Irvin Yalom's aanbevelingen voor nieuwe psychotherapeuten

Begin je aan je professionele carrière op klinisch psychologisch gebied? Zo ja, dan geven we je in dit artikel enkele aanbevelingen van een van de meest prestigieuze en ervaren professoren van de Stanford Universiteit.
Irvin Yalom's aanbevelingen voor nieuwe psychotherapeuten
Sharon Laura Capeluto

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sharon Laura Capeluto.

Laatste update: 27 december, 2022

Angst en onzekerheid zijn normale reacties wanneer iemand van ons een reis begint naar nieuwe doelen. Daarom is het normaal dat nieuwe psychotherapeuten zich zenuwachtig voelen voor hun eerste consult. Ze zien echter al snel hoe, hoewel niet helemaal verdwenen, deze bezorgdheid afneemt naarmate hun professionele carrière vordert.

Irvin Yalom is hoogleraar aan de Stanford Universiteit (VS). Zijn belangrijkste werken zijn The Gift of Therapy: Een open brief aan een nieuwe generatie therapeuten en hun patiënten. Daarin deelt hij een reeks aanbevelingen, gebaseerd op zijn jarenlange beroepspraktijk en gesprekken met andere psychologen die uiteindelijk ook succesvolle beroepscarrières ontwikkelden.

Hier geven we je een lijst van Irvin Yalom’s aanbevelingen voor nieuwe psychotherapeuten.

9 aanbevelingen voor nieuwe psychotherapeuten

1. Psychotherapeut en patiënt: medereizigers

Vertrouwen tussen cliënt/patiënt en therapeut is een conditio sine qua non voor succesvolle evaluatie en interventie. Tegenwoordig zijn er verschillende termen die deze relatie proberen te beschrijven. Bijvoorbeeld patiënt/therapeut, cliënt/counselor, en analysant/analist. Elke professional kiest zelf hoe hij de mensen die hij dient wil noemen en hoe hij liever genoemd wil worden.

Irvin Yalom stelt voor de band te beschouwen als het soort dat op natuurlijke wijze tot stand zou komen tussen twee reisgenoten.

In feite stelt hij een vernieuwing voor van de traditionele en uitgesproken asymmetrische relatie tussen de “dokter” en de “zieken” of de “wijze” versus de “onwetende.” Integendeel, hij streeft naar een bidirectionele en dynamische band tussen twee menselijke wezens.

Vrouw in therapie

2. Geef positieve steun

Door cliënt of patiënt te worden, wekken mensen een reeks verwachtingen op rond de psychotherapeut en de gebeurtenissen die in het therapeutisch proces plaatsvinden . In feite zouden ze zowel positieve steun moeten verwachten als ontvangen.

Het bieden van positieve steun is essentieel in individuele therapie. Het betekent het herkennen en benutten van de deugden van de cliënt. Bijvoorbeeld hun moed om wonden uit het verleden onder ogen te zien, hun sociale vaardigheden, vriendelijkheid, gevoel voor humor, betrokkenheid bij de therapeutische ruimte, enz.

“Houd de grote macht van de therapeut in gedachten – macht die voor een deel voortkomt uit het feit dat we toegang hebben tot de meest intieme levensgebeurtenissen, gedachten en fantasieën van onze patiënten. Acceptatie en steun van iemand die je zo intiem kent is enorm bevestigend.”

-Irvin Yalom-

3. Wees empathisch

Duizenden jaren geleden zei Terence: Ik ben mens en ik denk dat niets menselijks mij vreemd is.” Zonder twijfel is het vermogen tot empathie een van de grote vaardigheden die een psychotherapeut moet bezitten.

Het betekent weten wie er voor ons zit en door hun ogen kunnen kijken. Soms is het echter uiterst ingewikkeld om te weten wat ze voelen. In feite zouden we kunnen aannemen dat zij hetzelfde voelen als wij. Maar iedereen bekijkt de wereld vanuit zijn eigen perspectief. Als we daarom de persoonlijke geschiedenis van een cliënt kennen, kunnen we ons beter in hem inleven.

