Ikigai: het Japanse geheim voor een gelukkig leven

Ikigai: het Japanse geheim voor een gelukkig leven

Laatste update: 04 september, 2018

In onze cultuur kennen we geen woord dat de betekenis definieert van wat in de Japanse cultuur ikigai wordt genoemd. Volgens de Japanners heeft iedereen een ikigai, een reden om te bestaan. Sommigen hebben het gevonden en zijn zich ervan bewust. Anderen hebben het in zich, maar zijn zich hier nog niet van bewust, of misschien bereiken ze het nooit. Achter dit alles ligt het geheim voor een gelukkig leven.

Tegenwoordig worden we in het Westen voortdurend blootgesteld aan luxe. We worden gek gemaakt met de gedachte aan meer geld, een betere auto of een groter en mooier huis. Deze gedachte stimuleert ons om steeds harder te werken, maar tegelijkertijd verliezen we ons innerlijke welzijn. Banen worden steeds moeilijker te vinden. In de meeste gevallen zijn we verplicht om ze te accepteren, niet uit roeping, maar uit noodzaak. Uiteindelijk wordt deze situatie een vicieuze cirkel die heel moeilijk te ontkomen is. Het creëert ook grote persoonlijke ontevredenheid.

In het boek Ikigai: het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven, hebben Hector García en Francesc Miralles de ervaringen van de Japanse honderdplussers van het eiland Okinawa vastgelegd. Met name hun ervaringen als het gaat om een gelukkig en gezond leven. Daarnaast noemen ze enkele sleutels voor ieder van ons om in onszelf te kijken en de reden van ons bestaan ​​te achterhalen. Door dit te doen, zal je zelfrespect toenemen en zul je je bewust worden van die activiteiten of manieren van leven die kunnen leiden tot een staat van innerlijke vrede.

“Geluk is de betekenis en het doel van het leven, het hele doel van het menselijk bestaan.”

Hier zijn enkele sleutels die dit Japanse mysterie ons geeft voor een lang en gelukkig leven:

Ikigai, de reden om te leven

De reden waarom deze Japanse honderdjarigen elke ochtend opstaan, is de basis of legitieme reden die hun bestaan ​​rechtvaardigt. Zij kennen geen woord of concept om pensioen te beschrijven. Ze blijven dezelfde taken uitvoeren tot het einde van hun leven, omdat het ze voldoening geeft om te doen wat ze leuk vinden en zich daarmee in te zetten voor het welzijn van de gemeenschap.

“Het doel is om te identificeren waar ieder van ons goed in is, en wat ons plezier bezorgt als het gaat om uitvoeren ervan. Dat maakt ons er ook van bewust dat we iets bijdragen aan de wereld. Wanneer we het uitvoeren, groeit ons zelfrespect, omdat we het gevoel hebben dat onze aanwezigheid in de wereld gerechtvaardigd is. Geluk zou dan het gevolg zijn,” zegt Miralles.

De berg Fuji in Japan

Moedig sociale relaties aan voor een gelukkig leven

Japanse ouderen zijn altijd bereid om hun omgeving van dienst te zijn. Dit is hoe zij zich deel voelen van de gemeenschap en nuttig zijn in hun samenleving.

Het aanmoedigen en bevorderen van sociale relaties heeft een zeer positief effect op onze kwaliteit van leven. Wanneer we omgaan met en ons inleven in anderen, verbetert onze stemming en dit geeft ons grote emotionele voordelen. Relaties helpen ons om onafhankelijker en doorslaggevender te zijn en onze cognitieve vaardigheden te verbeteren.

Gezonde voeding

Het Japanse geheim voor gezond eten is gebaseerd op het eten van een verscheidenheid aan voedingsmiddelen in kleine hoeveelheden. Rauwe groenten en fruit vormen de basis van hun dieet. Ze eten vrijwel nooit suiker en als ze dat wel doen, dan is het suikerriet, afkomstig van hun eigen velden.

Ze eten minder calorieën en om dit te bereiken laten ze zich leiden door hara hachi bu, een principe dat zegt dat je moet stoppen met eten als je voor 80% vol zit.

Denk positief

De inwoners van Okinawa leiden een leven zonder stress en angst. Haasten kennen zij niet. Optimistisch zijn en glimlachen zijn de belangrijkste wetten die worden weerspiegeld in de wetten van ikigai.

Onze acties zijn gebaseerd op onze gedachten. Als we de manier waarop we denken veranderen, kunnen we beginnen met het veranderen van de beslissingen die we nemen. Mensen streven altijd naar persoonlijke groei, zowel fysiek als emotioneel. Het voeren van positieve innerlijke gesprekken kan ons helpen om acties uit te voeren die tot grote prestaties leiden. En dat zorgt vervolgens weer voor een gelukkig leven.

Blijf actief

Elke ochtend doen de bewoners van Okinawa groepsoefeningen voordat ze aan hun dagelijkse routine beginnen. Dit zijn basisoefeningen die bestaan ​​uit het strekken van de spieren en het bewegen van de gewrichten. Het doel van deze fysieke activiteit is om het gevoel van samenwerking en eenheid van alle deelnemers te versterken.

“Er is heel weinig nodig om een ​​gelukkig leven te leiden. Het zit allemaal in jezelf, in je manier van denken.”

Man mediteert op het strand

De zoektocht naar onze ikigai kan een lange weg zijn. Maar zodra we het gevonden hebben, zullen we voelen dat we een gelukkig leven hebben. We zullen onze ‘bestaansgrond’ hebben gevonden. En deze zal gebaseerd zijn op vier basispijlers: passie, roeping, missie en beroep.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.