Laat je emoties los: vijf dingen om over na te denken

Laat je emoties los: vijf dingen om over na te denken
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

Emoties stellen ons in staat om met anderen om te gaan, maar we hebben de neiging om ze te verbergen. Laat je emoties los om ze te kunnen uiten en te verwerken met deze vijf tips.

Er zijn vier essentiële of basisemoties (hoewel sommigen beweren dat er meer zijn): bedroefdheid, woede, angst en blijdschap. Van deze groep is er maar één die wij als positief ervaren. Dit is echter een waarde die de maatschappij ons opdringt; het is niet inherent. Het maken van het onderscheid tussen negatief en positief kan dus een belemmering zijn als je je emoties wilt loslaten.

Door de ervaringen die we hebben opgedaan toen we kwetsbaar en gekwetst waren, verbergen we ons verdriet door een beeld van kracht te projecteren. We drukken onze woede niet uit, omdat we bang zijn voor de afkeuring van anderen. We verbergen de angst waardoor we onze vreugde in toom houden, omdat we vaak niet de aandacht op onszelf willen vestigen door spontane emotie uit te drukken.

Twijfels, angsten en onzekerheden weerhouden ons ervan om uit te drukken wat van nature zou moeten worden uitgedrukt.

1. Laat je emoties los: vergeet niet dat je emoties belangrijk zijn

Bovenstaande situaties zijn het resultaat van het ‘onderschatten’ van je emoties en hun belang in vergelijking met bijvoorbeeld intelligentie. Je zou kunnen denken dat emoties je zwak maken. Als je hier de hele tijd over nadenkt, onderdruk je je emoties en veroorzaken ze problemen.

Door geen belang te hechten aan je emoties word je een expert in het ‘inslikken’ van alles wat je niet wilt voelen. Maar dit zal ervoor zorgen dat je je op de lange termijn erg slecht voelt. Je zult merken dat de opgebouwde emoties meer zijn dan je aan kunt. Je zult gaan vechten voor controle en beginnen te stikken.

Twee gezichten

Wil je dat deze emoties je overmeesteren in een werkvergadering, zodat je bij het kleinste probleem ontploft? Wil je een vriend afsnauwen vanwege de jaloezie die je al maanden koestert? Als je deze situaties ooit hebt meegemaakt of ze wilt vermijden is het tijd om de manier waarop je je emoties beheert te veranderen. Laat je emoties los!

2. Laat je emoties los, maar wees je ervan bewust wanneer je dit doet

Misschien probeerde je je emoties een keer los te laten en kreeg je een verschrikkelijk schuldgevoel. Dit gebeurt wanneer je je emoties uitdrukt zonder je ervan bewust te zijn. Vergeet niet dat we op een goede manier moeten communiceren, en de andere persoon moeten respecteren.

Een gebrek aan bewustzijn is ook duidelijk wanneer je je emoties zo ver onderdrukt dat je uiteindelijk spontaan explodeert. Als je dat doet, heb je geen genade, het maakt je niet uit wie je in de weg zit.

Daarom is het beter om je emoties te uiten op jouw voorwaarden, en wanneer je de controle hebt. Open je ogen en leef je in in de persoon die je voor je hebt. Op deze manier voorkom je dat je iemand anders of jezelf pijn doet omdat je de situatie niet goed wist te beheersen.

3. Wacht niet, spreek emoties uit wanneer dit moet

De sleutel om te voorkomen dat je emoties uit de hand lopen, is om jezelf uit te drukken wanneer dat nodig is. Dat betekent echter niet dat je dat in elke situatie kunt doen. Tijdens een sollicitatiegesprek of een vergelijkbare situatie zou het niet gepast zijn om sterke emoties te uiten.

Echter, in deze gevallen moet je ervoor zorgen dat je die emoties uitdrukt zodra dat kan. Waar voel je je veilig om je emoties los te laten? Waar heb je het vertrouwen om uit te drukken wat diep vanbinnen zit? Ga er heen en stel jezelf open.

Als je boos bent, kun je op een kussen slaan of tegen een bal schoppen. Als je bang bent, laat jezelf dan beven. Huil als je verdrietig bent. Schreeuwen als je wilt schreeuwen. Vraag iemand om een knuffel als je moet worden vastgehouden.

Vrouw met bloemen

4. Pas op voor cyclische emoties

Emoties duren meestal niet lang. Denk aan vreugde: het is kortstondig. Het duurt niet uren en uren. Wanneer een emotie echter langer duurt dan ‘normaal’, gaan we van praten over een emotie naar praten over een emotionele toestand.

Je kunt je bijvoorbeeld verdrietig voelen, maar als dit verdriet je gedachten begint te beheersen en rondgaat in cirkels waardoor je angstig wordt, houd je die emotie gevangen. Dit verhindert dat ze haar natuurlijke beloop volgt.

We moeten leren vast te stellen wanneer we de emotie los moeten laten. We moeten oppassen dat we deze gedachten niet te lang voeden met onze onzekerheden, angsten en overtuigingen. Soms maken we van een mug een olifant.

5. Laat je emoties los, maar houd rekening met je omgeving

Als je je in een omgeving bevindt waar je voortdurend wordt verteld dat je niet moet huilen, dat je normaal moet doen, of niet zoveel moet lachen, weet dan dat je het recht hebt om jezelf uit te drukken. Doe het uit respect voor jezelf en anderen.

Het belangrijkste is dat je niet stopt met uitdrukken wat je voelt, alleen maar omdat anderen erdoor van streek raken. Hoewel de samenleving ons probeert te leren onze emoties te verbergen, is het geen gezonde keuze. Als je je emoties moet uiten, doe het dan. Er is niets mis mee!

“Wanneer je je emoties tot uitdrukking brengt, vergeet dan niet: doe jezelf geen kwaad en doe anderen geen kwaad.”

-Martha Sialer-

Tijdens ons hele leven wordt ons voortdurend verteld dat we onze emoties niet moeten uiten. Uiteindelijk hebben we de gewoonte om alles wat we willen zeggen en uitdrukken binnen te houden. En we kwetsen onszelf met deze schadelijke gewoonte.

We moeten ons niet laten vergiftigen door onze emoties, alleen maar omdat andere mensen van streek kunnen raken als we ze uiten. Als we onze emoties onderdrukken, woekeren ze in onze hersenen en nemen ze onze gedachten over, die langer duren dan zou moeten. Dit alles kunnen we voorkomen. Laat je emoties los.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.