Mantra's herhalen heeft een kalmerende werking

Mantra's herhalen heeft een kalmerende werking
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Eva Maria Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

Zou jij ook wel eens willen dat je de gedachten die je frustreren of afleiden zou kunnen stopzetten? Heb je wel eens gehoord over het effect dat het herhalen van mantra’s heeft op je geest? Heb je hier wel eens mee geëxperimenteerd om te zien wat er zou gebeuren na het uitspreken van de bijbehorende geluiden, woorden of zinnen? Geloof het of niet, maar met overtuiging en respect mantra’s herhalen, is in staat de geest te kalmeren.

‘Mantra’ is een woord uit het Sanskriet dat staat voor ‘middel of instrument van de geest’. Dit zijn woorden, zinnen of korte geluiden die herhaald worden. We kunnen ze gebruiken in ontspanningsoefeningen of meditatie. Het kunnen simpele geluiden zijn zoals het populaire ‘Om’ of gezegden en langere frases.

Mantra’s werken ook als spirituele formules. Dat wil zeggen dat mantra’s herhalen ons bewustzijn kan transformeren. Daarbij worden onze energiecentra ook nog eens geactiveerd. Dat staat ons bijvoorbeeld toe om een staat van diepe concentratie te bereiken.

Hoe kan mantra’s herhalen ons kalmeren?

Verscheidene studies hebben de voordelen van mantra’s onderzocht.  Brain and Behaviour, een wetenschappelijk tijdschrift, heeft bijvoorbeeld in een nieuwe studie aangetoond dat het stilletjes herhalen van a-klanken een kalmerende werking heeft. Het aantal gedachten dat men beleefde werd aanzienlijk minder. Bovendien liet de hersenschors op verschillende delen verminderde activiteit zien tijdens deze activiteit.

Kalmerende werking van mantra's herhalen

Het is bekend dat meditatie veranderingen teweeg kan brengen in de neurochemie van het brein. Wetenschappers proberen echter nog steeds te ontcijferen wat er precies gebeurt wanneer we een woord, frase of klank langdurig herhalen. De bovengenoemde studie zette fMRI in om de bloedsomloop in de hersenen te monitoren. Dat deden ze bij mensen die voorheen nog nooit gemediteerd hadden en in alle rust één woord bleven herhalen.

De beelden lieten, zoals eerder gezegd, een verminderde activiteit in de hersenschors zien tijdens de herhalingen. Dit was met name binnen het zogeheten defaultnetwerk. Deze is vooral actief in tijden van rust, wanneer men zich niet bezighoudt met de buitenwereld. Wanneer dit defaultnetwerk actief is, zijn we meer naar binnen gekeerd. Het is dan ook deels verantwoordelijk voor zelfreflectie en zelfcontrole. In andere woorden: de simpele herhaling van klanken kalmeert ons echt!

Het defaultnetwerk van het brein is verantwoordelijk voor de gedachten die we dus hebben wanneer we alleen zijn, zonder afleidingen. In dat soort momenten zijn we in ons hoofd nog steeds bezig, al voelt het misschien niet zo. Het defaultnetwerk staat ons bijvoorbeeld toe om in gedachten af te dwalen, om aan het verleden of de toekomst te denken, om ons in te beelden wat anderen van ons vinden.

Op deze manier kan het herhalen van simpele mantra’s ervoor zorgen dat onze gedachten niet continu afdwalen. Vandaar dat het zo kalmerend werkt.

Probeer het zelf (met de mantra ‘Om’)

De lettergreep ‘Om‘ wordt beschouwd als de moeder van alle zogeheten Bīja-mantra’s. Dit komt neer op ‘basis mantra’s’. Ment gelooft dat dit type mantra een creatieve kracht en oer-energie bezit, net als het zaadje van een boom.

Oefen ‘Om’ aan het begin en het einde van een yogasessie. Dit kan ook tijdens een adem- of ontspanningsoefening of meditatiesessie om je geest te helpen kalmeren. Je kunt uiteindelijk zelfs meer mantra’s uitproberen om te kijken wat voor effecten die op je hebben.

  • Maak jezelf comfortabel. Gebruik bijvoorbeeld een meditatiepose (denk hierbij ook aan eentje die je op een stoel kunt uitvoeren).
  • Haal diep adem door je neus.
  • Doe je ogen dicht.
  • Spreek de lettergreep ‘Om’ uit.

‘Om’ kent de volgende geluiden: A + O + M.

  • A: open je mond. Start het geluid achterin je mond en stuur de lucht naar een punt tussen je wenkbrauwen. Houd dit geluid in stand door middel van je uitademing. Wees niet bang om geluid te maken. Je zou de vibraties in je mond en keel moeten kunnen voelen.
  • O: het geluid en de ademhaling zou moeten resoneren en door je borst en de rest van je lichaam moeten verspreiden.
  • M: plaats je tong tegen je gehemelte wanneer je het einde van je uitademing bereikt. Wanneer je het eenmaal afrondt, zou je een nasaal geluid moeten horen.
Symbool

Zoals we al gezegd hebben kan mantra’s herhalen ons helpen controle terug te winnen over onze geest. Hoe? Door onze gedachten, zorgen en rusteloosheid stil te leggen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.