Zelfbeschikking, controle over je eigen lot

Door vastberaden en volhardend te zijn, kun je doelen bereiken waarvan anderen denken dat ze niet mogelijk zijn. Het is een beetje zoals het lopen van een marathon. Alleen degenen die zich mentaal voorbereiden, bereiken wat ze willen.
Zelfbeschikking, controle over je eigen lot

Laatste update: 05 oktober, 2021

Mensen met zelfbeschikking weten wat ze willen en hebben hun blik op de toekomst gericht. Ze zijn vasthoudend en volhardend. Dit betekent niet dat ze geen slechte dagen hebben, momenten waarop ze vast komen te zitten tussen onzekerheid en uitputting.

Ze slagen er echter altijd in om te herstellen. Bovendien leren ze van deze momenten, zodat ze nieuwe strategieën kunnen toepassen.

Albert Einstein zei dat hij zichzelf nooit als intelligenter zag dan anderen. Het enige dat hem van andere mensen onderscheidde, was dat hij meer tijd leek te besteden aan het nadenken over dingen die hij niet begreep.

In feite was het die inspanning en koppige vastberadenheid om het onbegrijpelijke te begrijpen die hem verzekerden van zijn verheven positie in de wereld van de wetenschap.

Toch is het niet nodig om Nobelprijswinnaar te worden om deze vaardigheden te ontwikkelen. In feite hebben we allemaal voldoende middelen om vastberadener te worden. Inderdaad, het is deze vastberadenheid die je in staat stelt je doelen te bereiken.

Zelfbeschikking is een competentie die je in staat stelt om meer controle over je leven te krijgen. Op deze manier kun je bereiken wat je wil.

Zelfbeschikking, controle over je eigen lot

Zelfbeschikking

Zelfbeschikking is een uiterst belangrijke dimensie in de psychologie. Het is de motor die je vooruit stuwt om beslissingen te nemen en op verantwoorde wijze je koers door het leven uit te stippelen in overeenstemming met je eigen waarden. Toch bereiken mensen met zelfbeschikking niet altijd alles wat ze willen. Sterker nog, soms falen ze.

Zelfbeschikking betekent echter dat ze zichzelf na elke val weer oppakken. Want zelfbeschikking betekent koppigheid en doorzettingsvermogen.

Bovendien zijn deze mensen cognitief flexibel en kunnen ze voorstellen bedenken om elk probleem waarmee ze worden geconfronteerd aan te pakken. Laten we eens kijken naar de kenmerken van mensen met zelfbeschikking.

Ze worden geleid door intrinsieke motivatie

Edward Deci en Richard Ryan stelden in 1985 de zelfbeschikkingstheorie van motivatie voor. Later onderzoek heeft deze theorie verder uitgewerkt. Zelfbepaalde mensen worden gedefinieerd als proactief. Bovendien maken ze gebruik van intrinsieke motivatie.

Dit soort mensen vertonen drie basisdimensies van persoonlijkheid:

  • Autonomie. Ze voelen zich verantwoordelijk voor hun eigen acties en beslissingen en beschouwen deze niet als te wijten aan externe druk.
  • Competentie. Ze zijn in staat en in staat om hun doelen te bereiken.
  • Verwantschap. Ze voelen zich verbonden met anderen, hebben zorgzame relaties en behoren tot een gemeenschap.

Ze hebben geen aangeboren talent, ze zetten door

Angela Lee Duckworth is een academicus, psycholoog en professor aan de Universiteit van Pennsylvania. Ze schreef het bekende boek Grit: The Power of Passion and Perseverance Growth. In dit boek beschreef ze hoe mensen met zelfbeschikking zijn. Ze baseerde het op verschillende van haar onderzoeken.

Ze ontdekte het volgende: Vastberaden mensen zijn niet slimmer dan anderen en hebben ook geen hoger IQ, ze zijn echter het meest succesvol. In feite lijkt het erop dat de sleutel tot zelfbeschikking niet een aangeboren talent is, maar een getrainde en op doorzettingsvermogen gerichte mentaliteit.

Het is een psychologische benadering gevoed door motivatie maar ook door passie. Het verlangen om iets te bereiken. Bovenal het gevoel dat ze de baas zijn over hun leven.

Je zou jezelf de vraag kunnen stellen, kun je de motor van vastberadenheid zelf aanzetten? Ja, dat kan. Je hoeft alleen maar vanaf de laagste trede van de ladder te beginnen. Van daaruit kun je naar boven kijken en erachter komen wat je wilt, wat je dromen zijn en wat je van jezelf en het leven verwacht.

Als je bijvoorbeeld een betere baan wilt, zoek er dan een. Als je op zoek bent naar een gelukkiger leven, breng dan veranderingen aan die je daar naartoe leiden.

Stel jezelf doelen in overeenstemming met wie je bent en wat je voelt. Beweeg, handel en breng ze vervolgens elke seconde van de dag in de praktijk. Want als je een doel voor ogen hebt, wekt het hoop in je op en die hoop verlaat je nooit.

Moed om te volharden

Vastberaden zijn, je hoop opbouwen en je laten leiden door passie… wat heb je nog meer nodig om van dit vermogen een manier van leven te maken?

Welnu, er ontbreekt één onderdeel op deze lijst die je elke dag wel een keer hoort. Veerkracht. Dit is het vermogen om te leren van donkere tijden en om op te staan in het aangezicht van tegenspoed. Het is nog een element van zelfbeschikking.

Het betekent moedig zijn. Onthoud dat je verantwoordelijk bent voor jezelf. Je hoeft niet afhankelijk te zijn van anderen en je laat je niet beïnvloeden door de meningen en kritiek van anderen.

Bij volharding hoort trouwens een grote mate van koppigheid. Het is echter een gezonde koppigheid die leert van fouten, zijn beperkingen kent en zichzelf toestaat doelstellingen te heroriënteren wanneer dat nodig is. Zelfbeschikking is inderdaad een krachtig vermogen om te bezitten als je door het leven reist.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Datu JAD. Beyond Passion and Perseverance: Review and Future Research Initiatives on the Science of Grit. Front Psychol. 2021 Jan 27;11:545526. doi: 10.3389/fpsyg.2020.545526. PMID: 33584397; PMCID: PMC7873055.
  • Ryan, R. M. & Deci, E. L. (Eds.), (2002). Self-determination theory and the facilitation of intrinsic motivation, social development, and well-being. American Psychologist, 55, 68-78. https://dx.doi.org/10.1037/0003-066X.55.1.68
  • Lee Duckworth, Angela (2016) Grit: The Power of Passion and Perseverance.  Simon + Schuste

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.