Neem de teugels van je eigen leven in handen

Neem de teugels van je eigen leven in handen

Laatste update: 07 maart, 2019

De meeste mensen verwachten dat ze wakker worden en al hun problemen opgelost zijn, als bij toverslag. Hoewel dit ideaal zou zijn, is het geen functionele manier van denken. Daarom is het beste wat je kunt doen de teugels van je eigen leven in handen nemen.

Hoe vaak hebben we al niet dingen gezegd als op een dag zal alles beter worden? Om een vreemde reden hebben we de neiging om te denken dat een externe factor dingen zal veranderen wanneer het leven niet onze kant op gaat. We zijn ervan overtuigd dat iets plotseling de manier waarop het leven gaat zal veranderen en alles dan beter zal worden.

Het lijkt erop dat we ervan overtuigd zijn dat al onze problemen zichzelf zullen oplossen. Het leven werkt echter niet op deze manier. Het is dus belangrijk dat je je eraan herinnert dat je leven volledig van jou afhangt.

Geluk is niet iets dat klaar is. Het ontstaat vanuit jouw acties.

Dalai Lama

Een groot geheim

Een ander groot geheim is dat de problemen van het leven zichzelf gewoon niet oplossen. Als we de teugels van ons eigen leven in handen willen nemen, moeten we zelf het werk doen. Veel mensen willen hun partner verlaten of uit een ongemakkelijke situatie stappen, maar kunnen er gewoon niet aan toe komen om de beslissing te nemen.

Sommige mensen klagen ook keer op keer over hoe verschrikkelijk hun leven is, maar zijn niet in staat om te zien dat ze hier deels zelf schuld aan hebben.

Slachtofferschap betekent dat we onszelf als slachtoffer beschouwen van alles wat er om ons heen gebeurt. We zijn ons niet bewust van de macht die we hebben over ons eigen leven om onze situatie te veranderen.

We geven anderen vaak de schuld voor alles wat er in ons leven misgaat. Dit is zonder twijfel een van de meest schadelijke dingen die we kunnen doen.

Wij kunnen kiezen wie we willen zijn

Als we dit blijven doen, worden we passieve deelnemers aan ons leven. We zullen geen actie kunnen ondernemen om iets te veranderen. Zinnen als alleen slechte dingen overkomen mij zijn geen constructieve mantra’s.

Iedereen maakt moeilijke situaties mee, die ze moeten overwinnen. Soms maken we zelfs achter elkaar alleen maar positieve dingen mee, en andere keren gebeurt ditzelfde bij negatieve situaties.

Silhouet van man op het strand

Een groot deel van ons leven is afhankelijk van hoe we met onze situaties omgaan, hoe negatief ze ook mogen zijn. Sommige mensen blijven glimlachen tijdens moeilijke tijden, terwijl anderen alleen maar klagen en alleen maar op een negatieve manier naar zichzelf en anderen kijken.

Het beste van dit alles is dat jij zelf kunt kiezen welk soort persoon je wilt zijn. Je hebt de macht om rust te kiezen boven angst, bij elk klein ding dat in je leven gebeurt. Neem de teugels van je eigen leven in handen!

Laat de verandering beginnen

In het boeddhisme is er een term die de wet van oorzaak en gevolg beschrijft, die bekend is als karma. Volgens de wet van karma zul je positieve vruchten plukken als je positieve zaden plant.

Wat heeft dit te maken met veranderingen in ons leven? Nou, als je wil dat je leven verandert, moet je actie ondernemen. Niets kan je van jezelf redden. Alle energie die je verspilt door te dromen over een beter leven, kun je investeren in het daadwerkelijk nemen van stappen naar dat betere leven.

Met andere woorden, je kunt de teugels van je eigen leven in handen nemen. Als je daarmee je verandering begint te planten, komt die verandering zeker op gang.

Verandering is niet eenvoudig. Het vereist inspanning en niet iedereen wil ervoor werken. We kunnen echter niet doen alsof we ons leven willen veranderen, zonder de manier waarop we handelen ook te veranderen.

Gedragspatronen zijn de vijand

We hebben de neiging om op een bepaalde manier te handelen vanwege de patronen die we in de loop der jaren hebben verzameld. Wat betekent dit? Het betekent dat we onze problemen proberen op te lossen door hetzelfde gedrag te herhalen. We blijven dit doen, ondanks het feit dat we merken dat het niet de juiste manier is om onze problemen op te lossen.

Heb je ooit vrienden of klasgenoten gehad die, ondanks het feit dat ze de hele dag zitten te studeren, toch niet slagen voor hun proefwerken? De meesten van ons kennen wel iemand die hardnekkig dingen op dezelfde manier blijft doen, ondanks het feit dat het geen goede resultaten oplevert.

Ze geloven dat ze gewoon niet hard genoeg werken. Dat is echter niet het probleem. Het echte probleem zit hem in de manier waarop ze iets doen.

Daar moeten we ons op richten. We moeten werken aan het veranderen van de methodologie die ons niet de resultaten geeft die we willen.

De teugels van je eigen leven in handen nemen vereist actie en inspanning.

De eerste stappen om de teugels van je eigen leven in handen te nemen

De eerste stap die je moet zetten om de teugels van je eigen leven in handen te kunnen nemen, is het analyseren van de dingen die je wilt veranderen. Het is belangrijk om oprecht te zijn tegen jezelf.

We hebben de neiging om vaak tegen onszelf te liegen, met als doel het vermijden van het identificeren van onze zwakheden. Dit is een grote fout. Oprechtheid is iets wat we intern zullen toepassen en we hoeven deze dingen voor niemand anders uit te drukken als we dat niet willen.

Verdrietige vrouw

De volgende stap is het analyseren van de dingen die je tot nu toe hebt gedaan en die hebben geleid tot je huidige situatie. Welke strategieën heb je toegepast? Waarom kom je altijd in dezelfde situaties terecht? Hoe kun je een verandering creëren in de richting die je op wilt gaan?

We moeten onze acties analyseren en kijken of onze strategie bestaat uit het keer op keer herhalen van hetzelfde. Als dit het geval is, is het tijd om te veranderen.

Wat doe je dan?

De derde stap om je te helpen de teugels van je eigen leven in handen te nemen, is misschien wel de belangrijkste. Deze stap bestaat uit het achterlaten van je angsten. Angst is een primaire emotie die nodig is om in gevaarlijke situaties te overleven.

Het kan echter een probleem zijn als het deel gaat uitmaken van ons dagelijks leven. Deze emotie heeft de neiging om ons te verlammen en ons vast te houden in onze comfortzone.

We geven de voorkeur aan het blijven hangen in onze slechte situatie, boven het uitproberen van iets nieuws, simpelweg omdat we bang zijn voor wat er kan gebeuren als we dingen veranderen. We zijn ook bang om bepaalde dingen in ons leven los te laten.

In plaats van op de bank te zitten wachten tot er iets verandert in ons leven, moeten we actie ondernemen. Werk aan het verkrijgen van wat meer zelfvertrouwen. Zodra je dit doet, zul je resultaten zien die je nooit voor mogelijk had gehouden.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.