Wat moet je doen als je partner verbaal agressief tegen je is?

Relaties zijn altijd complex, maar er zijn bepaalde rode lijnen die nooit mogen worden overschreden. Als je partner bijvoorbeeld verbaal agressief tegen je is, is het belangrijk om stappen te ondernemen zodat het geen gewoonte wordt.
Wat moet je doen als je partner verbaal agressief tegen je is?

Laatste update: 18 januari, 2022

Vraag je je vaak af waarom je partner zo verbaal agressief tegen je is? Bovendien vraag je je wellicht af waarom ze geen respect voor je hebben en nooit rekening houden met je gevoelens. In feite zijn communicatieproblemen een van de belangrijkste factoren voor gevoelens van ontevredenheid in romantische relaties.

Menselijke relaties zijn complex en verantwoordelijkheid is vaak niet eenzijdig. Een koppel bestaat immers uit twee individuen die deelnemen aan een gezamenlijke dynamiek die niet in stand gehouden zou kunnen worden zonder de medewerking van een van hen.

Psychische of verbale mishandeling kan je zelfrespect echter zodanig schaden dat je niet in staat bent te herkennen wat er aan de hand is of dat je niet weet hoe u dit moet verhelpen. Daarom, als je je in deze situatie bevindt, gaan we je enkele richtlijnen aanbieden om je te helpen.

Stel maakt ruzie

Is het probleem een verbaal agressieve partner of de communicatie?

Het eerste aspect dat je in gedachten moet houden, is dat jouw perceptie van je meest intieme relaties niet altijd correct is. In feite kan je emotionele kwetsbaarheid wanneer je je op een diep niveau met een ander verbindt, ertoe leiden dat je jezelf als slachtoffer ziet en de ander bestempelt als de dader. In feite kan het probleem echter echt een communicatieprobleem zijn.

Sánchez-Aragón en Díaz-Loving (Spaanse link) beschreven zes mogelijke communicatiepatronen in een paar die verband houden met de tevredenheid die beide partners ervaren.

Sommige van deze communicatiestijlen (zoals negatief of gewelddadig) zijn duidelijk schadelijk en brengen minachting, vernedering en gebrek aan respect met zich mee. Andere, zoals gereserveerde of vermijdende stijlen, worden echter gekenmerkt door een koude en abrupte vorm van communicatie die de partner kan schaden, maar die op zichzelf geen agressie inhoudt.

Dit is vooral relevant wanneer de communicatie- en copingstijlen van beide leden van het paar lijnrecht tegenover elkaar staan. Als een van de partners bijvoorbeeld moet praten en zich emotioneel moet uiten en de ander kiest voor vermijding en liever alleen is, veroorzaakt dat conflicten.

Vaak kan in dit soort situaties de druk van de meer uitgesproken persoon ervoor zorgen dat de ander probeert weg te trekken en te ontsnappen. Om deze reden is het essentieel om je eigen communicatieve stijl en die van je partner te kennen, zodat je een balans kunt vinden.

Tekenen van een verbaal agressieve partner

Om te verduidelijken of u het slachtoffer bent van verbale agressie of niet, volgen hier enkele typische manifestaties van beledigende communicatie:

  • Je partner beoordeelt je zonder te proberen je te begrijpen.
  • Elke poging tot gesprek eindigt in geschreeuw en ruzie.
  • Ze lachen je uit.
  • Je partner gebruikt sarcasme en ironie om je te kwetsen en belachelijk te maken in het bijzijn van anderen.
  • Ze hebben geen empathie voor jou.
  • Ze geven je een schuldgevoel.
  • Hun doel is om je te domineren en te onderwaarderen.
  • Ze reageren altijd slecht op jouw standpunten of meningen.

Waarom zijn ze verbaal agressief?

