Hoe weten baby's wie ze kunnen vertrouwen?

Hoe kunnen we het vertrouwen van een baby winnen? Hoe weten kinderen dat bepaalde mensen een speciale band met elkaar hebben? Een recent onderzoek geeft ons het antwoord en de gegevens kunnen niet verrassender zijn.
Hoe weten baby's wie ze kunnen vertrouwen?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 23 juni, 2023

Voor baby’s is de wereld een spannende plek. In feite is voor hen alles nieuw. Hun ontluikende geest gluurt naar de wereld via hun fascinerende en steeds veranderende hersenen. Bij hun geboorte bezitten ze ongeveer 100 miljard neuronen, bijna evenveel als het aantal sterren in de Melkweg.

Maar zo fascinerend als hun hersenen zijn, zo fascinerend zijn hun gedrag en de manier waarop ze begrijpen hoe de omgeving om hen heen werkt. We weten dat hun ouders de essentiële hechtingsfiguren zijn waarmee ze kennis en vaardigheden opdoen.

Inderdaad, hun ouders zijn hun referentiepunten. Maar dat weerhoudt hen er niet van nieuwsgierig te zijn naar wat er buiten hun eigen kleine wereld ligt.

De wetenschap is al lang geïnteresseerd in de manier waarop jongere kinderen inschatten hoe betrouwbaar anderen zijn. Iedereen die een baby heeft, weet dat er twee types zijn. Er zijn er die naar iedereen lachen en iedereen willen aanraken. Aan de andere kant zijn er anderen die huilen bij de nadering van een vreemde.

Dus wat maakt dat ze op een bepaald moment hun vertrouwen aan iemand aanbieden? De wetenschap heeft het antwoord en het is nogal verrassend.

Jonge kinderen moeten heel vroeg begrijpen welke figuren betrouwbaar zijn, zodat er voor hen gezorgd wordt. Het is een basaal overlevingsmechanisme.

Moeder en kind
Baby’s herkennen intimiteit tussen mensen als ze gedrag zien waarbij speeksel wordt uitgewisseld.

Hoe baby’s weten wie ze kunnen vertrouwen

Kinderen worden al heel vroeg natuurlijke signaalontcijferaars. Bovendien doen ze dat veel eerder dan we misschien denken. In feite begrijpen ze, voordat ze spreken, al veel meer dingen dan ze kunnen uitdrukken. Een van hun eerste behoeften is te weten dat ze veilig zijn en dat de mensen om hen heen betrouwbare en niet-bedreigende figuren zijn.

Zo’n redenering lijkt te verfijnd voor een baby van acht of tien maanden. Toch zullen de vroegste cognitieve mechanismen die een kind zal uitvoeren met dit doel zijn. De wetenschap heeft jarenlang geprobeerd te begrijpen hoe baby’s weten wie ze kunnen vertrouwen. Nu, dankzij een recent onderzoek, is dit mysterie opgelost.

Het Massachusetts Institute of Technology (VS) voerde een onderzoek uit (Engelse link) dat beweerde dat zuigelingen de kwaliteit van relaties tussen mensen extreem vroeg afleiden via een specifiek element.

Baby’s hebben voortdurend lichamelijk contact van hun verzorgers nodig. Kusjes zijn troostende gebaren waar ze al vroeg aan wennen. Daarmee kunnen ze een vertrouwensband opbouwen met deze figuren.

1. De speekseluitwisseling: wil je dit ijsje met me delen?

De uitwisseling van speeksel is het meest doorslaggevende signaal dat een baby zal gebruiken om te weten of een figuur betrouwbaar is. Ze gebruiken het ook om te detecteren of twee mensen een hechte relatie hebben. Dit is nauwelijks verrassend. Niemand van ons deelt immers lichtvaardig ons speeksel met anderen.

Zuigelingen letten op alle situaties die met voedsel te maken hebben. Ze willen bijvoorbeeld vaak proberen wat er op onze borden ligt. Bovendien is het vaak leuk voor ons om onze ijsjes te delen of ze kleine stukjes taart, boterham of pizza te geven, wat het ook is dat we eten.

Wat een kind ook in zijn mond stopt, het is uiterst stimulerend voor hen. En als ze voedsel met hun ouders delen, schept dat een vertrouwensband.

