Ho'oponopono of hoe je emotionele verantwoordelijkheid neemt

Ho'oponopono of hoe je emotionele verantwoordelijkheid neemt
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 24 oktober, 2023

Ho’oponopono is een oud begrip voor een moderne wereld. Het is de Hawaiiaanse kunst om problemen op te lossen door aandacht te schenken aan hun emotionele gevolgen. Meestal denken wij niet aan die gevolgen. Het houdt in dat je vergiffenis vraagt, jezelf corrigeert, je manieren van handelen verandert en vriendelijkheid biedt. Uiteindelijk is het een strategie die je kan toepassen om een betere geestelijke gezondheid te verwerven en emotionele verantwoordelijkheid te leren opnemen.

De oorsprong van Ho’oponopono is erg diep geworteld en bestaat al eeuwenlang op de Polynesische eilanden. Het had eerst en vooral een spirituele betekenis. Want het was verbonden met de godheid. Maar in 1976 kwam deze interessante filosofie de westerse wereld binnen en opende onze ogen.

Ik hou van jou, en als ik in jou vijandige gevoelens opgewekt hebt, spijt mij dat, en ik vraag je om vergiffenis. Dank je!

 Share

Morrnah Nalamaku Simeona, een Hawaiiaanse priesteres en genezer, heeft de traditionele ho’oponopono aangepast aan de wereld van vandaag. Men zegt dat zij de werelden van persoonlijke groei en positieve psychologie een geschenk gegeven heeft.

In het verleden beoefenden mensen ho’oponopono in groepsverband met alle familieleden. Maar tegenwoordig is het een geïndividualiseerde praktijk. Mensen kunnen het dus toepassen telkens als ze het nodig hebben. Ho’oponopono helpt je om lasten van je af te gooien, spanning te kanaliseren, je fouten te corrigeren en je problemen aan te pakken. Het leert je dus hoe je emotionele verantwoordelijkheid kan opnemen.

Emotionele verantwoordelijkheid

“Ho’oponopono” is een methode om beter samen te leven

De Hawaiianen geloofden dat we allemaal met elkaar verbonden zijn door “aka.” Aka is een “etherachtige” stof waar de energie van het leven doorheen stroomt. Maar soms is dit onzichtbare pad verzwakt door onze verschillen. Het kan ook een gevolg zijn van de problemen die we meedragen uit het verleden, leugens of woorden die we al of niet uitspreken. Dan stroomt de energie niet zo harmonieus meer. Het is ook het moment waarop pijn, problemen en stoornissen optreden.

Maar ho’oponopono helpt om je aka te zuiveren. En het heelt niet alleen je relaties met anderen. Want het helpt je ook om opnieuw in verbinding met jezelf te komen. Want er is één ding dat bepalend is voor deze filosofie: vriendelijkheid in de ruimste betekenis van het woord. Het is net als een actieve alles omvattende daad van vergiffenis die binnenin jou begint en jou zegt wat moreel, deugdzaam en nobel is.

Uiteraard is deze filosofie geen psychologie op wetenschappelijke basis. Maar zelfs al is het een spirituele traditie, toch is het erg handig om problemen op te lossen. Het is bewezen dat het doeltreffend werkt bij problemen die met misdaad te maken hebben en met conflicten tussen buren, families en verschillende etnische groepen.

Emotionele verantwoordelijkheid

Men heeft bijvoorbeeld ho’oponopono toegepast in bepaalde gevangenissen. Het was uitermate succesvol. Oudere mensen begeleidden de gevangenen om samen een oplossing voor een conflict te vinden. Het resultaat was een soort emotionele verlichting. Uiteindelijk zorgde dit ook voor een beter samenleven in de gevangenissen op Hawai.

God, ruim alles in mij op dat ervoor zorgt dat dit probleem optreedt. Laat toe dat alles wat voor alle betrokkenen volmaakt en juist is, onthuld wordt.

 Share

Hoe pas je ho’oponopono toe in je dagelijks leven 

Ho’oponopono is een code voor vergiffenis en emotionele verantwoordelijkheid. Er is één ding waarop deze filosofie de klemtoon legt. Elk conflict komt uit jezelf. Je hoeft dus met andere woorden niet op te zoek gaan naar externe dingen om die de schuld te geven. We bezitten allemaal de macht om dingen te veranderen. Want we kunnen ze door middel van vriendelijkheid, een gemeenschappelijke kracht en ethische emotionele samenhang omvormen tot het goede.

Als je ho’oponopono in je dagelijks leven wil toepassen, volg dan deze strategieën.

Emotionele verantwoordelijkheid

De vijf stappen van ho’oponopono naar emotionele verantwoordelijkheid

  • Wees je ten eerste bewust van je houdingen, gevoelens en negatieve gedragingen. Want deze dingen zonderen je af van de mensen van wie je houdt. Het beïnvloedt ook je welzijn en je persoonlijke vrijheid.
  • Vervolgens neem je de verantwoordelijkheid voor je daden. Draag de verantwoordelijkheid voor wat je wel of niet zegt, voor wat je doet of vermijdt te doen, en voor wat je niet geprobeerd hebt. Wees verantwoordelijk voor de fouten die je gemaakt hebt en voor al hun gevolgen.
  • Daarna visualiseer je liefde en voel je liefde. Probeer de genegenheid die je voor die persoon of die mensen die je verwaarloosd hebt, levendig te ervaren. Open dan een innerlijk “kanaal” naar hen.
  • Tenslotte vraag je vergiffenis. Wees echter voorzichtig. Want in de westerse cultuur zeggen we meestal “het spijt me.” We denken dan dat daarmee de kous af is. Maar om de volledige cyclus op de juiste manier af te maken, moet je ook de vergiffenis van de andere persoon krijgen. Je moet hen dus met andere woorden horen zeggen “Ik vergeef jou.”

De laatste stap is even belangrijk. Je ervaart vrijheid. Wanneer “aka” ons verbindt nadat de band gezuiverd is, dan zijn onze zielen volgens de Hawaiianen opnieuw vrij. Het is een prachtig gevoel. Je zal je lichter, vollediger en beter voorbereid voelen om met meer zelfvertrouwen en wijsheid verder te gaan.

Ho’oponopono is een opmerkelijke filosofie. Want het helpt je om je emotionele verantwoordelijkheid op te nemen. Het kan jou gezondheid, geluk en betere relaties geven. Misschien kan  je het nu in de praktijk omzetten? 

Bibliografische referenties:

Pukui, Mary Kawena and Elbert, Samuel H (2009). Hoʻoponopono: Contemporary Uses of a Hawaiian Problem Solving Proces University of Hawaii (1986) ISBN 978-0-8248-0703-0

Simeona, Morrnah, Self-Identity through Hoʻoponopono, Basic 1, Pacifica Seminars (1990)

Vitale, Joe, Hew Len Ph.D (2007), Zero Limits. John Wiley & Sons


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.