De taal van kussen

Iedereen deelt zoenen uit en ontvangt ze, maar weet je dat er een taal van kussen bestaat? Ontdek er meer over in dit artikel!
De taal van kussen

Laatste update: 26 maart, 2022

Wat weet jij over de taal van kussen? We kussen voor plezier en om uit krappe plaatsen te komen. We kussen hartstochtelijk, langzaam en zoet. Daarnaast kussen we om onze geest te kalmeren.

We kussen met warmte, we kussen met kou. We wikkelen onszelf in een kus, en we nemen afscheid met een. Via onze lippen brengen we een enorme hoeveelheid emoties en sensaties over; de lippen en kussen zijn enkele van de krachtigste wapens die mensen tot hun beschikking hebben.

Onderzoek naar de taal van kussen

Het is onzeker waarom onze lippen precies zo zijn geëvolueerd. Toch denken onderzoekers zoals Gordon G. Gallup dat de lippen op deze manier zijn geëvolueerd om de selectie van een partner te vergemakkelijken.

In een interview met de BBC in september 2007 zei hij dat:

“Kussen een zeer gecompliceerde uitwisseling van informatie inhoudt. Het gaat om olfactorische informatie, tactiele informatie en houdingsaanpassingen. Die kunnen gebruik maken van onderliggende geëvolueerde en onbewuste mechanismen. Deze kunnen mensen in staat stellen om beslissingen te nemen over de mate waarin ze genetisch onverenigbaar zijn.”

In wetenschappelijke kringen is bevestigd dat kussen zelfs kan onthullen hoe toegewijd een partner is, wat de sleutel zou kunnen zijn bij het krijgen van kinderen. Bovendien kan een slecht gegeven kus de evolutie van de relatie bepalen en er zelfs een einde aan maken.

Het bewijs hiervan is de ontdekking van Gallup dat de meeste ondervraagde mannen en vrouwen bevestigden dat ze zich op een bepaald moment minder aangetrokken voelden tot iemand op basis van een kus. Het is niet zo dat deze “slechte kussen” een speciaal defect hebben. Ze zijn gewoon niet aangenaam en zijn voldoende om een relatie volledig te beëindigen.

Deze zelfde auteur bevestigt ook dat zoenen even cruciaal is voor mannen als voor vrouwen, maar dat elk kussen er een andere betekenis aan geeft. Mannen beoordelen een diepe kus als een stap naar een seksuele relatie; echter, “vrouwen gebruiken kussen om informatie te verkrijgen over het niveau van betrokkenheid wanneer ze een langdurige relatie hebben.”

De taal van kussen

Zoenen

Daarom lijkt het erop dat de kus een emotionele barometer is en dat hoe dieper en enthousiaster hij is, hoe gezonder de relatie wordt ervaren. Het is een van de vele situaties waarin we ons laten leiden door instincten of onbewuste impulsen. We ontwikkelen talloze gedragspatronen die zijn afgeleid van deze feiten.

Hoe dan ook, hoewel de kus evolutionair gezien als een barometer voor menselijke relaties wordt beschouwd. Hij lijkt echter niet strikt noodzakelijk voor onze ontwikkeling. Er is een aantal dieren die elkaar niet bedekt met kussen om genegenheid te tonen. Ook kussen ze niet als een voorbereidend mechanisme of index voor reproductie.

Er zijn zelfs mensen die het niet doen: aan het begin van de 20e eeuw beschreef de Deense wetenschapper Kristoffer Nyrop Finse stammen waarvan de leden samen een bad namen maar het onfatsoenlijk vonden om elkaar te kussen.

Antropologisch onderzoek

In 1897 wees de antropoloog Paul d’Enjoy erop dat de Chinezen het kussen op de mond als iets verschrikkelijks beschouwden dat het zelfs als kannibalisme kon worden beschouwd. En in Mongolië zijn er ouders die hun mannelijke kinderen niet kussen. Zij tonen genegenheid door aan hun hoofd te ruiken.

Niettegenstaande, in onze cultuur, activeert het kussen van een persoon op wie we verliefd zijn het pleziercentrum van de hersenen. Dit is het ventrale tegmentale gebied. Om een beter idee te krijgen, dit is een gebied dat wordt geactiveerd door het gebruik van drugs, wat het grote potentieel van kussen voor verslaving kan verklaren .

Nog een curiositeit: als we kussen, hebben we de neiging om ons hoofd naar rechts te kantelen, of we nu links- of rechtshandig zijn. Dit lijkt gedeeltelijk te worden verklaard door het feit dat de meeste moeders hun kinderen naar boven en naar links wiegen.

Dat betekent dat het kind naar rechts moet leunen om te voeden of zich lekker te nestelen. Dus de meesten van ons hadden kunnen leren om warmte, liefde en veiligheid te associëren met naar rechts leunen.

Sterker nog, het lijkt erop dat we minder liefde en warmte waarnemen als we naar links worden gekust. Er is een poging om dit te verklaren door cerebrale lateralisatie: dus het is dat naar rechts leunen onze linkerkant blootlegt, het deel dat wordt bestuurd door de rechterhersenhelft dat ook het meest emotioneel is.

Hoe dan ook, er talloze onderzoeken zijn die dit idee bevestigen. Er zijn echter ook anderen die beweren dat de voorkeur om tijdens het kussen naar rechts te leunen meer een motorische dan een sentimentele voorkeur is. Wie weet komt er in de toekomst meer licht op deze kwestie.

De taal van kussen: conclusie

In ieder geval is het belangrijkste en onbetwistbare dat, alle verklaringen terzijde, we uiteindelijk een enorme hoeveelheid neurale en chemische boodschappen doorgeven via kussen, die we waarnemen in de vorm van tactiele gewaarwordingen, seksuele opwinding, intimiteit, genegenheid, enz..

Afbeelding met dank aan Melpomene


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.