Tips om moeilijke gesprekken te voeren

Tips om moeilijke gesprekken te voeren

Laatste update: 26 juni, 2018

Misschien doe je het liever niet. Maar nu en dan moet je moeilijke gesprekken voeren. Vele mensen kiezen ervoor om die te vermijden, net alsof het probleem zomaar uit zichzelf zal verdwijnen. Maar het werkt niet op die manier. Integendeel, want het onvermijdelijke uitstellen maakt de dingen vaak zelfs nog ingewikkelder.

Je hoeft niet bang te zijn voor moeilijke gesprekken. Want er zijn strategieën die je kan gebruiken om met dit soort situaties om te gaan. Als je het goed doet, kan je ze onder de knie krijgen en drama voorkomen. Op die manier verkrijg je uit het gesprek datgene waarop je hoopte: een doeltreffende communicatie. We willen in dit artikel bekijken hoe je dit doet.

“Alles is mogelijk wanneer de deur van communicatie openstaat. We moeten zelf investeren in het beoefenen van het openen en herstellen van communicatie.”

-Thich Nhat Hanh-

Strategieën voor moeilijke gesprekken

Het eerste dat je moet doen, is het vooropgezette idee over wat een moeilijk gesprek is, opzij zetten. Zo noemen we gesprekken waarvan we denken dat ze ons problemen zullen bezorgen. Je anticipeert dus op problemen en dit creëert spanning vanaf het begin. Je gaat dan in de verdediging.

Hierin ligt de eerste sleutel om moeilijke gesprekken onder de knie te krijgen: loop niet vooruit op verwikkelingen. Dat zal je helpen om je op het gesprek te richten en wat perspectief te krijgen. Het zal je ook toelaten om aandacht te schenken aan de hints van je partner en hun emotionele veranderingen en reacties te sturen.

Moeilijke gesprekken

Actief luisteren zonder je gevoelens op de eerste plaats te zetten

Mensen hebben het gevoel nodig dat er naar hen geluisterd wordt. Daarom moet je niet alleen aandachtig zijn en bereid om te luisteren. Je volledige lichaam moet tonen dat je luistert. We weten allemaal dat luisteren onmisbaar is voor een goede communicatie.

Als de andere persoon voelt dat er spanning, angst, overgevoeligheid of agressie is, dan zullen ze op een negatieve manier reageren. Ze zullen niet bereid zijn te luisteren. Maar als je bemoedigend, rustig en mededogend bent, dan zullen ze het gemakkelijker hebben om hetzelfde te voelen.

Hoe moeilijk een gesprek ook kan zijn, het is geen gevecht. Er zijn geen winnaars of verliezers. Als je iets duidelijk wil maken, dan moet je dus kalm blijven. Dit is vooral belangrijk als de andere persoon emotioneel lijkt te zijn.

Zet je gevoelens niet op de eerste plaats, zelfs al voel je je gekwetst

Het is ook belangrijk dat je jouw gevoelens niet op de eerste plaats zet, zelfs al kwetst de andere persoon jou. Je partner moet het gevoel hebben dat je hem naar waarde schat. Ze moeten weten dat hun gevoelens ook van belang zijn. Bovendien moeten ze weten dat je hen gelooft, ondanks hun daden en ongeacht hoeveel ze jou gekwetst hebben.

Maak eerst duidelijk wat het doel van het gesprek is. Focus daarna op de gedachten en de gevoelens van je partner. Dat is essentieel. Vóór je verdergaat, moet je hen zonder oordeel aanvaarden. Neem hen hun gevoelens niet kwalijk. Het moment waarop jij je ideeën en emoties kan uitdrukken, zal later komen.

Leer om emotionele veranderingen te interpreteren en te sturen

Veel mensen sluiten zichzelf af in moeilijke gesprekken. Dat zorgt ervoor dat ze zich nog zenuwachtiger voelen. De kans is dan klein dat het gesprek goed zal eindigen. Maar als je goed oplet, observeert en aandachtig bent, dan zal je deze veranderingen opmerken. Je zal dan in staat zijn om het gesprek kalm en onder controle te voeren.

Als je bijvoorbeeld merkt dat de stemtoon van je partner verandert, zeg het hen. Je kan er ook voor kiezen om het hen niet te zeggen. Maar hou dan minstens in gedachten wat de stemtoon betekent. Mensen veranderen vaak de manier waarop ze praten, net vóór ze zeggen wat voor hen belangrijk is. Dat komt omdat ze bang zijn voor wat er kan gebeuren.

Moeilijke gesprekken

Zenuwachtig lachen

Een ander teken waarop je moet letten, is zenuwachtig lachen. Sommige mensen lachen wanneer ze beschaamd zijn of zich ongemakkelijk voelen. Ze maken je niet belachelijk. Want eigenlijk gebeurt het tegenovergestelde. Het is te vergelijken met wat gebeurt wanneer we huilen van geluk.

Zenuwachtig lachen wijst vaak op angst. Als je partner op een zenuwachtige manier lacht, vraag hem dan hoe hij zich voelt. Dat geeft je de mogelijkheid om een beginpunt te bepalen. Van daaruit kan je dan op een positieve manier verdergaan. Het kan aantonen dat ze een specifieke emotie proberen te ontwijken. Daarom is het dus belangrijk dat je hen vraagt om uit te drukken wat hen ergert en hen te helpen zich open te stellen.

Veranderingen in het patroon van het visueel contact kunnen ook wijzen op emotionele veranderingen. Je kan alleen al aan de ogen zien dat de andere persoon een pauze nodig heeft. Als ze de andere kant opkijken of op een kille en dreigende manier je blik vasthouden, dan kan dit betekenen dat er hen tijdens het gesprek iets te binnen schiet.

Dat is het moment om hen, zonder agressieve toon, te vragen om hun standpunt te delen. Je moet dan luisteren zonder te onderbreken of te oordelen.

Misschien merk je dat ze veel het woord “maar” gebruiken. Dat is een teken dat ze op het punt staan te praten over iets waarvoor ze bang zijn. Ze kunnen het niet zeggen omdat ze bang of beschaamd zijn. Profiteer van die “maar”-momenten en help hen om hun zinnen te beëindigen.

Moeilijke gesprekken voeren is voor beide partners goed

We hebben het al gezegd. Een gesprek is geen gevecht. Er zijn geen winnaars of verliezers. Als je iets wil begrijpen, besluiten trekken of oplossingen voorstellen, dan moet je een manier vinden om dat moeilijke gesprek te voeren.

Moeilijke gesprekken

Het gaat niet over gelijk hebben of iets bewijzen. In dit soort gesprek is dat eigenlijk de slechtst denkbare focus. Je zal niets winnen en hebt veel te verliezen. Stel je geest open. Zet je woede en je wrevel opzij.

Als je dit allemaal moeilijk vindt, (en dat is het vaak, we hoeven niet te doen alsof het dat niet is), denk dan aan wat je uit het gesprek hoopt te halen. Zeg dat ook aan je partner. Het is belangrijk dat jullie beiden weten wat de bedoeling van het gesprek is.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.