Leer op de eerste plaats te komen, jij bent jouw prioriteit

Speel jij altijd de bijrol en nooit de hoofdrolspeler in de film van je leven? Dit kan alleen maar leiden tot slechte recensies... Je moet dus leren om op de eerste plaats te komen. Bovendien zal je welzijn sterk verbeteren als je je eigen prioriteit wordt. Lees verder om te weten te komen wat de sleutels zijn om dit te doen!
Leer op de eerste plaats te komen, jij bent jouw prioriteit

Laatste update: 24 juli, 2021

Je moet leren om jezelf op de eerste plaats te zetten en meer aan jezelf te denken. Omdat dit je gemoedsrust en geluk zal geven. Hoezeer mensen je ook anders doen geloven, het is niet egoïstisch om jezelf op de eerste plaats te zetten. Sterker nog, wie ervoor kiest zich te verliezen in de behoeften van anderen en die van zichzelf te vergeten, verliest al snel zijn waarde en tast zijn gevoel van eigenwaarde aan.

In het werk Alcibiades I, toegeschreven aan Plato, is er een interessante dialoog tussen Socrates en zijn leerlingen waarin hij de toehoorders aanspoort om iets heel belangrijks te doen: “Zorg goed voor jezelf.”

Die opvatting van “zorg” gaat veel verder dan louter aandacht voor je lichamelijke gezondheid en welzijn. De Griekse filosoof had het vooral over de noodzaak jezelf te leren kennen, om het beste uit je leven te halen en je ideale staat van zijn te bereiken.

Het bereiken van dit persoonlijke doel lijkt steeds gecompliceerder. Bovendien blijkt uit de psychologie dat de behoeften van mensen mettertijd complexer worden.

Zo was tussen de jaren 1960 en 1980 de klassieke identiteitscrisis een van de meestvoorkomende maatschappelijke problemen. Weten wie je bent en wat je wilde, dat waren de belangrijkste vragen.

Vandaag gaat het zelfs nog een beetje verder. De moderne mens leeft in tijden van onzekerheid en instabiliteit. Dit alles leidt ertoe dat je, naast de vraag wie je bent, bijna altijd in de “overlevingsstand” staat. Met andere woorden, zonder te weten wat je te wachten staat of hoe je tegenslagen bij de horens kunt vatten.

Dit is de oorzaak van angst, stress en vooral van een tegenwoordig veel voorkomend probleem: een gebrek aan eigenwaarde. Je moet dus prioriteiten stellen en wat meer aan jezelf denken. Versterk je waarden en stel je prioriteiten. Dit is belangrijk, omdat jezelf mondiger maken je persoonlijke groei zal bevorderen.

Leer op de eerste plaats te komen, jij bent jouw prioriteit

Leren om op de eerste plaats te komen – de sleutels om het te doen

Sociologen wijzen erop dat de mens in een steeds meer geïndividualiseerde, geatomiseerde wereld leeft, waarin we op onze beurt meer mogelijkheden hebben om te bewegen, te handelen en te kiezen. Binnen deze context en levensstijl heerst er echter niet altijd tevredenheid. Bovendien zijn het gevoel van leegte en ongelukkig zijn terugkerende problemen.

Vele oorzaken verklaren en materialiseren die realiteit. Het onvermogen om jezelf te beoordelen zoals je verdient, is er echter een van. Die vermeende individualiteit blijkt een tweesnijdend zwaard te zijn, want je blijft vatbaar voor trends. Je volgt de maat die de maatschappij speelt en de verwachtingen van andere mensen.

Ook emotionele relaties gebaseerd op afhankelijkheid en de slechte gewoonte om anderen voorrang te geven zijn er in overvloed. Een bijrol hebben in het toneelstuk van je leven leidt zelden tot een goed zelfbeeld. Vroeg of laat kijk je in de spiegel en zal het je niet bevallen wat je ziet.

Je zult de persoon die je in de spiegel ziet niet aardig vinden omdat je je niet met hem of haar kunt identificeren. Daarom is het tijd om te leren over jezelf na te denken. Hier zijn enkele sleutels om dat te doen.

