De psychologische voordelen van reizen

De psychologische voordelen van reizen

Laatste update: 02 juni, 2017

Er zijn vast velen van jullie die genoeg hebben van je dagelijkse routines. Je staat vroeg op, eet ontbijt, reist naar je werk en brengt veel tijd door in de file.

Je komt aan op het kantoor om te werken en hebt een gesprek met je baas. Als het avond wordt, is het eindelijk tijd om naar huis te gaan om met je familie te zijn. Daarna komt de volgende dag, die waarschijnlijk veel hetzelfde zal zijn.

Wat een saaie manier om te leven, toch? Helaas is het wel iets dat we minstens één keer zullen ervaren als we financiële stabiliteit willen hebben, wat vooral voor een gezin met afhankelijke personen van cruciaal belang is.

Als de vakantie er eindelijk aankomt, kan het geen kwaad om een vakantiebestemming uit te zoeken die ‘zo ver weg mogelijk is’.

Naast dat het een geweldig hulpmiddel is om ons los te koppelen en onze dagelijkse problemen te vergeten, bevordert reizen ook geweldige psychologische voordelen.

Van reizen word je ruimdenkend

Er is een populair spreekwoord in het Spaans, dat betekent: ‘Kennis neemt geen ruimte in’. Net als het lezen van boeken en het bekijken van documentaires, zal reizen je cultureel verrijken. Je kunt nieuwe mensen ontmoeten, nieuwe tradities leren en gerechten proberen waarvan je niet eens wist dat ze bestonden!

Er zijn delen van de wereld die volledig verschillen van de realiteit waaraan je gewend bent. Het is daarom belangrijk om te onthouden dat je bij het bereiken van je bestemming respect moet hebben voor alles om je heen, alsof het jouw eigendom was.

Reizen helpt je toleranter en meer respectvol te worden

Als je na een reis weer thuis komt, zal je zeker een veel tolerantere en meer respectvolle persoon geworden zijn. Waarom? Nou, het ontmoeten van mensen die helemaal anders zijn dan jij bent, geeft je een meer kosmopolitische kijk op de wereld waarin je leeft.

Onthoud dat slechts een paar duizend kilometer hiervandaan er hele werelden zijn die helemaal anders zijn dan de onze. Deze werelden zijn niet beter of slechter, maar gewoon anders. Dit voordeel is gebaseerd op de essentie van het menselijk wezen: anderen respecteren en gerespecteerd worden.

Verandering is altijd iets positiefs

Aan het begin van dit artikel vertelde ik dat het soms de moeite waard is om de dagelijkse routine te verbreken en zo ver mogelijk op reis te gaan.

Nog een van de grote voordelen van reizen is dat het je helpt om je los te koppelen van alles om je heen, zelfs al is het maar voor een tijdje. Veranderingen, ongeacht wat voor veranderingen, zijn altijd positief.

Maak dus de volgende keer dat je ver weg van huis bent, gebruik van deze tijd om je geest te ‘debuggen’ en jezelf te ontdoen van al je negatieve gedachten. Neem de tijd om jezelf te vinden. Vervolgens kun je weer terug naar je werk en de dagelijkse routines met een volledig opgeladen batterij.

Dit zijn slechts enkele van de vele psychologische voordelen van reizen. Begin dus met sparen, ga op zoek naar een wereldbol, geef het een paar draaien en laat je vinger bepalen waar je naartoe zal gaan.

Nu kan ik alleen nog maar zeggen… Bon voyage!