Af en toe zijn verbale agressie en gebrek aan respect duidelijk. Er is echter nooit enige rechtvaardiging voor je partner om je te beledigen, te schreeuwen, te kleineren of te bespotten. Toch kan het nuttig zijn om te begrijpen waar dit gedrag vandaan komt. Ze kunnen bijvoorbeeld te wijten zijn aan een van de volgende situaties:

  • Je partner maakt een gecompliceerde of stressvolle persoonlijke situatie door. Als gevolg daarvan leidt hun onvermogen om hun emoties te beheersen ertoe dat ze ongepast op jou reageren.
  • Als koppel word je ondergedompeld in een negatieve communicatiedynamiek waaraan jullie beiden deelnemen. In feite is gebrek aan respect wederzijds en het proces escaleert.
  • Je partner vertoont een persoonlijkheidspatroon dat wordt gekenmerkt door agressiviteit, overheersing of een gebrek aan empathie dat ze in de loop van de tijd behouden. Dit kan te wijten zijn aan een trauma uit het verleden en vereist persoonlijk psychologisch werk.

Wat zou je moeten doen?

Wat de onderliggende motieven ook zijn, verbale agressie en gebrek aan respect mogen in een relatie niet worden getolereerd. Probeer daarom enkele van de volgende maatregelen als je je in deze situatie bevindt:

  • Erken en accepteer wat er gebeurt. Dit is een fundamentele eerste stap. Je moet stoppen met het rechtvaardigen of minimaliseren van de ernst van het gedrag van je partner. De realiteit onder ogen zien is pijnlijk, maar de emotionele gevolgen van het maar laten gebeuren (Spaanse link) zullen des te groter zijn.
  • Identificeer de redenen die ervoor kunnen zorgen dat ze verbaal agressief tegen je zijn. Gaan ze door een moeilijke situatie? Vinden ze het moeilijk om met stress of angst om te gaan? Is het een karaktertrek van hun persoonlijkheid? Het is inderdaad altijd belangrijk om te weten wat er achter dit soort gedrag zit. Dan weet je wat de meest geschikte acties zijn om het conflict op te lossen.
  • Druk jezelf assertief uit. Laat je partner weten welke houdingen en gedragingen jou kwetsen en wat je van de relatie verwacht.
  • Stel grenzen. Iedereen heeft wel eens een slechte dag of voelt zich op bepaalde momenten meer gestrest en geïrriteerd. Er zijn echter bepaalde rode lijnen die in geen geval mogen worden overschreden.
  • Beslissingen nemen. Als je grenzen stelt, moet je accepteren dat deze consequenties hebben. Daarom, als je partner je niet meer respecteert, ga dan weg uit de situatie en beëindig de relatie.
Trieste vrouw omdat haar partner agressief tegen haar praat

Kies jou

Als je dit artikel hebt gelezen, moet je een beslissing nemen als je er nu absoluut zeker van bent dat je partner verbaal agressief en respectloos tegen je is en je emotioneel schade toebrengt. Je bevindt je inderdaad op een belangrijk punt waarop je moet kiezen, en je moet voor jezelf kiezen.

Een relatie beëindigen is altijd pijnlijk. In feite kan de angst voor eenzaamheid en het gevoel van falen verlammend werken. Bovendien zal het niet gemakkelijk zijn om de dromen en verwachtingen die je samen hebt opgebouwd op te geven.

In een schadelijke relatie blijven kan echter verwoestend voor je zijn op psychologisch en emotioneel niveau. Kies er daarom voor om van jezelf te houden, voor jezelf te zorgen en jezelf te respecteren, en blijf niet ergens waar je niet hetzelfde wordt geboden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Sánchez Aragón, R., & Díaz- Loving, R. (2003). Patrones y estilos de comunicación de la pareja: diseño de un inventario. Anales De Psicología / Annals of Psychology19(2), 257-277. Recuperado a partir de https://revistas.um.es/analesps/article/view/27741
  • Otálvaro, L. E. O. (2015). Autoestima y adaptación en víctimas de maltrato psicológico por parte de la pareja. Psicología desde el Caribe32(1), 145-168.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.