4. Zorg voor onze cliënten

Het is waar dat onze cliënten niet onze vrienden zijn. We nodigen ze tenslotte niet uit op onze verjaardagsfeestjes of bellen ze als we ziek zijn. Toch zijn het mensen waar we om geven, en daar is niets mis mee.

Inderdaad verdwijnen cliënten niet uit onze gedachten aan het eind van elke sessie tot het begin van de volgende. We worden vaak aan hen herinnerd, we komen met ideeën over de behandeling en ze kunnen zelfs in onze dromen opduiken. We moeten toestaan dat onze patiënten ons beïnvloeden en veranderen.

5. Erken onze eigen fouten

Als we voor het eerst beginnen als psycholoog zijn we nog maar net begonnen aan onze psychotherapeutische reis. Daarom zullen we vaak fouten maken. Dat zullen we echter blijven doen tot de dag van ons laatste consult. Dat komt omdat we mensen zijn en menselijke wezens fouten maken.

Het is belangrijk om onze fouten te herkennen en toe te geven. Elke poging om ze te ontkennen of te verbergen zal uiteindelijk alleen maar tegen ons werken.

6. Gebruik de informatie die onze emoties ons geven

Emoties bevatten waardevolle informatie voor het verloop van elk therapeutisch proces. Daarom is het raadzaam dat we onze eigen emotionele toestand niet uit het oog verliezen tijdens evaluaties, interventies en follow-ups.

7. Vermijd de valse genezing

De eerste psychoanalytici noemden de overdrachtskuur een valse genezing. Dit is de schijnbare substantiële en plotselinge verbetering die optreedt alleen omdat een therapeut als versterking is toegetreden tot de sociale kring van steun van de patiënt/cliëntpersoon.

Het is gevaarlijk om deze verbetering aan te nemen als een product van de therapeutische interventie, want dat is niet echt zo. In feite is de therapeutische relatie een vluchtig element, een kanaal, en geen middel dat de cliënt zelfstandiger maakt.

8. Onze cliënten helpen verantwoordelijkheid voor zichzelf te nemen

Dat cliënten de leiding nemen over hun eigen leven en over wat ze doen en voelen is een van de grote doelstellingen van psychotherapie. Cliënten moeten inderdaad in staat zijn om af te stappen van de slachtofferpositie en niet langer volhouden dat al hun problemen worden verklaard door externe factoren. Bijvoorbeeld het handelen van andere mensen, sociaal onrecht of politiek wanbeleid.

Als psychotherapeuten moeten we hen aanmoedigen verantwoordelijkheid te nemen. Hoe ze dat doen hangt van ons af.

“Sommigen komen snel tot een begrip van hun rol in hun ongemak: anderen vinden het nemen van verantwoordelijkheid zo moeilijk dat het het grootste deel van de therapie vormt, en als die stap eenmaal gezet is, kan therapeutische verandering bijna automatisch en moeiteloos plaatsvinden.”

-Irvin Yalom-

Man in therapie

9. Onderga therapie

Goede psychotherapeuten ondergaan of hebben therapie ondergaan. Simpelweg omdat wij als psychotherapeuten onze belangrijkste instrumenten zijn. We moeten onszelf kennen en werken aan zelfkennis. In feite moeten we ons kunnen verdiepen in onze eigen geschiedenis en onze donkere kanten onder ogen zien.

In feite vormt therapie een uitstekende trainingsmogelijkheid. We moeten afstand kunnen nemen van sektarisme met betrekking tot de therapeutische benadering en de bestaande diversiteit kunnen waarderen. Wat is een betere manier om een bepaalde trend te leren kennen dan door je er als consulent in te verdiepen?


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Ciracì, F. (2008). Irvin Yalom y la filosofia come terapia. Irvin Yalom y la filosofia come terapia , 1000-1005.
  • Irvin, Yalom (2002). El don de la terapia. Carta abierta a una nueva generacion de terapeutas y a sus pacientes. Ediciones Destino.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.