Even ontsnappen voor perspectief en reflectie

Eén manier om angst te verlichten en in contact te komen met je ware zelf en je echte behoeften is door wat afstand te nemen. Om dat te doen hoef je echter niet het vliegtuig te nemen. Soms is het enige wat je nodig hebt, een lange wandeling in je eentje om tot rust te komen en de dingen "helderder te zien."
Even ontsnappen voor perspectief en reflectie
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Even ontsnappen kan een geweldige manier zijn om perspectief te krijgen en je tijdelijk te verwijderen van de dingen waar je dichtbij staat. Het kan je helpen om betere beslissingen te nemen en je gedachten, verlangens en emoties te verhelderen.

Het is echter is niet altijd gemakkelijk om te doen. Dat komt omdat we de neiging hebben gehecht te zijn aan onze onmiddellijke werkelijkheid. Het is echter waarachtig de moeite waard om het uit te proberen.

Dit is een feit dat we interessant vinden. Menselijke wezens zijn op bijna elk moment in hun leven deskundigen in het creëren van afstand. Vaak leidt dit echter tot een hyperactieve en afgeleide geest.

Dan raak je verloren in het web van je zorgen, dwalende gedachten en herinneringen. Dat soort geestelijke processen helpen niet, ze zijn niet nuttig. Ze kunnen je gemakkelijk uitputten.

In zijn boek Focus heeft Daniel Goleman het over hoe we onze aandacht moeten trainen. Het klinkt misschien vreemd maar één manier om dat te doen is door een specifieke vorm van afstand te nemen.

Het is het soort afstand waar jouw hersenen het anker van zinloze mentale geluid ophalen en naar een rustige, stille zee varen. Het gaat over naar een plek gaan waar je je kan focussen op wat belangrijk is. Blijf verder lezen en ontdek de stappen die je zullen helpen om het uit te voeren.

“Gevoelens ordenen in dienst van een doel is essentieel om aandacht te schenken, voor zelfmotivatie en beheersing en voor creativiteit. Emotionele zelfcontrole – bevrediging uitstellen en impulsiviteit verstikken – ligt aan de basis van elke vorm van verwezenlijking.”

-Daniel Goleman-

Perspectief en beslissingen nemen

Ontsnappen voor perspectief: de sleutel tot betere beslissingen nemen

In de wereld van de psychologie duikt een nieuwe term op. Men noemt het “afstand nemen van jezelf.” Dit is een fascinerend begrip dat verband houdt met dingen als de beheersing van stress en angstgevoelens verbeteren. Een deel daarvan omvat beter beslissingen nemen en je creatieve proces de ruimte te geven om te ontdekken.

Over het onderwerp zijn er meerdere studies. Leden van de departementen psychologie van belangrijke universiteiten overal in de Verenigde Staten hebben in 2018 dit onderzoek gepubliceerd.

Dr. Michael Duckworth en Dr. Al Kross stelden dat de eenvoudige handeling als kijken naar een ontspannend, opvallend landschap je kan helpen om te ontsnappen aan je onmiddellijke werkelijkheid en in contact te komen met jezelf.

Weggaan in functie van perspectief betekent met andere woorden niet dat jij je koffers hoeft pakken. Je hoeft zelfs niet meer dan een kilometer te lopen om jezelf fysiek af te zonderen van je dagelijkse leven en omgeving.

In de meeste gevallen is het voldoende dat je leert hoe je op een geestelijke manier afstand van jezelf kan nemen. Dit kan duizenden onverwachte voordelen bieden.

De kunst om de wereld in de tweede persoon te zien

In termen van de psychologie is er één ding waarover we het veel hebben: het belang van te leren om in het heden aanwezig te zijn. We focussen ook veel op hoe belangrijk het is om in staat te zijn samen te vallen met jouw gedachten en behoeften.

In sommige gevallen neemt dat de vorm aan van ontsnappen om op die manier wat perspectief te krijgen. Eén manier om dat te doen is door jezelf en de wereld in de tweede persoon te zien.

Je vraagt je wellicht af wat dit voor zin heeft. Wel, het is een geweldige manier om het volume van jouw emotionele lawaai lager te zetten. Het betekent dat je in staat ben om op een vriendelijke maar directe manier met jezelf te praten.

Bovendien laat het je op objectieve, rustige en bewuste wijze je innerlijke wereld te ontleden. Is er een betere manier om dat te doen dan door naar een rustige plek te gaan? Hier zijn enkele tips voor je innerlijke dialoog:

  • Wat zit je dwars?
  • Dus, wat is volgens jou op dit moment de beste keuze?
  • Wat kan je doen op dit probleem op te lossen?
  • Onthoud: je verdient om gelukkig te zijn maar je moet dapper zijn. Alles komt goed.

Afstand nemen van jezelf is een manier om kortstondig jouw op jezelf gerichte innerlijke monoloog uit te zetten. Vanaf daar kan je je leven vanuit een rustigere emotionele plek en los van je ego evalueren.

Psychologische afstand

Psychologische afstand als een instrument voor welzijn

Zoals je kan zien, hoef je geen kilometers ver weg te gaan om perspectief te krijgen. In veel gevallen naar de andere kant van de wereld reizen je niet helpen om je zorgen en problemen uit de weg te gaan. Dat is een eenvoudig feit. Wat je echt kan helpen, is leren hoe je psychologische afstand kan creëren.

“Psychologische afstand” is een term die door verschillende onderzoeken ondersteund wordt. Dr. Yaacov Thope, een professor psychologie aan de universiteit van New York, heeft hierover een interessant onderzoek uitgevoerd. Dit is wat hij ontdekt heeft:

  • Soms moet je jezelf voorbij het hier en nu meenemen. Dit betekent dat je jouw geest naar een rustige plek brengt waar je objectiever kan zijn over stressmomenten. Het is ook een manier om te vermijden dat specifieke omstandigheden, gedragingen en prikkels je te veel raken.
  • Psychologisch afstand nemen kan je helpen om een gezondere dialoog met jezelf tot stand te brengen. Het betekent dingen zeggen als “Laat dat jou niet raken,” “Denk aan wat best is voor jou” en “Kies datgene wat goed is voor jouw welzijn”.

Tot slot is het belangrijk te begrijpen hoeveel invloed ontsnappen voor perspectief kan hebben op je psychologische toestand.

Jezelf trainen om op een geestelijke manier te ontsnappen kan je helpen om de dagelijkse stress veel beter te hanteren. Dit gezegd hebbende kan echte fysieke afstand zoals op reis gaan, ook heel therapeutisch en bevredigend zijn.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Trope, Yaacov, Liberman, Nira (2010) Construal-level theory of psychological distance. Psychological Review, Vol 117(2), Apr 2010, 440-463 https://psycnet.apa.org/doiLanding?doi=10.1037%2Fa0018963
  • White, R. E., Kuehn, M. M., Duckworth, A. L., Kross, E., & Ayduk, Ö. (2018). Focusing on the future from afar: Self-distancing from future stressors facilitates adaptive coping. Emotion. Advance online publication.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.