2. Kusjes die liefde (en speeksel) overbrengen

Wanneer we hechte, aanhankelijke en solide relaties aangaan, wisselen we handelingen uit waarbij speeksel komt kijken, zoals kussen. Dit is een andere manier waarop baby’s weten wie ze kunnen vertrouwen. Mensen in hun dagelijks leven houden hen niet alleen in hun armen of strelen hen, maar geven hen ook kusjes. Dit zijn dankbare gebaren waarvan ze genieten en die ze al heel vroeg begrijpen.

Bovendien beginnen baby’s tussen acht en twaalf maanden belangstelling te krijgen voor de interacties om hen heen. Ze begrijpen dat er genegenheid is tussen hun ouders omdat ze kusjes delen en speeksel uitwisselen. Maar, waarom vinden kinderen het niet leuk om door vreemden gekust te worden?

In feite zijn kussen invasief. Daarom, hoewel baby’s ze begrijpen als factoren die bemiddelen bij de opbouw van betrouwbare relaties, moet er voor het ontstaan van vertrouwen eerst iets anders gebeuren. Dit is het delen van voedsel. Inderdaad, als we de genegenheid van een kind willen winnen, moeten we ons voedsel met hen delen. Daarna zullen de kusjes komen.

Jonge kinderen letten goed op de non-verbale taal van volwassenen. Ze weten dat kussen alleen voorkomt tussen figuren die een hechte band delen.

3. Kussen sust angsten en angst

De manier waarop baby’s leren wie ze kunnen vertrouwen maakt ook deel uit van een andere ervaring. Kinderen ervaren vaak angst. Ze vrezen gebrek aan troost, eenzaamheid, niet gevoed of beschermd te worden, de leegte van het donker ‘s nachts, of geen lichamelijk contact te hebben.

Kusjes verzachten hun angsten en gevoelens van angst. Ze troosten hen en geven hun een veilig gevoel. Als ze zich doodsbang voelen, vermindert een simpele kus hun stress. Zoenen is als een streling met speeksel. Er komen grote doses endorfine bij vrij, wat de banden versterkt. Dit is iets wat kleintjes binnen een paar weken van hun leven ontdekken.

Hoe weten baby's wie ze kunnen vertrouwen
Zoenen verlicht angst en stress, en bouwt ook een vertrouwensband op met baby’s.

Conclusie

Baby’s zijn kwetsbare maar buitengewoon krachtige wezens. Ze worden gevoed door liefde en genegenheid. Het is inderdaad vanuit deze positie dat ze veilig de wereld ontdekken en hun grenzeloze nieuwsgierigheid bevredigen. Het zijn kleine leermachines, lezers van sociale gebaren en subtiele signalen die wij niet opmerken. Voor hen zijn het bakens van ontdekking.

Hun hersenen zijn uiterst complexe neurale netwerken die voortdurend veranderen. Ze werken via echt basale, instinctieve en bijna atavistische interacties. Fysiek contact en het gevoel van veiligheid en geborgenheid zijn alles.

Je vindt het misschien verrassend dat speeksel een element is dat het vertrouwen vergroot. Maar als je nadenkt over de situaties waarin ze meestal worden uitgewisseld, zou het eigenlijk helemaal geen verrassing moeten zijn. Eten en kussen zijn immers de steigers in menselijke relaties.

Baby’s zijn zich hiervan bewust, dus laten we ervoor zorgen dat we hen deze meest belonende ervaringen bieden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • L. A. Hirschfeld, On a Folk Theory of Society: Children, Evolution, and Mental Representations of Social Groups. Pers. Soc. Psychol. Rev. 5, 107–117 (2001).
  • L. Thomsen, S. Carey, in Navigating the Social World: What Infants, Children, and Other Species Can Teach Us (Oxford Univ. Press, 2013), p. 17.
  • Thomas AJ, Woo B, Nettle D, Spelke E, Saxe R. Early concepts of intimacy: Young humans use saliva sharing to infer close relationships. Science. 2022 Jan 21;375(6578):311-315. doi: 10.1126/science.abh1054. Epub 2022 Jan 20. PMID: 35050656.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.