Hoe kunnen we in een luide wereld innerlijke stilte vinden?

Hoe kunnen we in een luide wereld innerlijke stilte vinden?
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 22 april, 2019

Innerlijke stilte is een heel oud begrip dat nu opnieuw aandacht krijgt. Om te begrijpen waarover het gaat, moeten we nadenken over het lawaai in de wereld. Dit heeft niet alleen te maken met de harde geluiden die we elke dag in de stad horen. Het gaat ook over de velen elementen die onze rust verstoren. Hoe kunnen we in deze luide wereld innerlijke stilte vinden?

Er is zowel innerlijk stilte als de stilte om ons heen. De laatste vorm is de afwezigheid van geluiden, de schitterende toestand waarbij uitwendig lawaai verdwijnt. Anderzijds is innerlijke stilte de subjectieve toestand waarbij er geen elementen zijn die onze rust verstoren.

Innerlijke stilte en uitwendige stilte zijn positief voor de hersenen. De afwezigheid van geluiden en prikkels moedigen een unieke manier van ontspanning aan. Dit ontbreken van geluiden laat ons herleven en verheldert de geest. Het matigt ook onze emoties. Er is niets beter dan stilte om onszelf te helpen vernieuwen.

“Alle problemen van de mensheid zijn afkomstig van het onvermogen van de mens om in stilte alleen in een kamer te zitten.”

-Blaise Pascal-

Innerlijke stilte en in contact komen met onszelf

Mensen moeten met de eindeloze prikkels omgaan waaraan ze elke dag blootgesteld worden. Het meest zorgwekkend is echter dat een groot deel van die prikkels een vorm van dringendheid en druk op ons uitoefenen. Vóór we ‘s morgens wakker worden, hebben we al duizenden dingen om ons zorgen over te maken.

Innerlijke stilte en in contact komen met onszelf

Bovendien berooft de technologie ons van een groot deel van onze tijd. Misschien heeft het te maken met ons werk of omdat we een verslaving aan sociale media ontwikkeld hebben. De platforms op sociale media zijn ruimten om in contact met anderen te komen. We voelen dan de aanhoudende drang om ze te checken.

In die situaties is het bijna onmogelijk om een gezond contact met onszelf tot stand te brengen. Om dit te doen moeten we immers ruimte maken voor innerlijke stilte.

Dit betekent dat we het volume van de prikkels zoveel mogelijk moeten verlagen. We moeten wat tijd vrijmaken voor onszelf zodat we terug kunnen kunnen keren naar onze eigen gedachten en emoties en ermee omgaan.

In een luide wereld leven

Innerlijke en uitwendige stilte zijn nauw met elkaar verbonden. Tegenwoordig worden we aan meer auditieve prikkels blootgesteld dan tientallen jaren geleden. Uitwendige geluiden eisen voortdurend onze aandacht op. Een luide sirene, een lawaaierige motor of het geluid van een nieuw bericht op onze telefoon. Het gebeurt allemaal te vaak.

In een luide wereld leven

Soms hebben we het gevoel alsof we willen weglopen naar een plek waar geen geluiden zijn. Deze plaatsen zijn immers rustig. Het is echter niet altijd mogelijk om wat tijd vrij te maken voor onszelf. Dat heeft te maken met onze verantwoordelijkheden.

Je hoeft niet te beginnen met yoga of meditatie te beoefenen. Eigenlijk hoef je slechts één ding te doen: de prikkels verminderen waaraan je blootgesteld wordt. Hou op met het gevoel te hebben dat je verplicht bent om absoluut alles te doen dat je vooropgesteld hebt en doe alleen het essentiële.

Luisteren naar onszelf en innerlijke stilte vinden

Wanneer we geen momenten van innerlijke stilte hebben, dan zijn we vaak meer gespannen. Na verloop van tijd verandert die spanning dan ook in lijden. We leven met pijn en dat is geen manier van leven.

Om uit die toestand te raken moeten we grenzen leren stellen. We moeten dus zowel de prikkels om ons heen als de onnodige verplichtingen die we onszelf opleggen, onder controle houden.

De eerste grens die we in deze wereld waarin we leven, moeten stellen, is uiteraard aan de technologie. We brengen zoveel tijd door op sociale media en met onze mails checken. We denken immers dat die dingen in ons leven belangrijk zijn. Dat zijn ze echter niet. Ze stelen waardevolle momenten. Bovendien laten ze niet toe dat we onszelf horen.

Luisteren naar onszelf en innerlijke stilte vinden

Omgaan met technologie

Er is iets dat hierbij kan helpen. Zorg bijvoorbeeld dat je twee telefoons hebt: één voor het werk en één voor persoonlijke dingen. Zodra je stopt met werken, kan je dan jouw werktelefoon uitzetten. Zet hem pas de volgende dag opnieuw aan.

En ook dit moet je onthouden. Het is altijd goed om even stil te staan en na te denken over wat de sociale media eigenlijk bijdragen aan je leven. Wellicht stel je dan vast dat er weinig of geen bijdrage is. Je zal dan dus waarschijnlijk gemotiveerd zijn om op te houden met ze zo vaak te controleren.

Jouw innerlijke stilt zal je ook helpen luisteren naar wat jouw lichaam jou vertelt. Wat zijn de klachten, de pijn, het genot van je lichaam? Je hebt die stilte nodig om jezelf te herontdekken.

Je moet die innerlijke stilte vinden om je gedachten en je gevoelens ten aanzien van het leven te herkennen. Innerlijke stilte is een geschenk. Hou jezelf dus niet tegen dit geschenk te ontvangen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.