Lijd je aan workaholisme?

Leven naar je werk eist zijn tol van zowel je lichaam als je geest. In dit artikel praten we over de gevolgen ervan en ook over verschillende preventie- en copingstrategieën die je kunnen helpen het te voorkomen.
Lijd je aan workaholisme?
Sara González Juárez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sara González Juárez.

Laatste update: 17 oktober, 2022

Vind je je werkdruk zwaar en overweldigend en heb je permanent het gevoel dat je het kantoor wilt ontvluchten? Als er echter een beroep op je wordt gedaan om een probleem op te lossen doe je dat onmiddellijk. Of heb je het gevoel dat je al je openstaande taken moet afronden voordat je de dag verlaat, anders heb je een slapeloze nacht?

Zit je tijdens je vakanties aan de telefoon gekluisterd om met je baas te praten, omdat je anders een puinhoop zult aantreffen als je weer aan het werk gaat?

Klinken deze situaties je bekend in de oren? Of ken je iemand die zich zo gedraagt? In feite zouden deze gedragingen en houdingen, wanneer ze samengevoegd worden, kunnen wijzen op workaholisme. Hier kun je alles te weten komen over deze aandoening.

Workaholisme

De term workaholisme geeft een naam aan een permanente preoccupatie met werk, tot het punt dat de rest van je leven eronder lijdt. Als je aan workaholisme lijdt, kun je je in je vrije tijd niet losmaken. Ook kan je niet goed van je vrije tijd en rust genieten.

Bovendien worden, in tegenstelling tot wat je misschien denkt, uiteindelijk ook je prestaties op het werk aangetast. In feite eisen chronische vermoeidheid, constante angst en zorgen uiteindelijk hun tol op je gezondheid, zodat ook je werkprestaties worden aangetast.

Vermoeide man
Wanneer werk een constante is, kan het uiteindelijk alle aspecten van iemands leven beïnvloeden.

Oorzaken van workaholisme

Waarom ben je verslaafd geraakt aan je werk? In werkelijkheid ligt het meestal niet aan de kwaliteit van het werk. Inderdaad, je verlangen om verbonden te blijven is niet omdat je de activiteit als aangenaam ziet. In feite is je overheersende mentale toestand stress. Dus waarom zou je er niet van weglopen? Laten we eens kijken.

  • Je bent ambitieus, veeleisend en perfectionistisch. Als gevolg daarvan heb je behoefte aan stimulatie en ben je niet in staat je los te koppelen.
  • Je hebt het gevoel dat je onbereikbaar bent en vreest dat de werkketen uit elkaar zal vallen in je afwezigheid, met alle gevolgen van dien als je terugkomt.
  • Je gebruikt je mobiele telefoon overmatig in je behoefte om altijd verbonden te blijven. Daardoor heb je de neiging om in je vrije tijd werkmeldingen te zien.
  • Je voelt je onder druk gezet (Engelse link) door je bedrijf, dat je in je vrije tijd lastigvalt, zodat je uiteindelijk gaat werken.
  • Werk dient voor jou als toevluchtsoord voor andere onaangename situaties, zoals een slechte omgeving thuis of een lastig sterfgeval.
  • Je stelt persoonlijke waarde gelijk aan werkwaarde. Je gelooft ook dat het slecht is om het werk te verlaten met een taak die half af is en dat je voortdurend je productiviteit moet verhogen zonder respijt.

Symptomen

Zoals je ziet ben je, als je een workaholic (Engelse link) bent, niet in staat je (lichamelijk en geestelijk) los te koppelen van je werk, hetzij door dwang, hetzij door pesterijen van het bedrijf. Dit levensritme, gevoegd bij de intense en obsessieve emotionaliteit, leidt uiteindelijk tot somatisatie en het produceren van symptomen zoals:

  • Intense psychologische stress.
  • Burn-out.
  • Slaapproblemen.
  • Problemen met de spijsvertering, de huid of het haar als gevolg van chronische stress.
  • Intense angst, tot het punt dat je last krijgt van angst- en paniekaanvallen.
  • Overmatig gebruik van mobiele telefoons.

Bovendien, zoals we al eerder zeiden, heeft deze mentale toestand uiteindelijk invloed op je persoonlijke leven.

Hoe voorkom je dat je lijdt aan workaholisme

Misschien denk je dat je, als het aan je bazen lag, non-stop zou werken tot je stierf van uitputting. Je hebt er waarschijnlijk ook over nagedacht hoe je voortdurend gebombardeerd wordt met de noodzaak om productief te zijn. Dat doet echter niets anders dan je ongelukkig maken.

Als je op deze manier denkt, is dat een goed teken. Het betekent namelijk dat je de eerste fase bereikt hebt van het opbouwen van je schild tegen workaholisme. Dit houdt de deconstructie van het denken in. Niemand is vrij van de invloed van de maatschappij, maar je kunt je persoonlijke waarden bijstellen en besluiten dat je werkt om te leven, en niet leeft om te werken.

Het is ook een goed idee om wat routineus soul-searching te doen om je symptomen te identificeren, vooral als je baan echt veeleisend is of je pesterijen ervaart totdat je een betere baan kunt vinden. In dat geval moet je je richten op zelfzorg en leren de verbinding te verbreken als je de deur van het kantoor uitloopt of je computer uitzet.

Ontspannen man
Om het executive syndroom te beheersen is het essentieel om te leren de verbinding te verbreken.

Wat te doen als je denkt dat je al lijdt

Als je al leeft met constante angst, permanent aan de telefoon gekluisterd bent en voortdurend denkt aan de toekomstige problemen die zullen ontstaan als je niet met je baas praat, moet je misschien naar een psycholoog.

Net als bij andere aandoeningen zijn er gradaties van workaholisme. Het kan echter ontzettend moeilijk zijn om in je eentje aan zo’n situatie te ontsnappen en er bovenop te komen, dat je er uiteindelijk mee ophoudt.

Als zorgen voor je slaappatroon, beter eten, mediteren en sporten niet werken, ga dan naar een psycholoog. Het is niet gemakkelijk om je werkleven te heroriënteren en niet langer een workaholic te zijn, en het is echt niet iets wat je alleen moet proberen te doen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Taheri, F., Naderibeni, N., & Mirzamani, A. (2022). Subjective well-being in the relationship between workaholism and workplace incivility: the moderating role of gender. Journal of Organizational Effectiveness: People and Performance, (ahead-of-print).
  • Morkevičiūtė, M., & Endriulaitienė, A. (2022). Defining the border between workaholism and work addiction: a systematic review. International Journal of Mental Health and Addiction, 1-11.
  • Santos, J., Sousa, C., Gonçalves, G., & Sousa, A. (2022). Work passion and workaholism: Consequences on burnout of health and non-health professionals. In Occupational and environmental safety and health III (pp. 493-504). Springer, Cham.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.