Voor een stel is vrijheid de brandstof voor de vlam

Voor een stel is vrijheid de brandstof voor de vlam

Laatste update: 08 juni, 2017

Wij als mensen maken deel uit van een maatschappij waar we niet voor gekozen hebben, een maatschappij waarin liedjes veel zeggen over hoe veel mensen van elkaar houden. Over hoe erg ze elkaar nodig hebben, en hoe perfect het zou zijn om samen te zijn. In kinderfilms zien we hoe de prins de prinses redt van draken zodat ze zijn koningin zal worden. En het is bijna verplicht dat ze een stel worden. Maar wat is er dan over van vrijheid, onafhankelijkheid en het individuele project?

Een huis, een auto, een computer en zelfs een huisdier kunnen je eigendom zijn, maar een persoon niet. Een persoon is eigendom van zichzelf, het universum en zijn eigen ervaringen. Niemand heeft het recht om je identiteit van je af te nemen en je vleugels af te knippen.

Hoe overleven we ‘liefdes’ relaties?

Tijdens de laatste tweehonderd jaar hebben we kunnen zien hoe het romantische idee van liefde zich ontwikkelt heeft. Het impliceert elkaar aanschouwen en één zijn. Liefde impliceert dat je dagen van de ander uniek maakt omdat ze bij jou zijn.

Beeld in de wolken

Je ontmoet iemand, en alles is geweldig. Tijdens de eerste paar maanden is alles nieuw. Ieder gebaar, ieder woord, iedere plek. Je wilt niet worden gescheiden van die persoon, wat het ook kost. Je begint een tweepersoonsdynamiek te creëren, waar dat voorheen maar één persoon was. Dit is geweldig. Maar de tijd gaat voorbij en de dynamiek loopt het risico om noodzaak te worden, op een manier waarop alles dat één persoon zonder de ander doet wordt opgevat als egoïsme.

Dit is waar de fout ontstaat. We moeten rationeel zijn, tijdens de irrationaliteit van de liefde, om onze vrijheid niet te verliezen. We moeten ons ervan bewust zijn dat individuele activiteiten, je eigen vrienden en momenten van eenzaamheid niets meer zijn dan de lucht die de komeet van de liefde nodig heeft om zo hoog mogelijk te kunnen vliegen.

Conversatie is het beste middel voor onafhankelijkheid

Om vrijheid en onafhankelijkheid te bevorderen is gezonde en functionele communicatie de sleutel. Het zou geen probleem moeten zijn om je partner van je plannen op de hoogte te brengen. Het is niet gezond voor je om na te hoeven denken over hoe je moet onderhandelen om te krijgen wat je wil, alsof je een deal moet sluiten. Jouw relatie is geen zakendeal. Het zou een plek van vertrouwen en begrip moeten zijn, waarin al het goede van beide partners samen kan komen.

Samen koffiedrinken

Als de tijd aanbreekt dat je met je partner moet praten, moeten jullie allebei in gedachte houden dat je niet alleen met je partner praat. Je praat met je partner en diens levenservaring. Hier komen twee houdingen aan te pas. Aan de ene kant het begrijpen dat jullie je aan elkaar aan moeten passen, omdat jullie in het verleden misschien wel dingen hebben meegemaakt waardoor jullie wantrouwend en angstig zijn geworden. Aan de andere kant moeten jullie begrijpen dat je verleden je verleden is, en voor je een persoon staat die je een nieuwe toekomst geeft. Een die voor jullie beiden geweldig is.

Geniet van elkaar, verdeel de tijd goed

De grootste vrijheid kan worden gevonden als we gebruik maken van onze tijd en die goed benutten, zoals wanneer we dankbaar zijn voor de tijd die een ander met ons door wil brengen. Op die manier waarderen we de persoon naast ons en ieder gebaar dat hij naar ons maakt, zonder te geloven dat ‘dit is wat je krijgt’, en dat hij niet gedwongen wordt om het te doen omdat de maatschappij vindt dat dat zijn rol is als partner.

Daarom is onze conclusie dat het goed is om eraan te denken dat binnen een relatie ruimte van vitaal belang is. Zowel de ruimte die je deelt als je eigen persoonlijke ruimte. Het is zelfs zo dat je door je eigen persoonlijke ruimte te bevorderen, je ook de gedeelde ruimte zal verrijken. Je partner missen, je partner bij je willen hebben, of tijd hebben om na te denken zijn allemaal voorbeelden van activiteiten die veel aan je relatie toe kunnen voegen. Activiteiten die moeilijk zijn als je ieder moment samen doorbrengt.

“Van mij. Allemaal van mij. Dat van mij waarop ik verliefd ben dat ook van jou is. Dat van jou wat van ons is, dat ik nu voel is alleen van mij. Maar het is niet van mij op een manier dat je aan mij gebonden bent. Het is een van mij die niets te maken heeft met bezit. Want met jou heb ik geleerd dat niemand weggaat met de deur open.

     Want bij jou ben ik niet meer een plek, maar een bestemming. Omdat mijn hoogste ambitie is om je huis te worden, die plek waarnaar je altijd wilt terugkeren. Zelfs als je zand van een andere zee op de zolen van je voeten met je meebrengt.”

-Risto Mejide-


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.