Het verband tussen romantische passie en creativiteit

In dit artikel hebben we het over hoe je de romantische passie in je relatie kan laten opleven als die weggezonken is. Het blijkt dat mensen die heel creatief zijn, dit in alle aspecten van hun leven toepassen. Ze zijn dus ook heel goed in staat om leuke relaties op te bouwen en in stand te houden die zelden eentonig worden.
Het verband tussen romantische passie en creativiteit
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Sonia Budner

Laatste update: 27 december, 2022

Vandaag willen het over romantische passie en creativiteit hebben. Ze lijken wellicht niets met elkaar te maken te hebben, toch hebben recente onderzoeken ontdekt dat er eigenlijk tussen de twee een belangrijk verband bestaat. Men stelt dus creativiteit voor als de sleutel om de romantische passie in je relatie levend te houden.

Sommige mensen geloven dat langdurige emotionele relaties door een soort onbeweeglijkheid in stand gehouden worden. In dat soort relaties delen mensen volledig de meeste gewoonten, doelen en manieren om het leven te begrijpen. Het idee is dat na verloop van tijd de romantische passie op één of andere manier verdwijnt en dat dit normaal is.

Dit hoeft echter niet beslist zo te zijn. De romantisch passie in langdurige relaties heeft wellicht veel te maken met hoeveel creativiteit er in een relatie aanwezig is.

Passie en relaties

Wat is “romantische passie” dan precies? Wel, in een relatie verwijst het naar het verlangen naar elkaar. Naar de “eros,” die seksuele aantrekking van in het begin en het romantisch hunkeren dat we voelen wanneer we ons verliefd voelen. Het is die vonk die vele koppels na enkele jaren of zelfs na enkele maanden verliezen. Het opent de deur naar een andere vorm van liefde.

Dat is toch tenminste wat we tot nog niet zo lang geleden geloofden. We weten ook dat relaties die uitsluitend op deze passie gebaseerd zijn, niet te lang duren. Zelden worden ze langetermijnpartners.

Romantische passie is iets wat we allemaal in meer of mindere mate nodig hebben. Misschien is het zelfs iets dat we niet mogen opgeven ten voordele van een stabiele en eentonige relatie op langere termijn.

De Nortwestern University en de University of London hebben onderzoeken uitgevoerd. Die toonden aan dat deze passie in langdurige relaties geen vreemde is. Het gaat er vooral om dat het onderhouden van de passie een zekere mate van creativiteit vereist.

“Ik wil liever sterven van passie dan van verveling.”

Vincent van Gogh

In welke mate is romantische passie belangrijk in ons leven?

De meeste mensen lijken niet bereid om dit soort passie in hun leven te verliezen. Het maakt niet uit of de tijd voorbijgaat en een dergelijk verlies het pad vrijmaakt voor een stabielere relatie.

De romantische passie speelt een belangrijke rol in onze ontwikkeling als mensen en in ons persoonlijk welzijn. Het helpt ons ook om een stabiele relatie te onderhouden. De populariteit van gedichten, romans en romantische films zijn een bewijs hiervan.

Dat komt omdat diep vanbinnen niemand van ons gelukkig is wanneer we dat liefdevolle gevoel verliezen dat we ooit met onze minnaars gedeeld hebben. We willen niet dat het overrompeld wordt door een andere soort liefde.

Passie is wat de wereld laat draaien en wat ons leven beweegt. Deze passie vinden of verliezen haalt het beste en het slechtste in ons naar boven. Het is zo krachtig maar ook zo breekbaar.

Een studie over romantische passie en creativiteit

Over dit onderwerp zijn meerdere onderzoeken uitgevoerd. De resultaten ervan wijzen uit dat ongeveer 40% van de koppels die ongeveer tien jaar samen zijn, nog steeds verliefd is.

Onderzoekers hebben ook niet alleen hun getuigenis om dit te bewijzen. Ze hebben ook enkele MRI-tests uitgevoerd bij die koppels. De resultaten van de tests zijn erg interessant.

Deze studies hebben met name een gelijkenis onthuld tussen de mensen die een hoge mate van romantische passie met hun langetermijnpartners vermeldden, en mensen in de vroege stadia van een passievolle relatie. Ze vertoonden namelijk dezelfde hoge niveaus in de activatie van de hersenstreken.

We kunnen deze resultaten gemakkelijk ondersteunen door te focussen op gegevens als regelmatige intimiteit en de doelgerichte zoektocht naar seksuele bevrediging. Ook de positieve ervaringen van een relatie mogen we niet uit het oog verliezen.

Dit onderzoek heeft echter besloten om zich in tegendeel te richten op nog een ander kenmerk. Het is een eigenschap die in het leven van deze mensen heel vaak lijkt voor te komen, namelijk creativiteit.

Vele studies tonen het belang van het creatieve proces voor ons emotioneel welzijn aan. Het onderzoek gaat echter nog verder. Het lijkt dat heel creatieve mensen beter uitgerust zijn om partners aan te trekken.

Ze kunnen gemakkelijker belangrijke emotionele banden creëren. Ze maken ook  verbindingen die na verloop van tijd alleen maar sterker worden. Dat soort mensen zijn ook meer in staat om de romantische passie levend te houden.

La vie en rose

De eerder vermelde onderzoeken hebben het verband gelegd tussen creativiteit en het vermogen van mensen om hun partner door een roze bril te zien. De psychologie omschrijft dit als een “positieve illusie.”

Dit soort illusie lijkt over de gebreken in een relatie heen te kijken. Het is integendeel een stevige basis waarbij een persoon zich meer gewaardeerd en gewenst voelt. Bovendien helpt het hen om zich in de relatie aantrekkelijker en gelukkiger te voelen.

Creativiteit is in dit soort langetermijnrelaties het fundamentele element dat de verveling en de ontevredenheid bij hen weghoudt.

Een creatieve persoon is meestal op alle vlakken gepassioneerd

Passie op alle vlakken van het leven

Passie bestaat niet uitsluitend in romantische relaties. Gepassioneerde mensen zijn vaak zo in bijna elk aspect van hun leven. Ze zijn gepassioneerd over hun werk, vriendschappen en activiteiten in hun vrije tijd. Vaak staan ze ook veel opener dan andere mensen tegenover nieuwe ervaringen en manieren van denken.

Het gevolg is dat we beginnen in te zien dat de romantische passie alleen maar een ander kenmerk is van het leven van een gepassioneerde persoon. Onthoud ook dat het onderhouden van deze creatieve kijk als een manier van leven niet beperkt is tot die mensen die uit zichzelf gepassioneerd lijken te zijn.

Iedereen kan een passie voor het leven ontwikkelen. Iedereen is creatief. De creatiefste mensen zijn die personen die niet bang zijn om te experimenteren en te falen. Wanneer je er klaar voor bent, kan je dus zeker in contact komen met jouw creatieve kant.

Je passie stimuleren zal als gevolg één van de beste dingen zijn die je voor jezelf kan doen. Niets kan jou tegenhouden om te weigeren zonder passie te leven. Heb de moed om het op te eisen. Ontdek het opnieuw en herstel die vonk waarvan je dacht dat je hem kwijt was.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.