Fysieke en mentale rust

Wanneer je veel verantwoordelijkheden hebt en je hebt een aantal jaren besteed aan het voorrang geven aan anderen, zul je uitgeput beginnen te raken, zowel mentaal als fysiek. Deze situaties kunnen je energie alleen maar wegzuigen, je humeur beïnvloeden en je motivatie aantasten.

Niemand kan in deze omstandigheden nuttig zijn voor anderen, laat staan voor zichzelf. Daarom moet je jezelf rust gunnen. Neem bijvoorbeeld een paar dagen vrij om weer op krachten te komen en je gedachten te overdenken. Later kun je op dagelijkse basis een paar uur alleen voor jezelf opeisen.

Deze momenten van eenzaamheid zullen je helpen om in contact te komen met je identiteit en persoonlijke behoeften.

Een vrouw richt haar gezicht naar de zon

Doe waar je van houdt, je passie moet je prioriteit zijn

Om aan jezelf te leren denken, moet je iets in gedachten houden: de dingen waar je gepassioneerd over bent, definiëren jou. Zet ze dus niet opzij om voor anderen te zorgen, voor de hobby’s van je partner, of voor je familie of vrienden.

Zet jezelf hierbij op de eerste plaats omdat, wanneer je doet wat je leuk vindt, je geïnspireerd zult raken en weer energie zult krijgen. Je zult het beste van jezelf geven en je hele wezen zal in balans zijn.

Als je een droom hebt die nog moet uitkomen, concentreer je daar dan op. Als je hobby’s hebt, degradeer ze dan niet. Laat in plaats daarvan elke dag tellen door iets te doen dat je voor altijd bij zal blijven, iets dat je vervult.

Het leven draait niet alleen om dingen doen

Mensen brengen hun leven door met dingen doen. Je vertrekt ‘s ochtends, komt terug van je werk en gaat boodschappen doen. Dan doe je de dagelijkse verplichtingen, eet je je avondeten, ga je slapen en maak je plannen… Waar zijn de positieve emoties en gevoelens te midden van deze dagelijkse dynamiek? Om te leren over jezelf na te denken, moet je één ding weten: één van je prioriteiten moet ook zijn om te voelen.

Merk op dat doen en voelen elkaar niet uitsluiten. Het geheim is om je dagelijkse taken op een voor je bevredigende manier uit te voeren. Het is zelfs nog beter als je verantwoordelijkheden motiverend zijn en je helpen als persoon te groeien en je doelen te bereiken.

Zorg er ook voor dat je genoeg tijd doorbrengt met de mensen om je heen. Aan de andere kant, als het leven met je partner, vrienden, familie of collega’s je niet tevreden stelt en je meer verdriet dan plezier bezorgt, investeer je alleen maar in je eigen ongelukkigheid.

Een persoon zit op een houten dek en kijkt uit over het water

Boost je gevoel van eigenwaarde en leer op de eerste plaats te komen

Iemand die leert prioriteit te geven aan zichzelf wanneer dat nodig is, is iemand die in contact staat met zijn gevoel van eigenwaarde. Want wanneer je jezelf in een positief licht ziet en je waardevol, moedig en met de nodige capaciteiten voelt om uitdagingen aan te gaan en dromen te verwezenlijken, verandert je psychologische realiteit en word je vervuld.

Eigenwaarde voedt alles. Het is het magma van je identiteit en de wortels die je vermogen om doelen te bereiken tot bloei brengen. Daarom zal hoe je je voelt veel afhangen van hoe je je gevoel van eigenwaarde voedt.

Als je de hoofdrolspeler bent in het verhaal van je leven, kun je met meer integriteit vooruitkomen en je waarden, gedrag, gedachten en woorden, maar ook je verlangens afstemmen op je realiteiten. Wellicht ook interessant voor jou

5 simpele manieren om je zelfvertrouwen te boosten
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
5 simpele manieren om je zelfvertrouwen te boosten

Het is belangrijk om je zelfvertrouwen te boosten. Niet alleen bereik je meer, maar je zal er ook gelukkiger door worden.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.