Je eigenwaarde verbeteren: hoe is dit mogelijk?

De manier waarop je met jezelf communiceert, is een sleutelfactor bij het verbeteren van je zelfbeeld. Te streng zijn voor jezelf zal je zelfconcept en zelfliefde alleen maar verzwakken. Is je zelfbeeld verbeteren eigenlijk wel mogelijk?
Je eigenwaarde verbeteren: hoe is dit mogelijk?

Laatste update: 09 februari, 2022

Je eigenwaarde verbeteren is een doel dat we allemaal als het onze zouden kunnen aanvaarden. Naarmate we groeien, bouwen we onze identiteit op en versterken we ons zelfconcept. Dit proces van zelfkennis en persoonlijke groei is onmisbaar om op een gezonde manier met de wereld om ons heen en met onszelf te communiceren.

Eigenwaarde is diep gerelateerd aan zelfconcept. Aan de ene kant verwijst zelfconcept naar de overtuiging van iemand over zichzelf. Aan de andere kant zou eigenwaarde de emotionele echo van zelfconcept zijn: hoe we ons voelen tegenover het beeld dat we van onszelf hebben.

Zelfconcept en eigenwaarde worden dus geassocieerd tot het punt waarop ze elkaar op een of andere manier voeden. Wat gebeurt er als je eigenwaarde en zelfconcept zo laag zijn dat ze ons leven beïnvloeden? Meer specifiek, is het verbeteren van eigenwaarde mogelijk? Zo ja, hoe kun je dit dan doen? Hieronder geven we je enkele nuttige tips.

Het verbeteren van eigenwaarde door zelfzorg

De manier waarop je voor jezelf zorgt is een gevolg van je zelfrespect. Aan de andere kant hangt de beslissing om voor jezelf te zorgen niet af van je zelfrespect. Laten we dit eens vanuit een extern perspectief bekijken.

Door voor anderen te zorgen, kun je je beter voelen. Welnu, hetzelfde geldt voor jezelf. Soms is het gemakkelijk om te vergeten jezelf op de eerste plaats te zetten. Dat is echter het belangrijkste onderdeel van zelfliefde.

Dat gezegd hebbende, je kunt beginnen met het verbeteren van je eigenwaarde door realistischer te oordelen over je prestaties of over je echte verantwoordelijkheid voor bepaalde fouten of niet-behaalde doelen.

Het is ook belangrijk om jezelf te vragen wat je echt wilt en nodig hebt. Neem de tijd voor jezelf en probeer het antwoord op deze vragen te vinden. Zorg dat je eerst van jezelf houdt en al het andere zal op zijn plaats vallen.

“Je moet echt van jezelf houden om iets gedaan te krijgen in deze wereld.”

Lucille Ball

Identificeer je sterke punten

Het verbeteren van je eigenwaarde is alleen mogelijk als je op je sterke punten vertrouwt. Iedereen heeft wel een lijst met sterke punten die hij of zij nog meer kan verbeteren als ze zichzelf de kans geven. Het is nu jouw beurt om dat voor jezelf te doen en je potentieel niet te verspillen.

Als je vastzit in een “ik heb geen sterke punten”-mentaliteit, kijk dan eens terug naar je eerdere prestaties. Ontken je sterke kanten niet, waarschijnlijk heb je er vele. Doe aan wat zelfreflectie en denk na over de dingen die je graag doet. Zoek naar eerlijke antwoorden, anders zal deze tip niet werken.

Hou van je zelf om je eigenwaarde te verbeteren

Verander je interne dialoog

De manier waarop je met jezelf communiceert, is een sleutelfactor bij het verbeteren van je eigenwaarde. Als je interne dialoog constant gebaseerd is op negatieve kritiek, zelfcensuur of bestraffing, dan zal je eigenwaarde een van de eersten zijn die voor de gevolgen zal betalen.

Denk er even over na. Als je je tijd besteedt aan het bekritiseren van iemand en dingen zegt zoals “je kunt het niet,” “je bent waardeloos” of “je bent nergens goed voor,” hoe zal deze persoon zich dan voelen? Denk je dat hij het leuk vindt? Het antwoord is nee. Waarom zou je jezelf dus dit soort dingen wel vertellen?

In zekere zin is deze interne dialoog irrationeel. Soms interpreteren we situaties op de slechtst mogelijke manier, zelfs als het bewijs dat onze conclusie ondersteunt zwak is. Gezien deze negatieve gedachten, is het belangrijk om:

  • Ze te identificeren. Is wat je jezelf vertelt rationeel of irrationeel? Helpt het je om een betere persoon te worden of weegt het je zwaar?
  • Strategieën te implementeren die de macht van deze gedachten ondermijnen.

Eén van de manieren om veranderingen in de interne communicatie aan te brengen, is door vragen te stellen zoals: “zou ik dit tegen een vriend zeggen?” “Zou dit hem aanmoedigen om beter te worden?” Als het antwoord nee is, is het tijd om de dialoog te wijzigen. Onthoud om een vriend voor jezelf te zijn.

Vergeef en accepteer jezelf

Het verbeteren van eigenwaarde gaat over acceptatie en vergeving

Het is moeilijk om alles aan onszelf leuk te vinden, waardoor zelfacceptatie een lange reis is. Verdrinken in schuldgevoel kan je eigenwaarde enorm schaden. Door jezelf niet te vergeven en te accepteren, voed je echter alleen zelfmedelijden en zelfverachting.

In die zin stelt Kristin Neff in haar onderzoek naar eigenwaarde aan de Universiteit van Texas, dat als je jezelf met meer vriendelijkheid kunt behandelen, je je eigenwaarde op een gezondere manier kunt verbeteren.

Het verbeteren van je eigenwaarde is dus mogelijk. Om dit te doen, moet je jezelf echter vergeven door te accepteren dat je ook maar een mens bent en dat fouten maken deel uitmaakt van het leven. Kleineer jezelf niet vanwege fouten uit het verleden.

Behandel jezelf met dezelfde liefde en respect waarmee je iemand behandelt waar je van houdt. Steun jezelf, en vooral, begrijp je gevoelens en gedachten in plaats van ze voortdurend te bekritiseren. Stop met jezelf te straffen elke keer dat je een fout maakt.

Tot slot, een obstakel voor het verbeteren van je eigenwaarde is het stellen van doelen die te moeilijk voor je zijn om te bereiken. Door dit te doen word je alleen maar gefrustreerd en voed je een negatief zelfbeeld.

”Hoe je van jezelf houdt is hoe je anderen leert van je te houden.”

-Rupi Kaur-

Het is belangrijk om verschillende doelen in je planning te combineren. Grote uitdagingen helpen je groeien, maar het is ook essentieel om kleinere doelen in gedachten te houden, die je het gevoel geven dat je op de goede weg bent.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.