Onafgemaakte zaken hebben een negatieve invloed op je

We hebben allemaal uitdagingen aan de horizon. Ben jij echter een van die mensen die ze consequent uitstelt? Als dat zo is, moet u weten dat u uw leven aanzienlijk kunt verbeteren door bepaalde stappen te volgen. Lees er hier meer over.
Onafgemaakte zaken hebben een negatieve invloed op je
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 27 december, 2022

In dit artikel bespreken we waarom onafgemaakte zaken een negatieve invloed op je hebben. Sommige mensen zijn meer bedreven in organiseren of zijn meer bezig met plannen voor de toekomst.

Je kent vast wel iemand die zijn agenda overal mee naartoe neemt, bepaalt hoe hij zijn tijd besteedt en altijd probeert een foutmarge voor zichzelf te creëren voor het geval het onvoorziene zou gebeuren. Ze vertrekken bijvoorbeeld vijf minuten van tevoren voor het geval ze onderweg iemand tegenkomen en even willen stoppen voor een kort gesprek.

Deze houding heeft veel voordelen. Misschien heb je het gevoel dat je je op deze manier zou willen gedragen, maar weet je niet hoe je dat moet doen. Misschien ben jij een van degenen die lijkt te neigen naar chaos, improvisatie en desorganisatie. Dit is een manier van zijn waar je helemaal niets aan hebt, hoezeer je jezelf ook probeert te overtuigen van het tegendeel.

In de regel realiseer je je meestal niet dat het niet hebben van plannen ertoe kan leiden dat je veel kansen verliest. In feite klamp je je vast aan ideeën als vrijheid, spontaniteit of plezier om je verwaarlozing te rechtvaardigen, zonder dat je merkt dat je door deze houdingen gebukt gaat.

Welke onafgemaakte zaken stapel jij op?

Er zijn vaak bepaalde soorten taken of verantwoordelijkheden die je zou kunnen vermijden of uitstellen. Misschien kies je er bijvoorbeeld voor om je school- of werkverplichtingen tot het laatste moment uit te stellen.

Als alternatief kun je misschien beloftes doen die je later besluit niet na te komen, hoeveel tijd er ook verstrijkt. Of je kunt je gevoelens ontwijken en moeilijke gesprekken proberen te vermijden, waardoor je sociale relaties weken of maanden stil liggen.

Misschien zijn er alleen bepaalde taken die je uitstelt. Soms liggen persoonlijke kenmerken, zoals perfectionisme, onzekerheid, hoge zelfeisen of gebrek aan motivatie aan de basis van dit soort gedrag. Ze hebben echter specifieke effecten op verschillende gebieden van jouw leven. Laten we ze eens bekijken.

Vrouw schrijft

Welke invloed heeft het hebben van onafgemaakte zaken op je?

Na verloop van tijd zou je kunnen verwachten dat je onafgemaakte zaken verdwijnen, maar dat is niet zo. Integendeel, de oplossing wordt steeds dringender en de gevolgen stapelen zich op. Onder hen vinden we de onderstaande.

Schuldgevoelens en falen

Met zoveel openstaande taken aan de horizon, voel je je misschien schuldig en onproductief. Als de situatie een tijdje aanhoudt, kan ook je gevoel van eigenwaarde en zelfbeeld worden aangetast. Dit betekent dat je jezelf misschien als een onverantwoordelijk en onsuccesvol persoon gaat beschouwen.

Het behalen van je doelen en doelstellingen vergroot immers je vertrouwen in jezelf en bereidt je emotioneel voor op grotere uitdagingen.

Geestelijke belasting en overmatige stress

Veel van je energie wordt besteed aan herinneren, plannen en organiseren, in plaats van aan doen. Dus hoe meer onafgemaakte zaken je met je mee sleept, hoe verzadigder je geest wordt. Dit kan veel stress veroorzaken en zelfs je gezondheid schaden.

Naarmate de dag verstrijkt, voel je je meer overbelast. In feite zullen nieuwe taken worden toegevoegd aan de taken die je hebt uitgesteld en het zal steeds moeilijker voor je worden om ze allemaal op mentaal niveau te beheren.

Onvermogen om van het heden te genieten

Je zou geneigd kunnen zijn te denken dat het hebben van onafgemaakte zaken je meer tijd geeft voor ontspanning en plezier. Immers, als je bepaalde verplichtingen en situaties die je dwars zitten vermijdt, voel je je in staat om je tijd te besteden aan andere, leukere activiteiten.

Desalniettemin, paradoxaal genoeg, als je niet zorgt voor wat erop wacht om afgehandeld te worden, zal het buitengewoon moeilijk voor je zijn om je echt met andere dingen te bemoeien.

Je gaat je bijvoorbeeld concentreren op een hoofdstuk van je favoriete serie, een gezellig gesprek voeren met een vriend of een natuurwandeling maken. Je zult jezelf er echter voortdurend aan herinneren wat je nog moet doen. Daarom zul je jezelf dubbel saboteren omdat je niet bezig bent met je onafgemaakte zaken en ook niet geniet.

Neiging om door te gaan met uitstellen

Een van de meest opvallende aspecten met betrekking tot dit probleem is dat je neiging tot uitstelgedrag de neiging heeft om zichzelf terug te draaien. Inderdaad, hoe meer je onafgemaakte zaken vermijdt, hoe meer druk er op je komt te staan om deze snel af te handelen.

Diezelfde angst overweldigt je en brengt je ertoe om op korte termijn te kiezen voor een andere meer bevredigende activiteit. Op deze manier wordt je probleem echter steeds groter.

Duizelige man achter een computer

Je onafgemaakte zaken op een rijtje zetten is bevrijdend

Herken jij jezelf in een van bovenstaande? Als dat zo is, is het misschien tijd om enkele wijzigingen aan te brengen. In feite moet je waarschijnlijk je neiging om onafgemaakte zaken te negeren, omkeren. Allereerst moet je je bewust worden van de negatieve gevolgen die het op je heeft. Dat geeft je de motivatie om te veranderen.

Begin je tijd zo in te delen dat je tijd overhoudt voor elke activiteit die je moet regelen. Reserveer wat tijd voor plezier. Houd je aan je plannen en zorg ervoor dat je de doelen haalt die je jezelf hebt gesteld. Vermijd ze niet. Als je je aan iemand (of jezelf) hebt gecommitteerd om een taak te volbrengen, neem er dan de verantwoordelijkheid voor.

Het kan zijn dat je aan bepaalde aspecten moet werken, zoals je gevoel van eigenwaarde, perfectionisme of angst voor conflicten, die je aanmoedigen om geen onafgemaakte zaken af te handelen. Professionele hulp kan daarbij vaak zeer nuttig zijn.

Onthoud dat het aanpassen van een diepgewortelde gewoonte tijd kost. Ga daarom stap voor stap, vier en feliciteer jezelf met elke vooruitgang. Na verloop van tijd wordt het je nieuwe manier van handelen en zullen je lasten steeds minder wegen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Galarregui, M., Arana, F., & Partarrieu, A. (2011). Procrastinación académica y su relación con Perfeccionismo. In III Congreso Internacional de Investigación y Práctica Profesional en Psicología XVIII Jornadas de Investigación Séptimo Encuentro de Investigadores en Psicología del MERCOSUR. Facultad de Psicología-Universidad de Buenos Aires.
  • Steel, P. (2017). Procrastinación: Por qué dejamos para mañana lo que podemos hacer hoy. DEBOLS! LLO.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.