

  • wantrouwen, moeilijkheid om de mensen om hen heen te vertrouwen
  • sarcastisch, cynisch gedrag en frivole reacties
  • hardnekkige stemmingswisselingen
  • een neiging tot uitstellen, moeilijkheid om te engageren en taken te vervullen
  • irritatie
  • moeilijkheid om te genieten van leuke momenten
  • slapeloosheid, nachtmerries, en midden in de nacht wakker worden
  • fysieke en mentale uitputting
Een slapende vrouw op de bank

Hoe gaan we om met woede?

Soms, als we boeken of artikelen lezen over hoe we met woede moeten omgaan, zien we dat ze geen complete aanpak adviseren. Ze hebben het in feite niet over verborgen woede en hoe schadelijk dit kan zijn.

Het doen van ontspanningsoefeningen of het zoeken naar uitdrukkingsmiddelen is niet genoeg om aan deze emotie te werken. We zeggen niet dat deze technieken niet nuttig kunnen zijn, maar ze lossen het probleem niet op. In plaats daarvan kunnen we beter kijken naar de volgende ideeën:

Kwetsbaarheid

Om verborgen woede te beheersen, is het belangrijk om de wortel van het probleem te behandelen, wat in veel gevallen het gevoel van kwetsbaarheid is. Woede ontstaat wanneer we ons wanhopig voelen, verraden, omringd door onrechtvaardigheden, gefrustreerd of boos op iets of iemand.

Eigenwaarde

De tweede stap is het werken aan eigenwaarde en zelfbeeld. Soms is het gewoon niet mogelijk om de problemen op te lossen die verborgen woede in ons hebben veroorzaakt. Daarom is het van vitaal belang dat we aan onszelf werken en onze waarde, potentieel en waarde realiseren.

Nuttige gedachten

Verborgen woede omvat een neiging om te gaan piekeren. Onze geest is altijd gericht op wat ons pijn en teleurstelling brengt en op negatieve ervaringen uit het verleden. Deze benadering vertroebelt vaak ons oordeel en leidt tot ernstige psychologische uitputting. We moeten onze interne dialoog gezond houden om om te gaan met wat ons kwetst.

Een vrouw met wolken op de achtergrond

Richt je op het genezen van verborgen woede, niet op het voeden ervan

Woede is een vuur dat dagelijks onze gedachten voedt. We intensiveren het met stijfheid, uitstel, en met een starre mentale benadering die verankerd is in het verleden. Als we onze verborgen woede echt willen herstellen en genezen, moeten we dat anker opheffen en onszelf de kans geven om vooruit te komen.

Onuitgesproken emoties zullen nooit sterven. Ze worden levend begraven en zullen later op lelijkere manieren naar buiten komen.

Sigmund Freud

Bovendien is vooruitgaan alleen mogelijk als we redelijke doelen stellen en er hard aan werken, niet langer bang zijn om onze comfortzone te verlaten, onszelf in nieuwe situaties plaatsen en bevriend raken met mensen die plezier in ons leven brengen.

Soms is het nodig om op alle mogelijke manieren opnieuw te beginnen om het gewicht, dat ons niet in staat stelde om te ademen, achter ons te laten.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.