Liefde moet vreugde brengen, geen verdriet

Liefde moet vreugde brengen, geen pijn en lijden. Echte liefde maakt je gelukkig, en het begint altijd met van jezelf te houden.
Liefde moet vreugde brengen, geen verdriet
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Liefde is altijd de moeite waard, op elke leeftijd en onder alle omstandigheden. Niet alle liefdes zijn het echter waard. Niet degene die je pijn doet, of degene die je ervan weerhoudt jezelf te zijn. In feite doen deze soorten je alleen maar ongelukkig.

Niemand komt ter wereld als een expert op het gebied van emotionele relaties. Je moet lachen, huilen en leren. Inderdaad, we zijn wezens die moeten leren over onze meest intense emoties, die ons pijn doen of ons verrijken.

Liefde is een avontuur en tegelijkertijd een sprong in de leegte. Risico’s nemen is altijd de moeite waard als je je zelfrespect intact houdt, samen met de volwassenheid om te weten hoe je je grenzen en prioriteiten kunt stellen. In feite moet je prioriteit altijd je eigen geluk zijn.

Hoe de liefde de moeite waard te maken

Als het op liefde aankomt, is er geen magische formule die voor iedereen werkt. We hebben allemaal ons eigen verhaal, onze eigen behoeften en waarden, en op hun beurt onze eigen manier om persoonlijke relaties te begrijpen.

We willen ook allemaal gelukkig zijn en niet lijden. Daarom is het een goed idee om rekening te houden met de volgende richtlijnen.

Liefde

1. Idealiseer je partner niet

Praat je soms zo over je partner? ‘Hij zijn gewoon perfect. Hij hoevt maar naar me te kijken om te weten wat ik voel. Ik heb zoveel geluk dat ik hem in mijn leven heb’.

Je partner kan inderdaad geweldige kwaliteiten bezitten. Probeer hem of haar echter niet door een roze bril te bekijken. Toch neemt liefde je vaak over en verandert je weer in een tiener. In dit geval projecteer je eigenlijk je eigen verlangens en behoeften op je partner.

Idealiseer je partner niet. Observeer de persoon van wie je houdt zoals hij of zij werkelijk is. Accepteer dat het een complex persoon is met zowel goede als slechte punten, net als jij. Uiteindelijk is liefde altijd een grote uitdaging omdat het twee onvolmaakte mensen moet verenigen om een perfecte relatie te creëren. Het is echter altijd de moeite.

2. Geef niet alles op als je er niets voor terugkrijgt

Wat zou jij doen voor de liefde? Zou je je familie verlaten? Ver weg verhuizen? Je vrienden opgeven? Zou je de behoeften van je partner voor de jouwe stellen? Zou je je eigen waarden opzij zetten voor de persoon van wie je nu houdt? Denk er objectief over na.

In feite betekent liefde nooit alles voor niets teruggeven. Emotionele relaties zijn wederkerig. Beide partners winnen en niemand verliest. Het is geen spel met tegenstanders, maar een balans van wederzijdse inspanningen en onderhandelde concessies.

3. Liefhebben zonder te bezitten

Als je partner muren begint te bouwen om je binnen te houden, begin je je verstikt te voelen. Als ze je verbieden, provoceren, je emotioneel chanteren en proberen je tot slachtoffer te maken met hun verwijten en ultimatums, dan moet je je realiseren dat deze relatie je alleen maar pijn zal bezorgen.

Afhankelijke liefde die eigendom is en wordt gecontroleerd, is geen volwassen en bewuste liefde. Het is het egoïstische soort dat prioriteit geeft aan zijn eigen behoeften en angsten. Maak jezelf vrij.

Zwevende hartjes

4. Ware liefde begint bij jezelf.

Is het egoïstisch om van jezelf te houden? Het antwoord is nee. Als je dat niet doet, zou je je hele leven kunnen wachten op die perfecte persoon, van relatie naar relatie springend zonder ooit de droompartner te vinden die je in gedachten hebt.

Waarom gebeurt dit? Je dient rekening te houden met het volgende:

  • Zoek geen persoon om je hiaten op te vullen of je angsten te verlichten. Word eerst je eigen ‘ideale persoon’. Die volwassen, evenwichtige en zelfverzekerde persoon die je verdient te zijn.
  • Als je niet begint met van jezelf te houden, zul je je hele leven wachten tot anderen van je houden en in je eigen behoeften voorzien. Je mag nooit iemand dwingen je problemen en tekortkomingen op te lossen of je wonden te helen. Bovendien kun je niet verwachten dat iemand onvoorwaardelijk van je houdt als je niet van jezelf houdt.
  • Als je van jezelf houdt en jezelf respecteert en niet bang bent om alleen te zijn, kun je je partner een vollere, wijzere en meer volwassen liefde bieden. Een die je zal vullen met vreugde, niet met verdriet.

Liefde die geen pijn kent, is degene die zichzelf met volwassenheid en integriteit aanbiedt zonder er iets voor terug te vragen. In feite bestaat een relatie die zichzelf kan verrijken zonder enige emotionele chantage uit twee mensen die elkaar aanvullen. Het maakt het leven tot een mooi avontuur vol geneugten, en het paar leert er elke dag van.

Afbeelding met dank aan: David Renshaw


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.