Het belang van opgroeien met een huisdier

Het belang van opgroeien met een huisdier

Laatste update: 28 januari, 2017

Het hebben van een huisdier gedurende je kindertijd betekent dat je deze tijd vollediger zult kunnen beleven en voorziet je van een emotionele nalatenschap die je jouw basis als mens kan geven. Het geluk dat een diert ons brengt, of het nu een hond of een kat is, is zo oprecht en nobel dat alle kinderen het verdienen om met dit voorrecht op te groeien.

Volgens een onderzoek dat gepubliceerd werd in The Guardian helpt het hebben van een huisdier kinderen om meer empathisch te zijn. Bovendien bleek uit ditzelfde onderzoek dat ze hierdoor minder kans hebben op het ontwikkelen van astma (zelfs tot 50% minder als ze op een boerderij opgroeien).

Huisdieren zijn een bron van welzijn voor kinderen. Zozeer zelfs, dat we er zeker van zijn dat je tot op vandaag de dag nog altijd liefdevol terugdenkt aan dat dier dat zo veel licht en gelach bracht tijdens je kindertijd.

Hond

Huisdieren helpen ons socialiseren gedurende onze kindertijd

Honden en katten zijn veel meer dan gewoon maar speelkameraadjes. Sommige ouders zijn nog altijd bang om een huisdier in huis te halen als er kleine kinderen aanwezig zijn, omdat ze denken dat deze dieren een bepaald risico kunnen vormen. Je moet je echter bedenken dat een goed verzorgd dier een therapeutische metgezel is voor onze kinderen.

Dieter Krowatschek, kinderpsycholoog en geleerde uit Marburg, Duitsland, schreef een interessant boek genaamd Kinderen hebben het gezelschap van dieren nodig. In dit boek laat hij ons zien hoe groot het vermogen is van honden om socialisatie bij kinderen te bevorderen.

  • Honden zijn nieuwsgieriger en minder voorzichtig dan volwassenen. Ze kunnen de meest onverschrokken en dappere ontdekkingsreizigers zijn. Ze kunnen kinderen tevens leren dat de beste houding tegenover de realiteit is om jezelf open te stellen voor nieuwe ontdekkingen. Aan de andere kant zijn ze geweldige beschermers en dit maakt ze tot geweldige partners voor de eerste schermutselingen van onze kleintjes.
  • Dankzij dieren ontwikkelen onze kinderen de juiste empathische vermogens, leren ze al op vroege leeftijd wat de waarde is van een liefkozing, van woorden en van positieve bekrachtiging ten opzichte van negatieve bekrachtiging.
  • Iets zo simpel als het hebben van een hond in huis kan het aantal eenzame uren dat voor de tv of achter de computer wordt doorgebracht sterk verminderen. De manier waarop het kind zich opstelt ten opzichte van anderen zal opener en speelser zijn.
  • Huisdieren zijn uitstekende partners in tijden van emotionele ontspanning en zijn behulpzaam bij het kanaliseren van verdriet, angsten of woedeuitbarstingen. Dieren hebben namelijk wel degelijk emoties, dit moeten we niet vergeten, en ze weten tevens precies weten hoe ze die van ons moeten interpreteren.
  • Nog iets wat we niet zouden moeten negeren is de geweldige therapeutische invloed die honden kunnen hebben op kinderen met autisme of ADHD. Honden stellen ze in staat om hun concentratie beter vast te houden, te genieten van lichamelijk contact en op een veilige manier om te gaan met hun omgeving. 
Baby en Hond

Huisdieren en hun belang in onze herinneringen

Vaak wordt gezegd dat een gelukkige kindertijd de basis is voor een veilige en vervulde volwassenheid. Opgroeien in het gezelschap van een dier voorziet ons van een cognitieve en emotionele reserve die we nooit meer verliezen en die ons enorm verrijkt.

Nog een aspect dat we in gedachten moeten houden is dat onze herinneringen bepaald worden tijdens onze kindertijd en dat ze onze identiteit definiëren. Al deze speciale momenten met onze hond gedurende onze kinderjaren worden opgeslagen in de hippocampus, waar ze een soort ‘archief’ creëren, iets dat voor altijd zal blijven bestaan.

Mensen hebben twee manieren van herinneren: de ene manier lijkt een bijzondere voorliefde te omvatten voor het terugkeren naar de meest ongemakkelijke momenten in ons verleden, maar de andere manier ‘beloont’ ons juist. Dit is de manier die ons terugbrengt naar die gelukkige momenten uit onze kindertijd, waar onze huisdieren een belangrijke rol in spelen.

Onze helderste en scherpste herinneringen beginnen zich voor te doen rond het derde levensjaar. Vanaf deze leeftijd tot aan de volwassenheid ervaren we wat Marla Montessori definieerde als gevoelige periodes. Gedurende deze tijden wordt elke stimulus van essentieel belang.

Als mijn kindertijd mijn identiteit is, dan leerde ik van mijn hond wat trouwe liefde is. We zijn er zeker van dat je het eens bent met deze uitspraak: dankzij het huisdier dat samen met jou opgroeide, heb je geleerd wat het betekent om alles van jezelf te geven zonder hier ook maar iets voor terug te willen. Honden weten niet wat wrok is en dat is iets dat je vast al geleerd hebt en sindsdien ook nooit meer vergeten bent.

Meisje en Hond
We weten ook dat het heel goed mogelijk is dat de herinneringen die je verzameld hebt en die verbonden zijn aan jouw hond, kat of elk andere dier dat jou vergezelde gedurende je kinderjaren zorgen voor de nodige nostalgie en verdriet. Ditzelfde gevoel overspoelt ons wanneer we terugdenken aan de tijden die we doorbrachten met dierbaren of geliefden die nu om de een of andere reden niet meer in ons leven zijn.

Welnu, vergeet nooit dat jouw huisdieren nooit doodgaan; ze blijven in je hart. Aan ze terugdenken met een glimlach en ze bedanken voor alles wat ze voor ons deden is dan ook de grootste eer die we ze kunnen bewijzen. Dankzij hen ben jij een beter mens. En op basis van jouw eigen ervaring zul je er zeer waarschijnlijk voor kiezen om ook jouw eigen kinderen op te laten groeien in het gezelschap van hun eigen huisdier.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.