Vind iemand bij wie je kwetsbaar kunt zijn

Vind iemand bij wie je kwetsbaar kunt zijn
Fátima Servián Franco

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Fátima Servián Franco.

Laatste update: 27 december, 2022

Volgens een van de meest belangrijke studies naar relaties, is het vinden van iemand bij wie je kwetsbaar kunt zijn een van de beste tekenen dat je relatie werkt. Hoewel het onderzoek werd afgerond in 2013, deelt het nieuwe boek The Secrets of Enduring Love: How to Make Relationships Last de conclusies met het publiek.

Dit onderzoek onthulde dat stellen zich het meest met elkaar verbinden middels een band van wederzijds vertrouwen. Het is belangrijk om een plek te hebben waar je kunt zijn wie je echt bent, zonder sociale druk, werkdruk en druk van de familie, iets waar ieder van ons eigenlijk voortdurend mee moet dealen. Dat gevoel van vrijheid wanneer je met je partner bent, wetend dat hij of zij jou accepteert ondanks je tekortkomingen, is de sleutel tot een langdurige, belonende relatie.

Alle relaties gaan door verschillende fasen heen. In welke fase we ons ook bevinden, het is altijd een teken dat we ons in een gezonde relatie bevinden als we ons zeker genoeg voelen om kwetsbaar te zijn naast onze partner.

Kwetsbaarheid is nodig voor een relatie om te groeien. We hebben het nodig voor intimiteit. Het stelt ons in staat om ons open te stellen voor de andere persoon en de meest breekbare delen van onszelf te onthullen. Deze delen maken ons niet zwak, integendeel ze maken ons juist sterk, en toch kunnen ze ook een hoop schade veroorzaken.

Een voorbeeld hiervan is de ander toelaten om te zien hoe wat hij doet ons beïnvloedt, of hem onze littekens laten zien. Dit zijn de littekens die ons vandaag nog steeds beïnvloeden, en toen deze littekens zich vormden dichtten zij een diepe, pijnlijke wond.

Geen enkele relatie of vriendschap is zo zeker als de relatie die vrij is. Alleen de relatie die gebaseerd is op vrije liefde zal voor altijd zijn. Wensen maken je altijd kwetsbaar.

Wanneer onze partner ons een veilig gevoel geeft

Veiligheid en zekerheid is een basisverlangen van mensen, essentieel is het echter niet. Dat komt omdat het een behoefte is die nooit volledig vervuld wordt. Relaties zijn eng, maar ze geven ons ook die geweldige vlinders in onze buik. Als we deze merkwaardige paradox even naast ons neerleggen, kunnen we zeggen dat er enkele dingen zeker zijn in relaties:

Stel houdt elkaars hand vast en durft zich kwetsbaar op te stellen.

Alles is een kwestie van waarschijnlijkheden. Volgens het onderzoek waarnaar verwezen wordt in The Secrets of Enduring Love: How to Make Relationships Last is een hoog niveau van zekerheid (vertrouwen) in deze zin een van de beste indicatoren van geluk in een stel, Interessant of niet?

Dit soort vertrouwen wordt gevoed met liefde. De meesten van ons hebben dat idee geïnternaliseerd vanaf onze kindertijd. We vertrouwen degenen die van ons houden, en tegelijkertijd, voelen we ons geneigd om te houden van degenen die vertrouwen uitstralen.

Wanneer we onze partner vertrouwen, produceren de hersenen een staat van welzijn en zekerheid. Er is in deze staat maar weinig ruimte voor stress. En de vertrouwensband die we met onze partner vormen stelt ons in staat om een veilige plek te creëren waar we kwetsbaar kunnen zijn.

Om vertrouwen te begrijpen, hoef je het niet te confronteren. Je zou het deel van jezelf moeten maken.

Waarom verbergen we onze meest kwetsbare kant?

Onszelf verbergen of beschermen is een natuurlijke reactie wanneer we het gevoel hebben dat we in gevaar zijn. Anderzijds kan kwetsbaarheid een krachtige stem zijn voor dit gevoel van gevaar of dreiging.

Veel mensen dragen een masker uit angst om bepaalde delen van zichzelf te laten zien. Ze zijn bang dat iemand die informatie op een dag tegen ze zal gebruiken en ze ermee zal kwetsen. In een relatie moet je dit gevoel echter in evenwicht brengen met je behoefte aan intimiteit. Je zou in staat moeten zijn om van deze intimiteit te genieten. Lukt dit je niet, dan is het onmogelijk om vertrouwen met je partner op te bouwen, vertrouwen kweekt tenslotte vertrouwen.

Vrouw zet masker af en stelt zich kwetsbaar op.

Een van de meest ingewikkelde dingen die wij mensen moeten doen is het leren kennen van onszelf. Maar onthoud, hoe beter we onszelf kennen en hoe meer we onszelf accepteren zoals we zijn, hoe minder bang we zullen zijn om ons kwetsbaar op te stellen. We zullen ons sterker kunnen voelen in onze kwetsbaarheid, in plaats van zwakker.

“Wanneer je kwetsbaar kunt zijn naast iemand… dan moet het wel liefde zijn.”

-Elisabet Benavent-

Wellicht ook interessant voor jou
Vertrouwen is niet alles hoeven te weten
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Vertrouwen is niet alles hoeven te weten

Vertrouwen is een schat die voorzichtig aangeboden moet worden, omdat het het mooiste aspect is van vriendschap en de sterkste band in een relatie.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.