Aangeleerde angsten, de angsten die je van anderen opdoet

Veel van je angsten zijn aangeleerd. Soms geven je ouders of de omgeving ze door aan jou. Is er een manier om van ze af te komen?
Aangeleerde angsten, de angsten die je van anderen opdoet

Laatste update: 16 oktober, 2021

Aangeleerde angsten zijn niet geïntegreerd in je hersenen. In feite worden ze op jou geprojecteerd door anderen, vooral je ouders. Het zijn angsten die je om je heen weerspiegeld ziet en die op de een of andere manier in je gegrift worden.

Mensen zijn, net als andere levende organismen, ‘ontworpen’ om van hun omgeving te leren en te overleven. Als je vader bijvoorbeeld bang is voor honden, leer je al vroeg dat je jezelf misschien tegen deze dieren moet beschermen.

De psycholoog John B. Watson beweerde dat alle angsten aangeleerd zijn, niet aangeboren. Sommige deskundigen zijn het daar niet mee eens. Toch is het duidelijk dat je de volwassenheid bereikt met veel meer angsten dan waarmee je op de wereld kwam. Bovendien, als we het over angsten hebben, bedoelen we niet alleen dingen als spinnen, hoogtes, ratten of clowns.

In feite worden veel van je angsten bepaald door onzichtbare entiteiten. Bijvoorbeeld angst om te falen, niet aardig gevonden te worden, in de steek gelaten te worden, anderen in de steek te laten, enz. Veel van deze angsten leer je door je relaties met de mensen om je heen.

Een man die naar zijn schaduw kijkt

Wat zijn aangeleerde angsten?

Woody Allen zei dat je angsten je beste vrienden zijn. Ze misleiden je nooit en laten je niet in de steek. Wat zou je tenslotte zonder hen doen? Je zou het eigenlijk veel beter doen als je veel van je angsten zou kunnen wegnemen. Dit komt omdat ze je hersenen vergiftigen met twijfels en onzekerheden die je potentieel van kinds af aan hebben beperkt.

Waarom gebeurt dit? Deze aangeleerde angsten zijn het resultaat van evolutie. Om je aan te passen aan een omgeving, is het niet voldoende om te reageren op de instincten die je vertellen donkere plekken te vermijden of te vluchten voor roofdieren. Sterker nog, je moet continu nieuwe informatie en data integreren waarmee je dagelijks kunt functioneren.

Het probleem is dat veel van je aangeleerde angsten niet nuttig of praktisch zijn. Dit komt omdat ze voortkomen uit een irrationeel proces.

Bijvoorbeeld wat we hierboven hebben uitgelegd over de angst voor honden. Dit laat zien hoe cognitieve en sociaal aangeleerde angsten de fylogenetische mechanismen van angstconditionering beïnvloeden. Laten we eens kijken hoe en waarom dit gebeurt.

De houding en het gedrag van hechtingsfiguren

Ouders kunnen hun kinderen vertellen dat iets gevaarlijk is en dat ze het niet mogen aanraken. Hoewel baby’s geen taal begrijpen, nemen ze nog steeds de angsten van hun ouders in zich op via hun uitdrukkingen, houdingen en gedragingen.

Het gedrag van jouw gehechtheidsfiguren is fundamenteel en essentieel voor je veiligheid, welzijn en vertrouwen. Maar ze kunnen ook angst en bezorgdheid overbrengen.

Dit kan worden aangetoond in situaties van gewapende conflicten, waar jonge kinderen angst ontwikkelen voor bepaalde geluiden of beelden wanneer ze de reacties van hun familieleden daarop zien.

Bovendien zijn jonge kinderen experts in non-verbale taal. Als ze bijvoorbeeld zien dat hun moeder bang is voor vogels, leren ze dat vogels gevaarlijk zijn.

Leren bang te zijn voor waar anderen bang voor zijn, maakt deel uit van het repertoire van de hersenen

Je zou kunnen denken dat deze aangeleerde angsten ontstaan omdat je als kind je angsten niet kunt rationaliseren. Op basis hiervan zou je denken dat je bij het bereiken van de volwassenheid zou begrijpen dat veel van die angsten niet logisch of praktisch zijn.

Dit is echter niet altijd gemakkelijk. Jezelf van deze angsten bevrijden is niet hetzelfde als een rugzak afdoen. Columbia University heeft onderzoeken uitgevoerd die suggereren dat aangeleerde angsten een onderdeel worden van het repertoire van je hersenen.

Met andere woorden, aangeleerde angsten maken deel uit van je sociale leren en je bent geprogrammeerd om ze uit te voeren.

Gebieden van de hersenen, zoals de amygdala, de mediale prefrontale cortex en de superieure temporale sulcus, worden geassocieerd met de sociale cognitie van angst. Daarom, hoe graag je ook de schaduw van die aangeleerde angsten wilt verwijderen, het is niet iets dat je snel kunt doen, omdat deze irrationele angsten in je neurale fundamenten worden geïnjecteerd.

Een baby die huilt

Hoe je jezelf kunt bevrijden van aangeleerde angsten

Bang zijn is normaal. Per slot van rekening heeft angst ons voortbestaan gegarandeerd. Toch zijn veel van deze angsten irrationeel. Ze kunnen zelfs je leven overnemen en domineren.

Hoe kun je omgaan met deze aangeleerde angsten? Alleen proberen “moedig te zijn” is niet genoeg, omdat je te maken hebt met iets dat steeds sterker wordt. Je kunt proberen deze angsten te rationaliseren of aan te pakken.

Je moet ze uit je geest filteren en begrijpen dat je ze van anderen hebt geleerd. Dan moet je de bedreigende stimuli benaderen. Mogelijk moet je voor deze stap worden begeleid door een expert op dit gebied. Alleen dan zul je jezelf kunnen bevrijden uit de gevangenis van angsten.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.